Ce intenționează să facă Oleg Cernei dacă ajunge deputat/ Blitz interviu

Interviu cu candidatul independent Oleg Cernei, oferit pentru Moldova.ORG.

– A cui a fost decizia de a candida ca independent?

Decizia de a mă lansa în această competiție electorală îmi aparține. Deși, recunosc, am fost influețat în acest sens de multă lume din anturajul meu – prieteni, cunoscuți și chiar dintre cei care au apreciat prestația mea în calitate de consilier municipal.

– Cum a fost colectarea semnăturilor? Ce impedimente ați întâlnit?

– A fost un proces nu foarte dificil pentru mine și pentru persoanelel de încredere. După cum afirmam în ziua când am depus dosarul electoral la CEC, am colectat peste 3600 de semnătruri. Regulamentul CEC indică între 2000-2500 de semnături, nu mai mult.

– Cum vă explicați că până acum niciun candidat independent nu a reușit să ajungă în Parlament?

– În primul rând, consider că pragul electoral de 2% pentru un candidat independent este exagerat. Consider că acesta trebuie coborât la 1 %. Ar fi pragul rațional pentru un for legislativ constituit din 101 deputați. Si acest obiectiv îl voi promova în calitate de deputat indepentent (primul deputat independent) în forul legislativ. În al doilea rând, s-a creat deja stereotipul potrivit căruia în Parlamentul din R. Moldova nu ajunge niciun deputat independent. Stereotipurile în acest caz sunt la fel de nocive ca și tehnologiile murdare de PR politic. În al treilea rând, probabil, nu au fost suficient de credibili.

– Ce va face Oleg Cernei dacă ajunge în Parlament?

Ajuns în Parlament, îmi voi propune următoarele obiective, pe care le prezint electoratului pe durata campaniei electorale:

Voi insista asupra înăspririi controlului parlamentar asupra implementării legilor votate.
Voi contribui la asigurarea transparenției decizionale și controlului utilizării banului public.
Voi susține inițiativa de modificare a Constituției Republicii Moldova privind alegerea Președintelui prin votul direct al cetățenilor.

Voi susține inițiativa de modificare a Codului Electoral prin instituirea votului uninominal pe circumscripție.
În contextul angrenării R.Moldova pe vectorul pro-european, voi propune ca parlamentul să solicite cabinetului de miniștri elaborarea unui Strategii post-asociere – după semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană – pentru implementarea reformelor policite, economice și sociale.
Voi pleda pentru descentralizarea autorităților locale, care în present favorizează birocrația locală și centrală.
Extinderea competențelor administrative la nivel local ar trebui să armonizeze cu fixarea unor impozite suplimentare la bugetul local. Fără acest deziderat descentralizarea este imposibilă.

Prioritatea mandatului de deputat:

Lupta cu răul social – săracia și coruptia.
Lupta cu mafia transpartinică , inclusiv cumetrismul ridicat la nivel de politică de stat.
Voi veni cu o inițiativă legislativă în vederea acordării pentru pedagogi și medici a statutului de funcționar public cu facilitățile și suplimentele de salariu specifice.
Voi opta pentru majorarea impozitelor pentru cei bogați și promovarea politiclor sociale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.