Femeile, ignorate de știință: cum majoritatea studiilor au fost făcute pe bărbați. Explicăm 

Sursa imaginii: unsplash.com

Primele absorbante de unică folosință au apărut pe piață în 1888, iar tampoanele – la începutul secolului XX. Abia anul trecut produsele de igienă feminină au fost testate în premieră cu sânge menstrual și nu cu soluție salină ca până acum.  

Femeile și felul în care funcționează corpul lor au fost ignorate de-a lungul istoriei în studiile științifice, în testări medicale și experimente. Știința a pus accent pe bărbați în cercetările despre funcționarea corpului uman, manifestările bolilor și răspunsul la tratament.  

„Există mai multe motive pentru această preferință a cercetătorilor: preocupările legate de scăderea fertilității sau de afectarea sarcinii, prejudecățile cercetătorilor predominant bărbați și percepția că bărbatul este reprezentant al speciei umane și, prin urmare, norma”, notează studiul „Inegalitățile de gen în cercetarea medicală”.

În ultimii ani au apărut câteva studii care arată cât de important este ca femeile să fie incluse în procesul de cercetare. Iată cinci dintre ele:

1. Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații 

Studiile arată că femeile au nevoie, în medie, de 8-10 ore de somn, comparativ cu cele 7-9 ore pentru bărbați. Femeile au un ritm circadian și al melatoninei (hormonul somnului, n.red.) mai lung decât bărbații, potrivit unui studiu din 2016 al revistei științifice PNAS Plus 

Publicația notează că femeile au fost subreprezentate de-a lungul istoriei în studiile despre corpul uman, inclusiv despre somn. „Majoritatea cunoștințelor despre cum funcționează corpul în timpul somnului se bazează pe cercetările efectuate pe bărbați”, notează aceasta.  

Cercetările mai arată că un somn insuficient este mai periculos pentru femei. „Lipsa de somn aduce mai mult stres psihologic și un risc mai ridicat pentru bolile cardiace și diabet în rândul femeilor decât al bărbaților”, precizează publicația Universității Duke din SUA.  

2. Simptomele femeilor în caz de atac de cord sunt diferite de ale bărbaților 

Bolile de inimă sunt cea mai frecventă cauză a morții la nivel global. Pentru că există convingerea că bărbații suferă mai des de acestea, studiile despre simptomele și prevenția bolii s-au făcut preponderent pe ei.  

Cercetările unui studiu al Mayo Clinic din 2022 arată, însă, că simptomele afecțiunilor cardiace sunt diferite pentru femei. Durerea acută în piept, considerată simptom principal în caz de infarct, se manifestă la femei mai degrabă ca o presiune sau o strângere.  

Femeile sunt mai predispuse să aibă simptome care nu au legătură cu durerea în piept: disconfort la nivelul gâtului, maxilarului, umărului, părții superioare a spatelui sau abdomenului, dificultăți de respirație, greață, vomă, transpirație, arsuri la stomac. Spre deosebire de bărbați, femeile pot avea simptome de atac de cord în stare de repaos sau în timpul somnului. 

„Din cauza preconcepțiilor despre cum se manifestă atacul de cord, femeile au cu 50% mai multe șanse decât bărbații să primească un diagnostic greșit. Asta le pune viața în pericol”, notează British Heart Foundation. 

3. Femeile au nevoie de mai puțin exercițiu fizic pentru aceleași rezultate 

Un studiu amplu din 2024 arată că femeile ar avea nevoie de mai puține exerciții fizice decât bărbații pentru a obține aceleași beneficii pentru sănătate. Datorită diferențelor de mărime și greutate, femeile pot obține aceleași rezultate cu aproximativ jumătate din exercițiile fizice pe care trebuie să le facă bărbații.  

Pentru a realiza noul studiu, cercetătorii au studiat între 1997 și 2017 peste 400.000 de adulți americani. Analizând diferențele dintre bărbați și femei, s-a constatat că femeile au obținut beneficii mai mari pentru longevitate în urma acelorași exerciții. Constatarea este surprinzătoare, or standardele pentru activitatea fizică sunt similare pentru bărbați și femei. 

Sursa foto: unsplash.com

Autorii studiului notează că inima și fibrele musculare ale femeilor sunt mai mici, iar densitatea vaselor de sânge – mai mare decât la bărbați. În consecință, fluxul sanguin este mai rapid la femei pentru aceleași exerciții fizice și același nivel de efort, iar asta le crește eficiența.

4. Dozajele la medicamente trebuie să fie diferite  

De regulă, pe prescripțiile medicamentelor este indicat dozajul pentru copii, adulți și anumite condiții fizice. Dozajul nu este, însă, calculat în funcție de sexul celui care ia medicamentele. 

cercetare americană din 2009 arată că dozajul medicamentelor trebuie calculat diferit pentru femei. Felul în care medicamentele sunt asimilate de organismul femeilor este influențat de greutatea corporală mai mică, organe mai mici, procese gastro-intestinale mai lente, rata diferită de absorbție a unor substanțe.  

Citește despre violența obstetrică care afectează jumătate din femeile care nasc

Femeile pot avea o sensibilitate mai mare la anumite preparate sau substanțe, ca opioidele, antipsihoticele, aspirina. Predispozițiile femeilor spre anumite boli influențează felul în care organismul prelucrează medicamentele. „În plus, femeile au între 50-75 % mai multe șanse decât bărbații să aibă reacții adverse la medicamente”, scriu autorii. Aceștia recomandă ajustarea dozelor pentru femei și administrarea unor substanțe diferite în cazul acelorași afecțiuni.  

5. Au început să fie testate manechine cu corp feminin în testele de impact 

Manechinele pentru testele de impact pentru automobile se bazau, de obicei, pe corpuri de bărbați. Manechinele feminine nu erau realiste și nu luau în considerare particularitățile corpului femeilor. Una din consecințele acestei inegalități este că femeile au cu 73% mai multe șanse de a fi rănite în cazul coliziunilor frontale. 

Cercetătorii și inginerii suedezi au prezentat anul trecut un prototip de manechin feminin realist. Acesta permite evaluarea mai exactă a impactului accidentelor asupra femeilor și prevenirea situațiilor fatale. „Atât bărbații, cât și femeile ar trebui să fie reprezentați în mod egal când evaluăm riscurile în caz de accident”, menționează creatoarea manechinului. 

Sursa foto: bbc.com

„Pentru că am studiat femeile mai puțin, știm mai puține despre ele. Rezultatul este că femeile nu au primit îngrijirea corespunzătoare și cunoștințele necesare despre corpul lor”, scrie experta americană Janine Clayton.

Acest gol în știință încearcă să fie umplut prin tot mai multe cercetări efectuate pe și despre femei. În ultimii 40 de ani, proporția de femei în cadrul testărilor a crescut de la 9% la peste 40%. 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.