Greşeală în procesul verbal al votului de la Bruxelles – "272" în loc de "772" voturi valabil exprimate

Institutul European pentru Moldova (IEMoldova) a semnalat luni Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova (CEC) şi Ambasadei Republicii Moldova la Bruxelles o greşeală survenită în procesul verbal al votului de la Bruxelles în cadrul alegerilor legislative de duminică din Moldova, în document fiind trecut numărul 272 în loc de 772 de voturi valabil exprimate.

Eroarea a fost remarcată de membrii biroului electoral, după cum a declarat consilierul Ambasadei Diana Gadja. IEMoldova şi-a exprimat speranţa ca informaţia să fie corectată înainte de a fi luată în cont pentru contabilizarea finală de către Comisia Electorală Centrală de la Chişinău, de la care se aşteaptă un răspuns.

Observatorii independenţi prezenţi la secţia de vot de la Bruxelles – cetăţeanul francez Emilie Balayn (observator internaţional) şi Liudmila Galatan (observator naţional, din cadrul diasporei ), acreditaţi din partea IEMoldova – au apreciat procesul electoral drept "transparent, fluid şi fără tulburări". Urna de vot, de care se plângeau de obicei alegătorii moldoveni din Bruxelles, a fost înlocuită cu una mai mare de data aceasta, iar în timpul zilei o urnă suplimentară a fost instalată pentru a colecta toate buletinele de vot ştampilate şi pliate de alegători.

La Bruxelles, ca şi în multe capitale europene, s-a înregistrat un record de participare la vot. Astfel, la secţia de vot 307 organizată la Ambasada RMoldova la Bruxelles au votat 774 de cetăţeni moldoveni, faţă de 400 la alegerile din aprilie şi iulie 2009 şi 300 la referendumul din luna septembrie a acestui an. Membrii biroului electoral şi observatorii din partea IEMoldova au părăsit secţia de vot luni la ora 03,00 dimineaţa, când s-a finalizat contabilizarea voturilor şi redactarea procesului verbal. Potrivit unui rezumat al procesului verbal de la Bruxelles, furnizat de observatorii IEMoldova, dintre voturile exprimate de cetăţenii moldoveni în Belgia, PLDM a obţinut 389 de voturi, Partidul Liberal – 238 de voturi, Partidul Democrat din Moldova – 51 de voturi, PCRM – 27 de voturi, Alianţa Moldova Noastră – 15 voturi, iar PPCD – 9 voturi. Celelalte formaţiuni politice din cursa electorală nu au înregistrat mai mult de 10 voturi, iar pentru candidatul independent Gabriel Stati au votat două persoane.

Ultimele rezultate parţiale, prezentate luni, la Chişinău, de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 95,4% din secţiile de votare arată că PCRM a obţinut 40,5%, Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de premierul Vlad Filat – 28,7%, PDM – 13%, iar Partidul Liberal (PL), condus de preşedintele interimar Mihai Ghimpu – puţin peste 9%.

Verifica ultimele date referitor la Alegerile parlamentare din Republica Moldova din 28 noiembrie 2010: Rezultate exit-poll si Rezultate preliminare si finale.

Daca ai sa ne comunici cum s-a petrecut procesul votarii la sectia ta de votare, sau ai observat incalcari, trimite un email la [email protected].

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.