Monica Macovei: La alegerile din Moldova nu au existat nereguli care să schimbe rezultatul alegerilor

Alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică în Republica Moldova au fost "democratice", "transparente" şi au dovedit că autorităţile de la Chişinău au realizat un progres organizatoric faţă de alegerile anterioare, a declarat, luni după-amiază, şeful Misiunii de observare a Parlamentului European, Monica Macovei, care a prezentat raportul preliminar privind monitorizarea scrutinului din Moldova.

Europarlamentarul român susţine, de asemenea, că Parlamentul European aşteaptă ca Moldova să continue reformele democratice începute în 2010.
"Instituţiile europene şi Parlamentul European susţin forţele care fac reforme democratice, cum ar fi democratizarea ţării, drepturi şi libertăţi pentru oameni, economie de piaţă şi bunăstare. Pentru că Republica Moldova este foarte importantă pentru parteneriatul estic al Uniunii Europene, ne interesează foarte mult observarea alegerilor, a procesului democratic şi susţinerea reformelor democratice care aduc bunăstare oamenilor", a mai precizat Monica Macovei.

La rândul său, reprezentantul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Tonino Picula, a subliniat că procesul electoral din Moldova s-a desfăşurat în mod democratic. Cu toate acestea, el solicită autorităţilor moldovene "să facă eforturi continue pentru a elimina deficienţele înregistrate şi pentru a creşte încrederea publică în procesul democratic".
"Aceste alegeri au fost organizate într-o manieră imparţială şi transparentă. În secţiile de votare a fost prezent un număr mare de observatori, atât din partea societăţii civile, cât şi a partidelor politice şi a candidaţilor, care au dat credibilitate procesului electoral. În termeni generali, cadrul electoral a fost îmbunătăţit la aceste alegeri, în conformitate cu recomandările internaţionale", a afirmat Picula.

Totodată, reprezentantul Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului a OSCE, Peter Eicher, a apreciat corectitudinea alegerilor şi capacitatea instituţiilor statului de a organiza scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.