Incendiu la Notre-Dame. Primele vești bune: interiorul este mai puțin afectat

PE SCURT

Incendiul de la Catedrala Notre Dame este „sub control”, au anunţat marţi dimineaţă pompierii capitalei franceze, precizând că mai sunt câteva focare reziduale de stins, scrie Le Figaro. Pompierii au luptat cu flăcările mai mult de opt ore.

Între timp, presa franceză anunță primele vești relativ „bune”. În interior, stricăciunile sunt mai mici decât s-ar fi așteptat, primarul Parisului, Anne Hidalgo, declarând că există o gaură uriașă la nivelul boltei, în dreptul locului unde a fost turla care a căzut și care s-a prăbușit peste naos, dar altarul și crucea lui sunt întregi.

PE LUNG

Arhitectul-șef pentru monumente istorice a menționat că, în mare parte, „comoara” e salvată. Marți se va face un inventar al picturilor capelelor din jurul naosului, care s-ar putea să fi fost înnegrite de fum sau afectate de apă.

De asemenea, coroana de spini a Mântuitorului, un obiect extrem de important pentru catolici, care se găsea la Notre Dame, a fost salvată, a anunțat rectorul catedralei.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron,a declarat că Notre-Dame va fi reconstruită. „Ce este mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia încă nu a fost câştigată complet”, a declarat şeful statului.

De asemenea, acesta a ținut să precizeze că s-a demarat o strângere de fonduri pentru reconstrucție și a felicitat intervenția pompierilor implicați în stingerea incendiului.

În fața Catedralei din Paris s-au adunat zeci de credincioși care au cântat rugăciuni în timp ce flăcările devastau tot ce le apărea în cale.

Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 18:50. Foarte rapid, focul, care a izbucnit în zona de sus a edificiului, a cuprins o turlă, care s-a rupt și s-a prăbușit în interior.Peste 400 de pompieri au intervenit pentru a potoli flăcările care mistuiau monumentul istoric.

Foto: AFP

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.