Dacă nu există dovezi, nu s-a întâmplat? Neputința victimelor hărțuirii sexuale în fața sistemului

De cele mai dese ori, victimele agresiunilor sexuale nu au suficiente dovezi pentru a demonstra cele întâmplate. În multe cazuri, persoanele care trec prin astfel de situații „îngheață” și nu pot să riposteze, să înregistreze dovezi sau să depună plângere împotriva agresorului. Avocații atenționează că plângerile trebuie depuse în cel mai scurt timp de la incident. Prin intermediul acestui articol îți descriem experiența Mihaelei*, o tânără care susține că medicul imagist care a consultat-o a agresat-o sexual.  

Pe tot parcursul lunii aprilie am vorbit despre hărțuirea și agresiunile sexuale și am primit mai multe mesaje de la fete și femei care au trecut prin situații similare în cabinetele doctorilor. Multe dintre incidente au avut loc în urmă cu câțiva ani, iar victimele nu au avut curaj să depună plângeri. În cazul Mihaelei, pentru că i s-a întâmplat în urmă cu mai puțin de trei luni, pentru că știam numele clinicii, dar și medicul care a consultat-o, eram optimiști că vom putea să-i facem dreptate. Din păcate, în lipsa dovezilor, nu putem da numele medicului sau a clinicii despre care ne-a povestit Mihaela. Chiar și identitatea Mihaelei am ales s-o protejăm, schimbându-i numele. Totuși, sperăm să aducem puțină claritate în acest subiect și să încurajăm alte victime să adune dovezi și să depună plângeri împotriva agresorilor lor. 

 Agresiune sexuală în timpul controlului medical 

Mihaela povestește că a mers la o consultație la ginecolog în luna ianuarie a acestui an, la o clinică privată din sectorul Buiucani al capitalei. Ginecologa a direcționat-o către specialistul imagist pentru ultrasonografia endovaginală și a glandei tiroide. După ce a făcut cunoștință cu doctorul responsabil, fata a intrat în cabinetul în care urma să aibă loc procedura. Mihaela povestește că medicul a încuiat ușa cu cheia și i-a spus să se dezbrace. Fata s-a conformat și afirmă că după ce și-a dat jos hainele, doctorul a început să-i facă complimente. 

„M-am dezbrăcat de pantaloni și în acel moment el a început să-mi spună «Vai, ce frumoasă ești», anume în partea de jos. Eu m-am uitat straniu pentru că știu că, de obicei, medicii nu au voie să spună asta”.  

Tânăra afirmă că cuvintele medicului i-au produs frică și au bulversat-o. Mihaela spune că după ce imagistul i-a palpat ovarul drept, a început să-i maseze vaginul, o procedură care nu este necesară în timpul ultrasonografiei endovaginale.   

„Eu am rămas mută. Dacă nici până acum nu puteam să spun nimic, acum în general stăteam și nici nu mă uitam la el, dar priveam într-o parte, ca să nu-i văd fața. Deja nu mai înțelegeam dacă e ok sau nu”, precizează Mihaela.  

Fata declară că doctorul a întrebat-o dacă-i place, în timp ce ea aștepta cu nerăbdare ca examinarea medicală să ia sfârșit. L-a întrebat pe medic dacă procedurile pe care le face fac parte din consultul medical. Ea declară că imagistul i-a răspuns afirmativ, dar a spus că poate înceta dacă ei nu-i place.  

„El nu s-a oprit, a continuat încă 1-2 minute. Nu privea ecranul dispozitivului medical să vadă imaginea, dar se uita la fața mea. Nu am mai rezistat și l-am întrebat ce face, el mi-a spus că totul e în regulă, că îndeplinește tot ce-i legat de control”, afirmă ea.   

Mihaela spune că medicul a încetat doar după ce tânăra l-a întrebat insistent când se finalizează procedura. „Deja nu știam cum să-i spun să înceteze.”    

După procedura de ultrasonografie endovaginală, Mihaela afirmă că medicul i-a verificat și glanda tiroidă, după care i-a examinat și sânii, chiar dacă ea trebuia să fie examinată de un mamolog. 

„A început să-mi atingă cu mâinile mameloanele. Pentru mine a fost ca și cum ai încerca să exciți pe cineva. Și din nou m-a întrebat dacă îmi place. Și de această dată i-am răspuns că nu. După asta mă gândeam că trebuia să realizez că el nu are nicio legătură cu medicul mamolog și să nu accept să fiu examinată de el”, spune Mihaela.   

La finalul consultației, Mihaela afirmă că medicul i-a spus că poate veni oricând la el pentru a-i provoca plăcere. „Mi-a spus că nu înțelege de ce nu-mi place ca cineva să-mi producă plăcere, adică efectiv a confirmat verbal că el până acum a încercat să-mi aducă plăcere. Mi-a spus că nu trebuie să vin pentru un control repetat, dar dacă vreau, pot veni în fiecare zi pentru ca el să-mi facă bine”, își amintește Mihaela. 

Tânăra spune că a ieșit plângând din centrul medical, bulversată de cele întâmplate. După discuția cu mai mulți oameni apropiați a decis să contacteze clinica la care a mers pentru a relata cele întâmplate.   

„L-am sunat pe vicedirectorul clinicii pe mobil și i-am povestit ce mi s-a întâmplat. I-am spus numele medicului și am început să-i povestesc. El m-a întrerupt la un moment dat și mi-a spus că doctorul la care am fost este foarte bun, lucrează de mulți ani în domeniu. M-au asigurat că vor avea o discuție cu doctorul, dar mi-au dat de înțeles că el e un medic foarte bun și probabil mi s-a părut doar, poate am încurcat ceva, dar ei vor discuta cu medicul. Adică doar vor discuta”, spune Mihaela. 

„Cuvântul pacientei contra cuvântului doctorului” 

Mihaela afirmă că vicedirectorul clinicii private a asigurat-o că medicul care a consultat-o va fi transferat la o altă filială. Contactat de Moldova.org, acesta a refuzat să comenteze cele întâmplate, invocând etica medicală și confidențialitatea informațiilor. 

„Documental nu există nimic. Este cuvântul pacientei contra cuvântului doctorului. Este foarte simplu să denigrezi un doctor, bazându-te pe cuvintele unui pacient care nu știu de ce a rămas nemulțumit. Vă rog frumos să nu scoateți scandaluri că și așa nu avem medici în Republica Moldova. Dacă nu există document, înseamnă că nu există nimic. Nu scoateți show-uri ieftine acolo unde nu trebuie. Actul medical este foarte intim. El nu se discută în astfel de circumstanțe. Dacă dvs. o să dați noutăți nu știu de care, noi pe urmă vom merge în judecată, fiindcă sunt lucruri foarte sensibile”, a declarat vicedirectorul centrului medical. 

Ce spune medicul 

Contactat de Moldova.org, doctorul afirmă că a examinat sânii doar cu acordul fetei, pentru a depista problemele de sănătate pe care le are.  

„I-am propus să examinăm sânii pentru a exclude o posibilă sarcină. Ea a fost de acord. Am examinat dacă sânii corespund schimbării hormonale sau cauzate de sarcină. Din acest motiv a fost făcut examenul la sâni”, menționează imagistul.   

„Dacă-i transvaginal, cum să nu-i atingi vaginul? Așa e procedura. Dar să-i propun eu așa ceva este o aberație. Examenul transvaginal se face numai cu acordul pacienților. Și se atinge abdomenul când nu se vede ovarul, dar tot cu acordul pacientului. Ei dacă i s-a părut ceva, să mă scuzați. Eu, în cabinet, în cadrul instituției medicale, nu am putut să-i propun să-i produc plăcere. Ce, i-am propus întâlnire, i-am propus ceva? Acestea sunt aberații”, spune doctorul.  

Medicul imagist recunoaște însă că a fost transferat în altă filială a clinicii după discuțiile pe care le-a avut cu administrația. 

„Administrația nu a înțeles că aceasta a fost o aberație. Examenul medical s-a desfășurat cu acordul pacientei. Eu pe urmă mi-am dat seama. Ea mi-a spus că se consultă la psiholog, că are anumite probleme, de care-mi povestea pe parcursul consultației. Ea trebuie să se concentreze pe sănătatea ei. Are probleme hormonale care o afectează psihic și ea umblă la psiholog și are unele probleme legate de niște gânduri pe care nu poate să le rezolve. Trebuie să se ducă să se consulte. Eu nu am făcut nimic contraindicat”, mai adaugă medicul. 

Mihaela ne-a comunicat că nu merge la psiholog și nici nu a pomenit deloc de psiholog în discuția cu medicul. Dar mai ales, spune ea, se simte frustrată că nu a insistat atunci să depună o cerere în scris, cedând ușor la manipulările vicedirectorului clinicii. 

Reacții întârziate  

Psihologii spun că multe dintre persoanele care se confruntă cu astfel de situații nu pot depune plângere imediat după cele întâmplate din cauza că trec printr-un șoc. 

„Persoana «îngheață», pur și simplu, emoțional și nu reacționează nici într-un fel. Trebuie să treacă o anumită perioadă de timp ca să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat cu ea pentru a putea acționa. Persoana trăiește sentimentul de rușine, anxietate, durere în acel moment. Din acest motiv, nu poate să reacționeze nici într-un fel. Pentru a depăși această stare, primul pas este să comunice cu cineva. Cel mai indicat este să fie un psiholog”, declară psihoterapeuta Victoria Captari.     

Mihaela spune că în urma acestei consultații a rămas cu sechele, care-i afectează viața inclusiv sexuală. 

„Abuzul sau hărțuirea sexuală este o cauză penală” 

Avocata Centrului de Drept al Femeilor, Arina Țurcan-Donțu, declară că în astfel de cazuri, atât administrația centrului medical, cât și victima trebuie să se adreseze la procuratură sau la poliție. 

„Dacă administratorul a fost înștiințat despre un act de hărțuire sexuală, care este o infracțiune prevăzută în articolul 173 din Codul Penal, este obligat să informeze organele de drept. În acest caz, trebuie să apeleze la procuratură sau inspectoratul de poliție, iar pe intern trebuie să evalueze dacă sunt sau nu încălcate normele de etică și disciplina muncii. Victima poate singură să meargă la poliție sau procuratură și să depună o plângere. Ea nici nu este obligată să se adreseze la administrația centrului în care a fost agresată”, precizează Arina Țurcan-Donțu.  

Citește și: Ce trebuie să faci dacă ai fost agresat/ă sexual?

Dovezi pentru a demonstra vinovăția medicului 

Avocata Doina Ioana Străisteanu, specializată în apărarea Drepturilor Omului, declară că pentru a demonstra vinovăția medicului imagist, tânăra trebuie să dețină dovezi. În cazul ei, o dovadă ar fi extrasul oferit de specialist după examinarea medicală. 

„În cazul tinerei nu văd absolut nicio șansă decât dacă ea are extrasul. De regulă, imagiștii eliberează o foaie cu manipulările care au fost făcute și documentul trebuie să aibă indicat numele medicului care a efectuat procedura, data, ora și numele asistentului medical prezent. Dacă pacienta are documentul acesta atunci, cel puțin, se poate confirma că în ziua și ora respectivă era la medic în cabinet. Întrebarea va fi de ce asistentul nu era prezent și atunci administratorii, dar și medicul ar putea să corupă un asistent ca el să depună declarații false precum că el era prezent”, declară Doina Ioana Străisteanu.  

O altă dovadă este apelul pe care l-a făcut tânăra la doar câteva zile după consultație. „Pacienta poate solicita, cu ajutorul poliției, să fie descifrată convorbirea telefonică, să demonstreze că ea l-a apelat, la câteva zile distanță de consultație, pe vicedirectorul clinicii și să se vadă câte minute a durat discuția. Atunci va apărea întrebarea – despre ce a vorbit administratorul cu o fostă pacientă la câteva zile după ce aceasta a fost consultată în clinică?”, se întreabă Doina Ioana Străisteanu.    

„Nu este vina femeilor că se întâmplă astfel de cazuri” 

Avocata spune că nici acum nu e prea târziu ca tânăra să depună o plângere, dar specifică că cel mai bine este ca plângerea să fie depusă imediat după incident. „În cazul dat este vorba de acțiuni perverse cu caracter sexual, care sunt absolut inadmisibile. Chiar și acum, trei luni mai târziu, pacienta trebuie să meargă să depună o plângere. Acesta e un abuz. Sunt acțiuni cu caracter sexual și este vorba de o faptă penală. Dar numai dacă are acel extras medical. Termenul de prescripție pentru acțiuni cu caracter sexual este de 5 ani de la faptă. Dar, cu cât mai târziu te adresezi, cu atât zero șanse să fie ceva constatat și pentru denunț fals persoana poate fi trasă la răspundere”, precizează avocata. 

Doina Ioana Străisteanu îndeamnă toate fetele și femeile care trec printr-o astfel de situație să nu le fie frică sau rușine să denunțe agresorii.  

„Nu este vina femeilor că se întâmplă astfel de cazuri. Este vina bărbatului și plângerea trebuie să fie depusă imediat. Ai ieșit din birou, te-ai așezat pe scaun, ai tras puțin aer în piept și ai sunat la 112. Cel mai bine este să chemi poliția, pentru că acestea sunt acțiuni cu caracter sexual, care reprezintă o faptă penală. Nimeni nu are voie să-ți atingă organele genitale, sânii, fără acordul tău”, punctează avocata.

 Autoare: Ana Bejenaru, Oxana Greadcenco, Tatiana Begiu

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.