La ce întrebări urmau să răspundă Maia Sandu și Andrei Năstase dacă se prezentau la comisia de anchetă „Open Dialog”

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „ Open Dialog” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice a finalizat raportul.

Președintele comisiei Igor Vremea a declarat miercuri seara că raportul urmează a fi prezentat în plenul Parlamentului.

Totodată, democratul a făcut publice și unele întrebări la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase, în cazul în care se prezentau la audieri. El însă a precizat că „în blocurile de întrebări prezentate nu sunt și acele întrebări care sunt restricționate și au caracter confidențial”.

Astfel, membrii Comisiei ar fi întrebat-o pe Maia Sandu și Andrei Năstase dacă s-au înrolat în mod conștient sau inconștient în războiul hibrid ale serviciilor speciale rusești. Aceasta în condițiile în care, potrivit membrilor comisiei, Ludmila Kozlowska și fundația pe care o conduce activează din 2016 în R.Moldova împotriva statului nostru și „în interesul cetățeanului Veaceslav Platon exponent al serviciilor de spionaj ale Rusiei?”

De asemenea, cei doi lideri ar fi trebuit să răspundă când și în ce condiții au făcut cunoștință cu Ludmila Kozlowska și dacă primul contact a fost intermediat de fostul premier Vlad Filat, avocata Ana Ursachi sau de Victor și Viorel Țopa?

În plus, Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi fost întrebați dacă nu au sesizat că Ludmila Kozlowska și ONG-ul ei au început să se intereseze de R.Moldova „nici mai devreme, nici mai târziu, dar exact în momentul când Veaceslav Platon a fost reținut de serviciul de securitate al Ucrainei?”.

Membrii comisiei urmau să-i întrebe pe Maia Sandu și Andrei Năstase dacă știau de faptul că Ludmila Kozlovska a primit de la două companii care aparțin lui Veaceslav Platon suma de 2 milioane de dolari americani.

De asemenea, cei doi lideri politici urmau să fie întrebați dacă au sesizat că la evenimentele de lobby organizate de Open Dialog participau și avocații lui Veaceslav Platon , precum și activiști civici care nu -și ascund simpatiile față de Rusia?

În final, Andrei Năstase și Maia Sandu trebuiau să răspundă dacă cunosc faptul că fapta săvârșită de un cetățean în dauna securității statului în cârdășie cu o organizație străină prezintă elementele unei componențe de infracțiune deosebit de gravă numită „Trădare de Patrie?”.

Reamintim că acum trei zile, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii blocului electoral ACUM, nu au mers la audierile Comisiei de anchetă privind fundația Open Dialog, pe motiv că acestea sunt desfășurate cu ușile închise.

În schimb, cei doi lideri politici au susținut o conferință de presă la intrarea în sediul Parlamentului în care au declarat că prin această comisie, creată „în afara tuturor competențelor”, se urmăresc două lucruri: discreditarea PAS și PPDA și încercarea de a le elimina din cursa electorală.

Foto : PRO TV

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.