Migrație pre-electorală în circumscripțiile lui Jizdan și Plahotniuc: Cum în mai multe localități a crescut brusc numărul de persoane

PE SCURT

În ajunul alegerilor parlamentare din februarie, în mai multe localități, îndeosebi rurale, a crescut brusc numărul de persoane care și-au înregistrat domiciliul sau reședința în acele localități, a constatat Centrul de Politici și Reforme în urma unei solicitări de informații de la Agenția Servicii Publice. După alegerile parlamentare din februarie, fenomenul a dispărut, iar numerele au revenit la cele de dinaintea alegerilor.

Aceste date par să confirme unele semnale ajunse în presă, precum că alegerile ar fi fost manipulate inclusiv prin înregistrarea votanților în circumscripțiile care „contează”.

PE LUNG

Astfel, CPR a verificat anumite informații cu referire la două circumscripții: Anenii Noi (Nr. 34) și Nisporeni-Strășeni (NR. 17), acolo unde a câștigat fostul ministru de Interne Alexndru Jizdan și respectiv fostul lider PDM Vlad Plahotniuc. A fost solicitată informația pentru fiecare lună în parte, pentru anii 2016, 2017, 2018 și primele cinci luni din 2019.

În așa mod, s-a stabilit că în unele localități numărul persoanelor care și-au stabilit domiciliul sau reședința a crescut brusc în ianuarie și/sau februarie, în unele cazuri depășind de 40 de ori media lunară valabilă pentru trei ani precedenți alegerilor.

Aceste creșteri bruște sunt cu atât mai dubioase, cu cât acest fenomen nu s-a întâmplat înainte de alegerile prezidențiale din toamna 2016. În lunile octombrie și noiembrie 2016, în niciuna din localități nu a crescut brusc numărul persoanelor dornice de a-și stabili domiciliul sau viza de reședință.

În comuna Geamăna (Anenii Noi), în mod obișnuit, în fiecare lună câte o persoană sau câte două își stabilesc domiciliul sau viza de reședință. În luna ianuarie 2019, însă, tocmai 62 persoane au făcut-o oficial. Media lunară pentru cei trei ani precedenți, pentru comuna Geamăna, este de 1,64 persoane, iar numărul din ianuarie 2019 reprezintă o creștere de 38 de ori. Coincidență sau nu, candidatul PD, Alexandru Jizdan este născut în această localitate.

Un alt exemplu este satul Varnița, acolo unde în luna ianuarie 2019 doar o persoană și-a înscris domiciliul sau viza de reședință, în luna februarie 2019 tocmai 92 de persoane au luat aceeași decizie. Potrivit informațiilor de pe site-ul CEC, în cele două secții de vot din această localitate, diferența de voturi dintre candidatul PD (Alexandru Jizdan) și candidatul PSRM (Alexandru Mațarin) a fost de doar 126 de voturi.

În circumscripția Nisporeni, comuna Iurceni, în luna februarie, tocmai 37 persoane și-au stabilit domiciliul sau reședința, cu o creștere de 42 de ori față de media lunară anterioară. Pentru comparație, în altă localitate din aceeași circumscripție, în comuna Grozești, satul de naștere a fostului lider democrat, numărul este de doar 5 persoane.

CPR a expediat instituției o petiție prin care a solicitat verificarea temeiurilor juridice luate în considerare de către angajații responsabili de procesarea cererilor de stabilire/modificare a domiciliului sau a vizei de reședință.

„Ne-am propus să verificăm dacă cererile depuse au fost însoțite de documentele necesare și dacă schimbările de domiciliu și/sau reședință au fost legale. Nu excludem că acesta ar fi putut fi unul din mecanismele utilizate pentru a manipula rezultatele finale per circumscripție, acolo unde miza era deosebit de mare pentru voturile uninominale. De asemenea, dorim să verificăm dacă numărul deosebit de mare de înregistrare a domiciliului /reședinței a vizat una și aceeași adresă sau adrese multiple”, a precizat CPR Moldova.

Precizăm că Parlamentul a votat abrogarea sistemului electoral mixt și a decis revenirea la sistemul proporțional. Fostul sistem a fost promovat și adoptat de către vechea guvernare și a fost testat în cadrul alegerilor din 24 februarie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.