Interviu cu un jurnalist din Belarus: „Nu cred că oamenii se vor lăsa ușor speriați”

Duminică, 9 august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale. După ce rezultatele preliminare oficiale arătau că și de această dată a câștigat Alexandr Lukașenko, oamenii din întreaga țară au ieșit la proteste. Poliția a reacționat agresiv, a folosit bastoane, gaz lacrimogen și gloanțe de cauciuc. Câteva sute de protestatari au fost arestați. Despre situația actuală din Belarus am vorbit cu jurnalistul Aliaksei Shota, redactorul șef al publicației hrodna.life.

Ce se întâmplă chiar acum în Belarus? Ce fac oamenii, sunt în stradă?

Acum este destul de liniștit. Autoritățile atenționează oamenii să stea acasă și să nu mai iasă la proteste. Însă nu cred că oamenii se vor lăsa ușor speriați. Nu știm exact câți oameni au fost arestați la protestele de ieri – 200 sau 300, dar pe parcursul zilei am observat că oamenii erau eliberați, după ce au fost amendați, iar alții sunt reținuți pentru o zi. Am discutat cu cei care au primit amenzi și unii dintre ei povestesc că polițiștii i-au încătușat și dus la inspectoratele de poliție chiar dacă ei nici măcar nu mergeau la protest. Nimeni nu mai stătea să stabilească exact ce faci tu acolo. De asemenea, pe străzile din centrul Minsk-ului autoritățile au început să facă reparații generale, să schimbe țevile și au instalat garduri. 

Internetul aproape că nu funcționează deloc în întreaga țară. Este dificil să stai pe fir și să te informezi. Mai bine stau la acest capitol cei care au prevăzut acest scenariu și s-au echipat cu tot felul de aplicații care să nu-i deconecteze total de la internet. Noi însă, ca jurnaliști, folosim aplicația Telegram la care nu are acces nici Lukașenko și nici Putin. Astfel că aceasta a rămas platforma pe care informăm și ținem legătura cu cititorii noștri. 

Care a fost reacția poliției? Cum s-au comportat oamenii legii?

Polițiștii își fac munca, fără remușcări. Au lovit în oameni cu bastoanele, cu picioarele, i-au separat, culcat la pământ, îmbrâncit. Poate cineva se mai aștepta că polițiștii vor trece de partea protestatarilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Niciun polițist nu s-a opus ordinelor lui Lukașenko. 

Am impresia că nu va pleca din funcție până la moarte

Ce ar putea urma?

Nimeni nu poate face presupuneri, pentru că niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva, când oamenii ies la protest fără a avea în frunte un lider, pe cineva care să-i dirijeze. Acum oamenii protestează pentru că s-au săturat de situația actuală, de faptul că votul lor nu contează și că lucrurile nu se schimbă. Mulți analiști politici compară situația de acum din Belarus cu cea din Polonia de la sfârșitul anului 1969, dar cred că aceasta e o mare prostie. Pentru că aici este o altă situație. În această perioadă vedem cum regimul dictatorial nu se lasă ușor înfrânt și nimeni din structura actuală politică nu vrea să renunțe la acest regim. Totul depinde acum de populația din Belarus și cât de mult vor vrea oamenii să-și apere drepturile și interesele. Nimeni nu se aștepta că vom avea parte de alegeri corecte! 

Vă simțiți în siguranță ca jurnalist în Belarus?

Aici nu te poți simți în siguranță. Nici măcar Lukașenko nu se simte în siguranță. Ieri au fost arestați și câțiva jurnaliști. Dacă în multe țări jurnaliștii trebuie să poarte la proteste veste care să arate că sunt presa, aici acest lucru te poate transforma într-o adevărată țintă pentru forțele de ordine și să fii arestat pentru câteva zile. Dar cumva te obișnuiești cu această situație și continui să lucrezi. 

Federația Europeană a Jurnaliștilor a anunțat că 19 jurnaliști au fost arestați brutal în timpul alegerilor din Belarus

Cât ar putea dura epoca lui Lukașenko?

Nimeni nu știe. Am impresia că nu va pleca din funcție până la moarte. De fiecare dată spune că e ultimul lui mandat și tot așa deja de două decenii. Însă, situația economică din țară nu e tocmai bună, apoi și starea lui de sănătate lasă de dorit, așa că s-ar putea să plece. Însă acest sistem dictatorial este atât de complex și închegat că nimeni din demnitarii numiți de Lukașenko nu ar vrea să plece din funcție. Așa că nu se anunță vremuri ușoare. 

Ce ar putea face alte țări ca să vă ajute în această situație?

Nimic. Absolut nimic. După alegeri Putin spunea că ar fi vrut să vadă la aceste alegeri un candidat pro-rus pe care să-l susțină. Însă astfel de declarații mi se par o adevărată prostie, pentru că nimeni nu poate fi mai pro-rus decât Lukașenko. Rusia l-a crescut, hrănit și menținut la conducere. Nu ne putem aștepta la altă reacție din partea lui Putin, cât ține de UE – chiar dacă ar impune alte sancțiuni știm prea bine că ele nu schimbă deloc lucrurile. Acum oamenii din Belarus trebuie să treacă peste asta de unii singuri și nimeni din exterior nu ne poate ajuta. Consider că în vreo săptămână protestele se vor încheia și oamenii vor reveni dezamăgiți la casele și oficiile lor, pentru că se vor sătura de amenzi, probleme la serviciu și tot felul de presiuni, dar în primul rând, se vor sătura că autoritățile nici nu vor încerca să-i asculte. 

Mai multe detalii despre alegeri, cursa electorală și contra-candidata lui Lukașenko citiți în „De ce se teme ultimul dictator din Europa?”

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.