Istoria Dianei și a Marinei / Cum a evoluat relația mamă-fiică de la violență până la terapie

1 din 10 adolescenți din Republica Moldova sunt victime ale violenței fizice în familie. La sfârșitul anului trecut, Ministerului Muncii și Protecției Sociale raporta că doar 783 de copii au fost supuși violenței. Spun „doar” pentru că nu toate cazurile ajung în vizorul autorităților. „E doar o palmă”, „bătaie e ruptă din rai”, „eu te-am făcut, eu te omor”, „unde dau eu crește” sunt doar câteva fraze cu care părinții agresivi justifică violența și o încadrează într-un proces obișnuit de educare a copiilor, fără a fi conștienți de consecințe. Istoria Dianei și a Marinei pe care le vei cunoaște imediat ilustrează perfect cât de mult se poate deteriora relația dintre copil și părinte când ultimul este violent „din bună intenție”.

Fiica

Diana Ivanov este cunoscută datorită eforturilor de a arăta alte modele de educare a copiilor decât cele pe care le-am moștenit de la o societate post-sovietică și foarte tradiționalistă. Puțini, însă, știu cum i-a fost copilăria și adolescența. Diana a fost victimă a violenței fizice și psihologice din partea mamei sale. 

„Eu am trăit într-o zonă care era toată înconjurată de sârmă ghimpată și soldații patrulau. Și noi, cumva, nu aveam acces la lumea exterioară. Dar eu cred că am avut o copilărie fericită, în general. Părinții mei erau prea ocupați să se implice. Respectiv, noi puteam să hoinărim și aveam un soi de „mahalaua” noastră. Mie îmi plăcea să petrec timp afară, pentru că, în contrast, în casă era mai puțin confortabil”, povestește Diana Ivanov.

Citește și: „Părinții m-au iubit cu bătăi și înjurături

Mama

Nici Marina, mama Dianei, nu se poate lăuda cu o copilărie sau adolescență frumoase. A văzut multă violență, sărăcie, moarte și alcoolism. Odată căsătorită, și-a construit o carieră în armata Republicii Moldova alături de soțul său. Familia lor locuia pe teritoriul unui orășel militar, în mijloc de câmp, bine păzit și înconjurat cu sârmă ghimpată. 

Tatăl meu mai servea câte un pahar. Pe urmă, s-au început bătăile, adică violența în familie… nu pe noi. Noi eram doar bătuți de mama. Eu am mai avut și strigătul acesta pentru că eu lucram numai cu bărbați și mai strigam la militari și automat aduceam asta și în familie. Clar că dacă eu am avut modelul acesta, eu nu am avut alt model de educare a copiilor”, povestește Marina, mama Dianei.

Citește și: „Dragă M., care este limita implicării părinților în viața de cuplu?

În materialul de mai jos Diana Ivanov și mama ei povestesc cum a evoluat legătura lor, relația dintre copil și părinte, de la violență la depresie severă, terapie și împăcare.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.