Cum arăta Siria înainte de conflictul armat

Declanșată în 2011, revolta din Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad s-a transformat într-un război devastator, în care sunt implicați actori regionali și internaționali. Războiul a făcut peste 280.000 de morți și milioane de persoane strămutate.

[youtube id=”x9SS3XK2oMA”]

Raportul Amnesty enumeră „24 de cazuri de răpiri de către grupuri armate între 2012 și 2016”, vizând în special „militanți pașnici sau chiar copii”, precum și minorități religioase. De altfel, mulți civili trăiesc în permanență cu frica de a fi răpiți, dacă ei critică conduita grupurilor armate sau nu respectă regulile stricte care li se impun. De asemenea, în perioada 2014-2015, au fost depistate cinci cazuri de persoane afirmând că au fost torturate de Noureddin Zinki și Frontul Al-Nosra.

Grupuri de rebeli islamiști din Siria se fac vinovate de „execuții sumare și tortură”, acuză organizaţia Amnesty International, arătând cu degetul la grupuri armate siriene în provinciile Alep (nord) și Idleb (nord-vest), dintre care „unele ar avea sprijinul Qatarului, Arabiei Saudite, Turciei și al Statelor Unite”.

Într-o analiză despre situaţia din Siria, CNN a notat că acest conflict militar reprezintă, de fapt, un “război prin intermediari/proxy-war” între Rusia şi Statele Unite ale Americii, fiecare dintre cele două puteri mondiale alimentând părţile combatante.

CNN menţionează că Siria reprezintă un punct critic în acest moment. Din ce în ce mai mulţi civili sunt ucişi în fiecare zi, iar milioane de refugiaţi au fugit în alte ţări. Iar gruparea teroristă ISIS reprezintă o altă ameninţare mortală.

Sursa foto: boredpanda.com

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.