Unde se ascunde liniștea?
Destinații de vară, la care să ajungi cu trenul sau cu mașina
Cum să te lași moleșit de căldura din această perioadă și să nu te gândești la vacanță, la plajele sălbatice, la umbra unei terase și cu ceva răcoros în față? Noi ne-am gândit să vorbim cu câțiva tineri care adoră călătoriile. Iar cu ajutorul lor am cules destinații speciale la care să poți ajunge cu mașina sau cu trenul. Asta acum, când în Moldova nu mai sunt zboruri la prețuri mici, dar și acelea scumpe sunt anulate pe ultima sută de metri.
Bulgaria
Primele pe listă punem plajele mângâiate de soare și de ape curate ale mării din Bulgaria. Nu vom vorbi de această dată despre renumitele Nisipuri de Aur, ci de unele zone mai izolate, mai puțin cunoscute, dar extrem de frumoase.

Sozopol, Balcic și Nesebar sunt orășele mici și cochete, cu o istorie păstrată cu grijă. Te vor încânta cu numărul mic de turiști, curățenia apelor și desigur, cu mâncarea bună parcă gătită acasă. Orașele sunt situate la 10-11 ore distanță de Moldova și îți propun hoteluri pe toate gusturile și buzunarele.
Călătorii experimentați recomandă să te asiguri că hotelul rezervat are suficiente locuri de parcare sau să apelezi la o parcare cu plată. Mai ales că în perioada de vară, aproape orice petic de pământ pe care încape o mașină poate aduce profit, așa că dacă parchezi neregulamentar poți primi o amendă sau automobilul va fi evacuat.

Orașele au mici porturi, de unde poți rezerva o călătorie cu barca, ca să prinzi un apus spectaculos al soarelui printre stânci.
În drum spre Albania
O destinație mai îndepărtată, dar nemaipomenit de frumoasă este orașul Ohrid din Macedonia de Nord. Acolo te așteaptă cuminte lacul cu același nume. Acesta este comparat adesea de localnici cu o mare cu apă dulce, curată și cu bărcuțe trase la mal.
Ulterior, poți să-ți continui călătoria spre mai multe orașe din Albania: Berat sau Ksamil. Berat, cunoscut și sub numele de „orașul celor o mie de ferestre”, este situat într-un peisaj pitoresc. Iar Ksamil este un mic paradis litoral în sudul Albaniei, renumit pentru plajele sale cu nisip fin și ape cristaline de culoare turcoaz.
Situat în apropierea Parcului Național Butrint, Ksamil atrage turiști cu insulele sale pitorești, care pot fi accesate cu barca. Pe lângă plajele sale spectaculoase, Ksamil oferă și o atmosferă relaxată, cu restaurante pe malul mării, unde poți savura pește proaspăt și fructe de mare. Cu peisajul său tropical și apele sale limpezi, orașul este un refugiu perfect pentru cei în căutare de relaxare și frumusețe naturală.

Grecia
Dacă preferi călătoriile în grup și campingul sau să închiriezi căsuțe, o găselniță ar putea fi insula Samothraki din Grecia. Deși drumul din Moldova până la insulă ar putea să-ți ia aproape o zi întreagă cu mașina și apoi cu un feribot care să te treacă de la Alexandroupolis până pe insulă, destinația finală te va cuceri din primele clipe.

Pe insulă se găsesc și cascade care au construit mici oaze, unde să te bălăcești în răcoarea apelor. Insula are plaje, dar și muntele Saos cu o înălțime de 1614 m pe care să te cațeri ca să privești zona de la înălțime. Amatorii de călătorii cu care am discutat spun că mâncarea este delicioasă și servită în porții mari, cât să mai rămână.
O altă insulă din Grecia pe care poți să o incluzi pe lista preferințelor tale este și Kefalonia. Și acolo ajungi cu mașina, apoi treci pe un ferry, care leagă Grecia continentală de insulă. Traseul pe apă durează o oră și jumătate. Pe partea continentală se circulă în mare parte pe autostradă, iar peste noapte te poți opri în Thessaloniki, capitala culinară a Greciei.
În Kefalonia, plajele sunt preponderent din piatră albă, dar și din nisip roșu. Plajele variază în funcție de partea insulei pe care se află, variind între plaje sălbatice ce presupun un efort de drumeție, dar care te recompensează cu priveliști și singurătate, până la plaje late, mari, cu ape azurii unde poți să ajungi lejer cu mașina. Tavernele au mâncare bună, autentică, iar oamenii sunt primitori. Insula poate fi perfectă atât pentru familii ce caută liniște, cât și pentru aventuroși ce caută locuri sălbatice, neatinse.

România
Dacă ești în căutarea plajelor sălbatice, fără vânzători ambulanți, muzică care să dea peste cap chiar și boxele, poți să le găsești și în România. Iată câteva plaje sălbatice, unde îți poți da întâlnire aproape tete-a-tete cu marea. Plaja Corbu e situată la 4 km distanță de comuna cu același nume, unde poți să-ți închiriezi o mică casă sau cameră.
Pe drumul până la plajă îți ține de urât o câmpie plină cu maci printre culturile agricole. În imediata apropiere a plajei te așteaptă niște terase unde se gătesc midii și pește la foc deschis. Iar simplețea cu care sunt gătite aceste produse, fără prea multe condimente, le face absolut delicioase.
S-ar putea să-ți placă și plaja Vadu - cu nisip alb, fin, intrare lină în apă și de unde se pot observa delfini la apus sau răsărit. Un loc minunat este și Delta Dunării - o destinație dedicată în special celor care iubesc flora și fauna de lac și de deltă. Iar dacă reușești să închiriezi o barcă mică, ghidul oprește motorul și te duce printre cele mai ascunse locuri. Nuferii și pelicanii sunt perlele deltei.
City break
Și pentru că vara nu este loc doar de mare și munte, amatorii de călătorii ne-au recomandat un city break la Sighișoara - oraș medieval cu centru istoric, multe pietonale înguste pe care să te tot pierzi, cafenele drăguțe și priveliști superbe asupra orașului de pe cetate sau de pe dealurile din împrejurimi.
De asemenea, ai putea face și o drumeție până la Vârful Toaca, Munții Ceahlău, iar pe traseu te așteaptă o scară cu o priveliște extraordinară - bonus motivant pe lângă vârful propriu-zis. Rezervă-ți și o zi pentru Cheile Bicazului. Traversând cheile ajungi pe un pod suspendat spectaculos, iar la Lacul Roșu (care nu e deloc roșu) se ajunge după ce se traversează pereții de piatră a Cheilor Bicazului (cu mașina). Drumul din Moldova până acolo îți ia nu mai mult de șase ore.
Iar dacă îți plac roadtripurile, atunci un traseu minunat ar fi să-l faci pe Transalpina de Apuseni. Este un drum spectaculos, dar mai puțin cunoscut și promovat în România. Drumul șerpuiește pe culmi care de multe ori depășesc 1.000 de metri altitudine. E diferit de alte drumuri spectaculoase prin păstrarea autenticității zonei - mai găsești case și șuri acoperite cu paie, atât de rare acum în România și nu doar.
Și nu trebuie să uiți și de județul Maramureș, unde ajungi cu mașina în mai puțin de zece ore. Acolo timpul pare suspendat, arhitectura locală e minunată, iar localnicii - primitori. Aici vei găsi cel mai vesel cimitir din lume, dar și cea mai mare cascadă din România (Cascada Cailor).
Călătorii cu trenul
Pentru cei care nu conduc sau preferă să nu folosească mașina, trenul e o opțiune minunată. Așa poți ajunge la Budapesta sau Viena. Pentru asta e nevoie să mergi mai întâi cu trenul Chișinău-Iași, după care să urci într-un tren care să te ducă direct la Cluj-Napoca, iar de acolo să-ți dai frâu liber visurilor și să mergi în direcția dorită, beneficiind de oferta mare a Căii Ferate din România. De la Cluj la Budapesta mai faci 7 ore, iar la Viena 12. Desigur, această opțiune este valabilă dacă ai mai mult timp la dispoziție, iar pentru a face călătoria mai puțin obositoare te poți opri pentru o noapte în fiecare oraș.
Cele două orașe au multe obiective arhitecturale de vizitat, muzee, parcuri de distracții, băi termale vechi, palate regale și tot ce îți poftește inima, dar și-ți va face poftă să explorezi locurile mai puțin cunoscute ale lumii!
Fotografii din arhivele personale ale amatorilor de călătorii cu care am discutat