„Înțeleg refugiații ca nimeni alta.” Medica din Mykolaiv care ajută refugiații ucraineni din Moldova

Pe coridorul îngust de spital, de culoare bej, așteaptă cuminți câțiva pacienți. Aflată în tura de după-amiază, Tatiana Markova consultă cu răbdare pacienții veniți la punctul fix al echipei de medici INTERSOS, amplasat în policlinica nr. 12 din sectorul Râșcani al capitalei. 

„Astăzi a fost o zi mai liniștită”, spune femeia, „am avut doar 7-8 persoane la consultație”. Majoritatea sunt refugiați din Ucraina, pentru care accesul la servicii medicale în Moldova este limitat sau anevoios.  

Medică de-o viață 

Timp de 40 de ani Tatiana Markova a lucrat ca medică-terapeută la Spitalul de Medicină Urgentă din orașul ucrainean Mykolaiv. Cu un nod în gât, femeia povestește că nu ar fi plecat de lângă fiică nici în ruptul capului. „Fiica și ginerele meu sunt și acum în Odesa”, povestește cu un tremur în voce. „Când a început războiul, fata își făcea griji pentru sănătatea mea. Așa m-a convins să vin în Moldova.”  

Alături de alți refugiați ucraineni a venit la Chișinău pe 8 martie 2022. Ca să-și ocupe timpul, Tatiana îngrijea de copiii unor conaționali. Căutase un loc de muncă, dar necunoașterea limbii române era un impediment pentru o eventuală angajare. Să-și continue meseria nici nu se punea problema. Dar, la câteva luni după venirea în Moldova, s-a ivit posibilitatea să îmbrace din nou halatul alb. 

Tatiana Markova la locul de muncă

Astăzi, la 65 de ani împliniți și cu o carieră medicală în spate, Tatiana Markova este medică cu normă întreagă în echipa organizației INTERSOS Moldova. În fiecare zi, specialista consultă  refugiații din Ucraina și persoanele vulnerabile care vin în locațiile echipei medicale INTERSOS.  

Echipa de medici INTERSOS 

Echipa de medici INTERSOS Moldova, gestionată de Arcadie Popa, este formată din 15 persoane: șase medici, patru surori medicale și cinci lucrători de caz medical, persoane de legătură dintre medicii INTERSOS și instituțiile medico-sanitare.

La început medicii din echipa INTERSOS erau veniți de peste hotare. Pe parcurs, organizația a angajat personal medical autohton. O excepție este Tatiana Markova, singurul medic din Ucraina din cadrul echipei. 

Arcadie Popa, cel care gestionează echipa medicala, e medic de peste 20 de ani. De-a lungul carierei medicale a lucrat în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, unde a contribuit la realizarea proiectului SMURD Moldova, la Institutul de Medicina Urgenta, iar la începutul războiului a decis să pună umărul pentru a ajuta refugiații din Ucraina. „În vara anului 2022 am decis să mă alătur echipei INTERSOS în calitate de medic. De la 1 ianuarie 2023 am preluat funcția de manager al activității medicale”, explică Arcadie Popa.   

Arcadie Popa, managerul echipei de medici INTERSOS Moldova

Medicina a fost visul din copilărie, iar susținerea tatălui, medic-veterinar, i-a consolidat dorința. Datorită acestui efort, Republica Moldova beneficiază de un elicopter medical și de două puncte SMURD: la Bălți și Cahul. Arcadie Popa nu-și atribuie titulatura de „tată al SMURD-ului moldovenesc” și spune cu modestie că a fost un efort comun și nicidecum o realizare personală.  

Cum funcționează echipa de medici INTERSOS 

„Scopul echipei de medici”, spune Arcadie Popa, „este de a oferi un ajutor suplimentar sistemului medical de la noi în soluționarea problemelor refugiaților”. Deși sistemul medical din Moldova încearcă să facă față numărului de refugiați, pe alocuri este ușor copleșit, crede  medicul. 

Pentru ca munca echipei să meargă ca pe roate, organizația are 11 locații în țară unde consultă refugiații și persoanele vulnerabile care au nevoie de asistență medicală. Există două puncte medicale fixe în orașul Chișinău: la Policlinica nr. 12 și la hala Moldova-Film, dotate cu cele necesare.  

„Avem contracte de colaborare cu instituțiile medico-sanitare. Ne-am orientat după harta circulației refugiaților pe teritoriul țării. În Chișinău colaborăm cu Policlinica nr. 12 și Spitalul nr. 3, iar în regiuni – cu Centrul Consultativ de Diagnostic din Anenii-Noi și cel din Ștefan-Vodă”, explică Arcadie Popa.

Medicii echipei INTERSOS consultă zilnic pacienți în 11 locații din țară între orele 9-18. Aceștia identifică pacienții care au nevoie de investigații, analize de laborator sau consultarea specialiștilor înguști, făcând trimiteri mai departe către aceștia. Pacienții beneficiază apoi de serviciile medicale necesare în instituțiile medico-sanitare, rambursate integral de către organizație. De asistență medicală, medicamente și utilaje necesare beneficiază și pacienții refugiați cu afecțiuni cronice (boli cardiovasculare, neurologice, cu diabet).

„Nu refuzăm pe nimeni” 

Arcadie Popa recunoaște că numărul refugiaților care au nevoie de asistență medicală e constant în ultimele luni. În medie, peste o mie de oameni se adresează lunar în locațiile echipei de medici INTERSOS.  

„Din ianuarie până în noiembrie peste 11 000 de oameni au avut nevoie de asistență medicală. Cel mai des vin oameni în etate cu patologii cronice”, explică medicul. „O altă categorie care beneficiază de asistență medicală sunt persoanele social-vulnerabile, care nu au poliță de asigurare”, precizează acesta.

 

Dar și oamenii din sate cu polițe de asigurare medicală nu pot accesa mereu serviciile medicale de care au nevoie. De aceea, crede el, și aceștia pot beneficia de asistență medicală din partea organizației. „Cea mai mare problemă a sistemului medical de la noi este lipsa de personal, mai ales în sate. Ca să nu mai vorbim despre carența de medici-specialiști în centrele raionale. De aceea noi nu refuzăm pe nimeni,”, ține să menționeze Arcadie Popa.  

Cum muzica de operă poate alina 

Că toată lumea trebuie ajutată e și crezul Tatianei Markova. Femeia spune că la consultații vin refugiații din Ucraina, dar și persoane de etnie romă, oameni vulnerabili sau în etate. „Noi îi primim pe toți. Pe lângă tratament, încercăm să ascultăm oamenii”, spune medica.  

O sensibilizează drama celor care vin la punctele medicale. Înțelegând refugiații ca nimeni alta, fiind și ea una dintre ei, ea crede că a fost aleasă în echipa INTERSOS anume pentru că le înțelege durerea atât de bine. 

„Am oferit asistență unei tinere cu doi copii mici. Lângă blocul în care locuiau în Odesa au fost bombardamente, iar ferestrele apartamentului s-au spart. De atunci, băiețelul are o problemă de vorbire, iar fetița, incontinență urinară. Psihologii organizației noastre le oferă acum ajutor”, povestește întristată medica. „Noi toți avem o dorință comună: să ne întoarcem acasă.” 

Întrebată dacă munca o solicită, Tatiana Markova spune cu mândrie că lucrul fizic nu o sperie. Până a veni în Moldova, era foarte activă și făcea sport. Provocarea a fost să învețe cum se circulă în oraș și, mai nou, să asimileze engleza, mărturisește ea. I-a luat ceva timp să înțeleagă cum circulă troleibuzele. De atunci, merge tot mai des la teatru și muzee. „Am fost la Teatrul de Operă și Balet de vreo șapte ori: la «Lacul Lebedelor», la «Turandot», la «Madame Butterfly». Ador opera”, recunoaște Tatiana Markova.  

Pe locul întâi, însă, rămâne satisfacția de a ajuta oamenii. „Cel mai plăcut lucru e să ajuți, să vezi că oamenii se fac bine datorită ție”, conchide ea cu o voce molcomă și catifelată.

Fotografii de Ecaterina Buruiană

Acest material este produs de Moldova.org, în colaborare cu Intersos Moldova, cu susținerea Ministerului de externe al Republicii Federale Germania și Action Medeor.

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.