„E greșit să dai femeilor flori?” și alte întrebări despre 8 martie pe care te temeai să le pui

Ilustrație de Dana Dubălaru

Dacă cauți pe internet „felicitări de 8 martie” sau îți verifici mesajele de pe Viber, dai peste o sumedenie de urări siropoase. În Moldova, 8 martie pare încărcat de cuvinte și gesturi care proslăvesc feminitatea, gingășia femeii și rolurile primordiale de mamă, fiică și soție.  

Despre ce și cine este 8 martie și ce poți face în această zi ca să susții cu adevărat femeile, îți explicăm în acest material.  

Ce sărbătorim pe 8 martie? 

Alina Cebotari, activistă pentru drepturile femeilor și co-fondatoarea organizației „Femei pentru Femei”, spune că 8 martie este o zi a tuturor fetelor și femeilor. Una menită să celebreze victoriile obținute la nivel de drepturi fundamentale. 

De 8 martie celebrăm drepturile pe care le avem. Aceste drepturi nu ne-au fost oferite, ci câștigate prin muncă asiduă, proteste, lupte. Totodată, în această zi scoatem în vizor problemele și nedreptățile cu care se confruntă femeile și împotriva cărora trebuie să luptăm. 

Trebuie 8 martie să fie zi liberă? 

În Republica Moldova 8 martie este zi nelucrătoare, ca în majoritatea țărilor fostei URSS. Alina Cebotari e de părere că 8 martie nu trebuie să fie neapărat o zi liberă. „Chiar și originea sărbătorii e despre a celebra dreptul la muncă al femeilor”, spune activista.  

Citește cum s-a ajuns de la lupta pentru drepturi la „înfrumusețarea colectivului”

Pentru ea și alte femei din comunitate, 8 martie este o zi în care iese la marșul feminist. Aici își manifestă susținerea pentru femeile din țara noastră, atrăgând atenția asupra inegalităților cu care se confruntă ele. 

În fiecare an pe 8 martie are loc Marșul Feminist. Anul acesta marșul se concentrează pe fenomenul violenței sexuale. Marșul va porni la 12:00 din scuarul magazinului UNIC pentru a ajunge la Parcul Dendrariu.

Marșul Feminist din 2023. Sursa: Centrul GDM.

Este ok să dăruiești flori de 8 martie? 

Asocierea cu mărțișorul a transformat Ziua femeilor într-o sărbătoare primăvăratică, iar lalele par un atribut obligatoriu.  

Alina Cebotari spune că mișcarea feministă nu este împotriva florilor, care țin de preferințele fiecărei femei. „Când cineva îmi dă flori de 8 martie, eu îi mulțumesc și mă bucur de ele.” 

 Problema este că, din păcate, 8 martie a devenit doar despre dăruitul de flori. 

Ea crede că această sărbătoare a devenit foarte comercială. „Mulți agenți economici exploatează mitul că femeia este gingașă, frumoasă, că trebuie să arate într-un fel. Aceste mesaje prind la public, iar stereotipurile în care se regăsește o bună parte din societate sunt folosite ca instrumente de vânzare”, crede activista. Iar florile, în cazul acesta, sunt un fel de decor al unui obiect frumos – femeia – al căror scop este „s-o înfrumusețeze” și mai mult. 

Un buchet de flori pentru 8 martie poate ajunge și la câteva mii de lei

De ce nu e bine să numim toate femeile „firave și frumoase”? 

Mesajele despre gingășia femeii, numită și „sexul slab”, împânzesc internetul în această perioadă. Nu-și doresc, oare, femeile să fie văzute ca gingașe și frumoase? 

Activista crede că astfel de mesaje dăunează emancipării femeilor. „Atunci când femeile sunt văzute ca plăpânde și frumoase, calități ca independența, inteligența, libertatea, implicarea sunt văzute ca secundare sau neimportante”, explică aceasta.  

Mai mult, Cebotari spune că mesajele siropoase ar fi o cauză a violenței și discriminării. „Când o femeia este văzută ca mamă, fiică, soție, gingașă și frumoasă, ea va fi privită în societate prin prisma acestor roluri”, crede ea. „Dacă noi vedem femeia pe post de îngrijitoare sau salvatoare, calitățile ei profesionale vor fi puse la îndoială. Se va spune: «ea este slabă» sau «ea va prioritiza familia și copiii»”, completează Alina.  

Când femeia este într-o relație amoroasă, ea poate fi văzută ca o persoană pe lângă bărbații din viața ei, care trebuie să aibă grijă de bunăstarea familiei. Atunci când ea este agresată, va fi blamată sau nu va fi crezută. Despre ea se va crede că nu a avut suficientă grijă să nu ajungă victimă a violenței sau să nu provoace agresorul. 

În fiecare an poliția felicită femeile cu o lalea. Înseamnă că e normal, nu? 

Poliția „amendează” femeile cu lalele de 8 martie, scrie în comunicatul instituției. Sursa: tvrmoldova.md.

De 8 martie, poliția „surprinde plăcut doamnele și domnișoarele cu flori”, oferindu-le câte o lalea sau un mărțișor. Pentru mulți oameni, acesta pare un gest de politețe și respect față de femei. 

„Cred că prioritățile ar trebui să fie altele”, spune Alina Cebotari. Ea se arată critică față de aceste gesturi ale oamenilor legii. „Aș prefera ca poliția să lucreze eficient în celelalte zile și să intervină în cazuri de violență pentru a proteja femeile, dacă vor să-și arate susținerea pentru ele.” 

24 de femei au fost omorâte în 2022 de partenerii intimi sau alți membri ai familiei. Majoritatea au fost omorâte în propriile case, moartea lor survenind ca urmare a unui lung șir de abuzuri, cel mai des, neraportate.

Înseamnă că este greșit felul în care autoritățile felicită femeile? 

Pe lângă poliție, și paginile oficiale ale multor instituții de stat abundă de mesaje de 8 martie care proslăvesc „gingașia și dăruirea de sine” a femeilor, cu care „impresionează zilnic bărbații”.

Alina Cebotari a remarcat aceste mesaje ale autorităților, care „dau dovadă de o lipsă tristă de originalitate și informare”. 

„Aceste mesaje oficiale contribuie la perpetuarea stereotipurilor de gen. Iarăși femeia este văzută prin rolul ei de ființă frumoasă, supusă, nu ca o persoană care are dreptul de a-și alege propria viață”, explică ea. Activista crede că autoritățile ar trebui să fie mai bine informate despre semnificația zilei de 8 martie ca zi de luptă pentru drepturile femeii și să transmită mesaje de susținere mai relevante.  

Unele femei nu văd nimic rău în asta. Ce le spunem lor? 

Activista spune că fiecare femeie are dreptul la alegere, are dreptul să-și dorească astfel de felicitări, să se simtă gingașă și frumoasă de 8 martie. „Dar cred că este important ca femeile să conștientizeze acest rol și ce reprezintă pentru ele”, punctează Alina.  

E de părere că este foarte important ca fiecare femeie să înțeleagă că are dreptul să se simtă așa cum dorește și să decidă dacă este ok sau nu cu această sărbătoare. „Acest rol social nu trebuie impus de cineva. Iar în momentul în care femeile simt că nu mai sunt ok cu asta, să poată spune nu”,  precizează ea. 

Cum pot celebra 8 martie ca să-mi arăt susținerea față de femei? 

  • Alina Cebotari și redacția moldova.org te îndeamnă de 8 martie să vii la Marșul feminist, fie că ești femeie sau bărbat. „Sau poți să organizezi un marș la tine în localitate”, spune Cebotari. Ea crede că e important ca această zi să fie despre vizibilitatea față de femei, pentru a aduce în spațiul public problemele cu care se confruntă și victoriile pe care le-au obținut.  
  • Petrece timpul cu femeile din comunitatea ta: rude, prietene, colege, pentru a împărtăși succesele și provocările pe care le aveți. „Vrem să construim o comunitate de femei care se sprijină reciproc. Societatea tinde să le separe pe femei, iar noi putem folosi ziua de 8 martie pentru a demonstra solidaritate între noi și a fi împreună”, spune Alina.  
  • Vorbește despre semnificația adevărată a zilei de 8 martie. „Mai ales dacă ești activ/ă pe rețelele de socializare, poți povesti despre originea sărbătorii celor care încă nu știu”, crede activista.  

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.