Politică
Igor Dodon: Intenționez să candidez la viitoarele alegeri prezidențiale

PE SCURT
Președintele Igor Dodon a declarat că intenționează să candideze la viitoarele alegeri prezidențiale care vor avea loc, cel mai probabil, la începutul anului 2021.
Intenția a fost anunțată vineri la postul de televiziune RTR Moldova. „Planific să candidez la prezidențiale”, a spus Igor Dodon, precizând totuși că „timpul va arăta” și că „PSRM va decide acest lucru”.
PE LUNG
Șeful statului a menționat că, după alegerile generale locale, PSRM va trebui să discute cu partenerii de guvernare acest subiect, pentru a nu admite destabilizări în interiorul coaliției.
Totodată, Igor Dodon a spus că socialiaștii nu vor susține revenirea la vechiul sistem de alegere a președintelui, când șeful statului era ales de către Parlament.
„Noi am militat pentru forma prezidențială de guvernare, ca președintele să fie ales de popor. De aceea nu vom susține revenirea la vechiul sistem. Este poziția noastră oficială”, a declarat Igor Dodon.
De notat că, în luna iunie, tot la postul RTR Moldova, întrebată dacă va candida la alegerile prezidențiale, prim-ministra Maia Sandu a declarat că, cel mai probabil, nu va participa la următoarele alegeri prezidențiale. Sandu a menționat că este mult de lucru la Guvern, fiind nevoie de concentrare maximă acolo.
Igor Dodon a fost ales președinte al R.Moldova la alegerile prezidențiale din toamna anului 2016. În cel de-al doilea tur de scrutin organizat pe 13 noiembrie 2016, lupta s-a dat dintre primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi pe 30 octombrie — Igor Dodon şi Maia Sandu. Prezenţa la vot a fost de 53.45%, iar Igor Dodon a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. El a fost învestit în funcție pe 23 decembrie 2016.
Cultură
Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT
S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori, atitudinea față de evoluțiile politice „fulgerătoare și primejdioase” care se-ntâmplă în ultimul timp în Republica Moldova.
Autorii au adus în discuție, subtil prin poezii, armata rusă, alianța politică de astă-vară dintre blocul ACUM și PSRM, căderea Guvernului Sandu, „limba moldovenească” și altele.
PE LUNG
Ieri seara, 27 noiembrie, a avut loc evenimentul „Poezie Politică”. Gazda serii, poeta Irina Nechit, a menționat că evenimentul este o reacție a societății la evoluțiile politice „fulgerătoare și primejdioase” din Republica Moldova.
Moni Stănilă a ținut să vorbească „armata rusă care nu va pleca nici din Moldova, nici din Ucraina și niciodată”. Fragment din poezia scrisă recent de Moni Stănilă:
Roșu
Cuvântul cheie al serii a fost „roșu”. Poetul Arcadie Suceveanu a vorbit despre cum poeții au trebuit să se implice cu poezia în realitate. „Nu poți să stai deoparte atunci când se întâmplă ceva în casa ta, în comunitatea ta”.
Suceveanu a amintit de poezia „Noua Danemarcă”. „Nu, Noua Danemarcă e mai Danemarcă decât vechea Danemarcă, vizând realitățile de astăzi, degradante, urâte, terifiante, teribile, triste. Este o poezie care exprimă starea socială în care a ajuns acest fragment de pământ și popor, starea istorică a noastră”.
De asemenea, poetul a ținut să citească poezia „Mărul îndrăgostit de vierme”. „Este firesc ca viermele să se îndrăgostească de măr. Dar este o anomalie, este terifiant, infernal, este contrar oricărei logici normale ca mărul să se îndrăgostească de vierme. Și asta se întâmplă cu noi. Noi astăzi trăim anume aceste stări sociale, politice, istorice.”
Mărul îndrăgostit de vierme
În mărul roșu doarme viermele alb.
În mărul alb doarme viermele roșu.
Încă de la naștere viermele alb s-a îndrăgostit de mărul roșu,
Fapt ce mi se pare aproape normal.
La fel și viermele roșu, încă din prima zi, s-a îndrăgostit, numaidecât, de mărul alb,
Ceea ce, de asemenea, mi se pare cât se pare de firesc.
Farmecul inedit al acestei duci povești de sfârșit de mileniu este că
Într-o zi mărul roșu se pomeni și el îndrăgostit de viermele alb
După cum mărul alb se văzu îndrăgostit de și el de viermele roșu.
Întâmplare ce ne face să ne gândim la armonia contrariilor în natură.
Concordia Discors.
Poetul Vitalie Șega a citit două poezii, care-i vizează, direct, pe politicienii din Republica Moldova: Andrei Năstase, Ion Ceban, Igor Dodon, Maia Sandu. Citiți două fragmente din două poezii semnate de Vitalie Șega.


Seara a adunat câteva zeci de spectatori, tot cu poeți. Scaunele scârțiau atunci când răsfoiau poeziile în cărți și carnete sau când se ridicau pentru a recita poezii.
În contextul ultimelor știri legate de „limba moldovenească”, Emilian Galaicu-Păun, a citit următorul amendament:
Amendament la Articolul 13 al Constituţiei Republicii Moldova:
Cum ai/ liiiinge/ de bună/ voie la/ – 20 C/ şinele/ de cale/ ferată/ în urma/ trenului/ care ţi-a/ deportat/ neamu-n/ Siberia,/ iată ce/ vrea să/ spună/ a vorbi/ limba/ moldovenească!
A mai citit o scurtă poezie de Rolf Bossert:
Mică publicitate
Caut câine cu două boturi
Să poată și lătra când mușcă.
„Bilingvismul armonios” și „câinele cu două boturi” au animat seara. Totuși, poeții au declarat că realitatea nu s-a schimbat în ultimii 30 de ani.
Politică
Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT
În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține de cadre și altul – privind repartizarea unor alocații aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2019. Membrii Cabinetului de miniștri s-au întrunit în ședință în timp ce la Parlament, candidatul desemnat de Igor Dodon, la funcția de prim-ministru, Ion Chicu cerea votul de încredere al Parlamentului pentru învestirea noului Guvern.
„Dragi colegi, vreau să vă spun că pentru mine a fost o onoare și o plăcere să lucrez cu dvs. Vă mulțumesc tare mult. Ați fost și sunteți o echipă minunată. Mulțumesc pentru ce ați făcut pentru cetățeni și vă încurajez să lucrăm în continuare în interesul cetățenilor. Sunt tare multe lucruri, pe care trebuie să le facem, astfel încât cetățenii noștri să ajungă să trăiască într-o țară a bunăstării și într-o țară în care se face dreptate”, a declarat Maia Sandu la ultima ședință a Guvernului, demis prin moțiune de cenzură.
PE LUNG
Astfel, la ultima ședință, în baza cererii depuse, Andrei Spînu a fost eliberat din funcția de Secretar al Guvernului. De asemenea, în baza cererilor de demisie au fost eliberați secretarii de stat din Cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Voloc și Ion Dodon.
Ulterior, membrii Guvernului demisionar au aprobat o decizie privind repartizarea unor alocații aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2019.
Potrivit proiectului se vor repartiza, din alocațiile aprobate în bugetul de stat pentru anul 2019, către bugetele autorităților publice locale transferuri cu destinație specială în sumă de 363 349 mii lei și alte transferuri curente cu destinație generală în sumă de 120 732 mii lei, în scopul acoperirii parțiale a cheltuielilor pentru implementarea prevederilor Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Natalia Gavriliță, ministra în exercițiu al Finanțelor, a menționat că această hotărâre va asigura salariile pentru lunile octombrie și noiembrie pentru mai multe localități, iar următorul Guvern va trebui să urmărească care va evalua situația în acest sens.
Maia Sandu: „Noi am reușit să dăm jos un regim corupt și vom da jos și pe al doilea regim corupt. Această cădere a corupției va fi definitivă.”
După ședință, Maia Sandu a avut o adresare către presă și cetățeni, în care a menționat că „niște băieți nesătuli de putere nu doar că și-au încălcat propriile promisiuni de a lupta împotriva corupției și de a face viața cetățenilor mai bună, dar se uită în ochii cetățenilor și mint. „Au zis că fac un guvern tehnocrat, dar au făcut unul format din consilierii cu Dodon. Au zis că nu fac alianță cu PDM, dar au făcut o alianță cu democrații cimentată pe interese și scheme comune. Probabil bazată pe frica de pușcărie”, a menționat Maia Sandu.
Totodată, ea a încurajat funcționarii onești să continue să aibă o atitudine corectă față de cetățenii.
„Vreau să le amintesc că noi am reușit să dăm jos un regim corupt și vom da jos și al doilea regim corupt. Această cădere a corupției va fi definitivă. Invit oamenii onești să nu admită participarea în schemele corupte. Cetățenilor le amintesc că puterea adevărata este la oameni. Noi nu am alergat după putere. Noi vom continua să muncim, din opoziție, dacă e nevoie, ca să ne îndeplinim obiectivele. Lupta noastră pentru o viață mai bună continuă”, a declarat Maia Sandu, după ședința de Guvern.
Precizăm că joi, 62 de deputați socialiști și democrați au votat pentru învestirea Guvernului condus de fostul consilier prezidențial Ion Chicu. După depunerea jurământului, noul prim-ministru învestit a fost rapid prezentat angajaților Cancelariei de Stat de către președintele Igor Dodon.
Politică
Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT
Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. În urma acestora, Partidul Socialiștilor a anunțat că vrea o nouă structură a Guvernului și un nou candidat la funcția de prim-ministru. Blocul ACUM a declarat că este gata să o susțină doar pe Maia Sandu în funcția de premier și insistă pe aceeași membri ai Executivului. Partidul Democrat a menționat că dacă va fi înaintat un premier și o garnitură care va lua în calcul propunerile PDM, atunci subiectul va fi discutat la Consiliul Politic Național al formațiunii. Partidul ȘOR a declarat că este împotriva unui guvern minoritar și că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile.
Drept urmare, la finalul consultărilor, șeful statului a declarat că alegeri parlamentare anticipate pot fi evitate prin două scenarii: crearea unei majorități stabile sau votarea unui Guvern tehnocrat propus de șeful statului. Totodată, el a recunoscut că nu vede șanse pentru crearea unei majorități parlamentare. Aceasta pentru că Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM au poziții diferite.
PE LUNG
PSRM: Nu vrem alegeri anticipate
Primii care au venit la consultările cu șeful statului au fost deputații PSRM. Întrevederea cu PSRM s-a desfășurat cu ușile închise, însă după aceasta deputații socialiști au declarat că nu vor alegeri parlamentare anticipate și că sunt gata să facă o nouă majoritate parlamentară cu cei din blocul ACUM., dar în anumite condiții. Astfel, socialiștii își doresc o nouă structură a Guvernului, nu cum a fost anterior, când întreaga răspundere pentru guvernare i-a revenit blocului ACUM. Totodată, socialiștii au spus nu vor accepta o eventuală candidatură a Maiei Sandu.
„Propunem oficial blocului ACUM să creăm o nouă majoritate parlamentară, dar în condiții noi care implică o nouă structură a Guvernului, nu așa cum a fost până acum când blocul ACUM a preluat întreaga responsabilitate pentru guvernare. Plus la aceasta, cu un nou candidat la funcția de Prim-ministru. Aceasta este poziția noastră oficială”.
Zinaida Greceanîi a precizat că chiar dacă Blocul ACUM nu este pregătit să formeze o nouă majoritate parlamentară, f„racțiunea PSRM nu poate permite inițierea alegerilor parlamentare anticipate”.
„Țara nu are nevoie de alegeri parlamentare anticipate. De aceea, vom examina orice candidat propus de președintele țării pentru funcția de prim-ministru, chiar dacă nu există o majoritate parlamentară”, a spus Zinaida Greceanîi.
Ea a mai spus că PSRM nu examinează crearea unei majorități parlamentare cu alte fracțiuni politice.
Blocul ACUM insistă ca premier să fie numită Maia Sandu
După consultările cu socialiștii, la întrevederea cu președintele Igor Dodon au venit deputații Blocului ACUM. După aceasta, reprezentanții blocului ACUM au declarat că vor insista ca premier să fie numită Maia Sandu, iar din viitorul Guvern să facă parte aceiași miniștri. Doar în acest caz pot avea loc discuții cu PSRM. Totodată, deputații Igor Grosu(PAS) și Alexandru Slusari (Platforma DA) au declarat că elementul destabilizator în actuala situație politică, din păcate, rămâne Președinția, pentru că de aici pornesc toate, „de la comportamentul, mesajele, pozițiile pe care le are și le-a avut Președinția în aceste cinci luni de zile”.
„Am fost întrebați pe cine vedem premier. Am reiterat că poate fi doar doamna Maia Sandu, cu garnitura actuală de miniștri și cu acea agenda pe care Guvernul și-a asumat-o – reforma justiției, ceea ce ține de procurorul general, evaluarea procurorilor, scoaterea din captivitate a instituțiilor de reglementare etc. Doar așa pot avea loc discuții. În caz contrar se va ajunge la o situație similară”..
Igor Grosu a mai spus că cei de la Blocul ACUM cred că dacă nu ar fi fost problema cu preselecția candidaturilor la funcția de procurori general, se venea cu alt motiv pentru a demiterea Guvernului Sandu. „Igor Dodon cred că se pregătește tot mai insistent pentru alegerile prezidențiale”,
Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, de la Platforma DA, a menționat că era de așteptat că, după demisia Guvernului, blocul ACUM să vină cu aceeași strategie și aceeași componență a Guvernului.
„ Guvern reformator, pro-european, axat pe reforma justiției, pe care nu pot fi compromisuri. După ce s-a întâmplat ieri, care sunt garanțiile că președintele țării nu va interveni în actul de guvernare?”.
Totodată, Slusari a precizat că Blocul ACUM face distincția între PSRM și Igor Dodon. „Cu toate rezervele și problemele, noi am comunicat cu PSRM. Factorul destabilizator era Igor Dodon. Zarurile au fost aruncate, se așteaptă un guvern tehnocrat”, a adăugat deputatul.
PDM nu este pregătit să facă o coaliție de guvernare
Partidul Democrat nu este pregătit să facă o coaliție de guvernare, deoarece se află într-un proces profund de reformare. Totodată, formațiunea este gata să discute formarea noului guvern dace acesta va continua inițiativele demarate de PDM, a declarat Pavel Filip, președintele PDM, după întrevederea cu șeful statului.
„Ar fi o iresponsabilitate să lăsăm țara fără guvernare şi să mergem în alegeri parlamentare anticipate. De aceea avem condițiile noastre. Avem programele sociale, lansate de noi şi oprite de guvernul Maia Sandu. Avem mai multe inițiative pentru oameni. Şi dacă va fi înaintat un premier şi o garnitură care vor lua în calcul propunerile PD, respectarea Acordului de asociere cu UE, subiectul va fi discutat la Consiliul Național Politic al PDM”.
Partidul ȘOR: Alegerile anticipate sunt inevitabile
După consultările cu președintele Igor Dodon, deputații Partidului ŞOR au declarat că singura soluţie pentru depăşirea crizei politice este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
Preşedintele fracţiunii, Denis Ulanov, a declarat că există două scenarii: primul este numirea unui Guvern minoritar, însă în acest caz acest guvern nu va rezista în R. Moldova, și al doilea – alegeri parlamentare anticipate.
„Cel mai potrivit scenariu ar fi alegerile parlamentare anticipate care oricum vor avea loc. Un guvern care nu are susținere majoritară în Parlament nu are multe șanse. În țara noastră nu există experiența unei activități eficiente și de lungă durată a unui executiv minoritar”.
Igor Dodon: Voi face tot posibilul pentru a evita alegerile anticipate
Președintele Dodon a menționat că alegerile anticipatele pot fi evitate prin două scenarii: „crearea unei majorități parlamentare stabile sau votarea unui guvern tehnic propus de președintele țării”. În același timp, oficialul a recunoscut că nu vede șanse pentru crearea unei majorități parlamentare.
„Crearea unei majorități parlamentare stabile poate să fie doar între PSRM și Blocul ACUM. La această etapă nu văd șanse pentru crearea unei majorități parlamentare. Pozițiile dintre ACUM și PSRM sunt diametral opuse”.
În aceste condiții, șeful statului a precizat că sunt trei luni, până pe 12 februarie, timp în care el trebuie să vină cel puțin de două ori cu inițiativa de înaintare a unui candidat la funcția de prim-ministru. „Candidatul, dacă nu va fi majoritate parlamentară, va merge la fracțiuni și își va spune programul, după care vedem, va obține votul politic bine, nu obține – alegeri anticipate și să-și asume riscurile cei care o să le provoace. Eu în calitate de președinte voi face tot posibilul pentru a evita alegerile parlamentare anticipate”, a menționat Igor Dodon.