Ce trebuie să faci dacă ai fost agresat/ă sexual? Explicăm

O privire indecentă, îmbrățișări fără permisiune, glume sau limbaj cu conotație sexuală. Toate sunt forme de agresiune sexuală. Potrivit datelor statistice, aproape 40% dintre femeile din țara noastră au suferit de violență fizică și/sau sexuală, 49% indică că au fost hărțuite sexual de la vârsta de 15 ani, iar 18% susțin că au fost hărțuite sexual în ultimele 12 luni. În astfel de cazuri, este esențial ca persoanele agresate să solicite ajutor. În acest articol descriem traseul pe care trebuie să-l urmeze o victimă pentru a se apăra.  

Procedura civilă și penală 

Avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru, declară că există două tipuri de proceduri: civilă și penală, pentru a demasca un abuz sau agresiune sexuală. În cazul procedurii civile, dacă fapta s-a produs la locul de muncă, victima poate să le reclameze superiorilor acest fapt, dacă instituția sau compania a elaborat un regulament care are scopul de a preveni faptele de agresiune sexuală și de a promova investigarea acestora la nivel intern. „Aici este vorba despre cazurile care nu sunt grave. Sunt cazuri care ar putea fi calificate ca abateri disciplinare: glumă sexistă, avansuri, insistență, lucruri care sunt neplăcute pentru victimă”, declară Vadim Vieru. 

Dacă compania sau instituție nu ia măsuri și dacă nu soluționează cazul pe intern, victima are posibilitatea să se adreseze la Consiliul de Egalitate, fie în instanța de judecată, care poate să constate fapta de hărțuire, reieșind din prevederile legii cu privire la asigurarea egalității.  

Victima poate să recurgă și la procedura penală, care presupune adresarea la poliție sau la procuratură, dacă faptele pot fi calificate ca infracțiuni de hărțuire sexuală. Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova,  o faptă poate fi considerată o infracțiune de hărțuire sexuală dacă presupune manifestarea unui comportament fizic, verbal sau nonverbal, care lezează demnitatea persoanei ori creează o atmosferă neplăcută, ostilă, degradantă, umilitoare, discriminatorie sau insultătoare cu scopul de a determina o persoană la raporturi sexuale ori la alte acțiuni cu caracter sexual nedorite, săvârșite prin amenințare, constrângere, șantaj. 

Persoana agresată poate depune plângerea în formă scrisă și trimite prin poștă sau depune personal la cancelaria inspectoratului de poliție sau a procuraturii. Cererea nu poate fi depusă online.  

„În cazul dat, plângerea va fi înregistrată în cancelarie și persoana ulterior va fi contactată de ofițerul de urmărire penală, care o va chema pentru audiere. Atunci, tot ce va spune victima va fi consemnat”, spune Avocata Centrului de Drept al Femeilor, Arina Țurcan-Donțu. 

Avocata declară că la această etapă, persoana care a fost supusă agresiunii poate solicita un avocat.  

„În momentul în care victima a venit la inspectoratul de poliție sau la procuratură este în drept să-i solicite ofițerului de urmărire penală sau procurorului un avocat care o va asista din momentul în care depune plângerea. I se va pune la dispoziție un avocat care acordă asistență juridică garantată de stat”, declară Arina Țurcan-Donțu. 

În acest caz, procuratura sau poliția pornește o cauză penală în care persoana este recunoscută în calitate de parte vătămată. 

„Este identificată persoana bănuită/învinuită și se colectează probele. Dosarul se transmite în instanța de judecată, iar persoanei care a comis fapta de agresiune sau hărțuire sexuală i se poate aplica o pedeapsă penală”, mai adaugă Vadim Vieru. 

 Agresiuni sexuale în stradă 

Avocații declară că cel mai frecvent agresiunile sexuale se produc în stradă. În acest caz, victimele trebuie să solicite ajutor la numărul 112. 

„Le recomandăm victimelor să solicite prezența unui echipaj de poliție, care se va prezenta la fața locului și va întocmi toate actele necesare. Dacă actul de abuz a avut loc în stradă, în public, ar fi util ca până la venirea poliției să se identifice martorii și dacă este posibil să li se ceară numărul de telefon, pentru că de multe ori când abuzul s-a întâmplat în stradă oamenii pleacă, nu mai așteaptă venirea poliției. Este foarte important ca să avem suficienți martori sau să fie persoane care au văzut că este vorba despre abuz sau hărțuire sexuală”, mai adaugă avocata Centrului de Drept al Femeilor. 

Avocații le recomandă victimelor și potențialelor victime să solicite consiliere juridică și psihologică de la organizațiile neguvernamentale care activează în acest domeniu.  

„Centrul de Drept al Femeilor acordă atât asistență juridică, cât și psihologică, inclusiv pentru victimele hărțuirii sexuale și alte forme de abuz sexual. Este foarte important ca victima să beneficieze de o consultație juridică deoarece în procedura de examinare există anumiți termeni. În momentul în care aceștia sunt omiși, nu mai pot fi restabiliți. De exemplu, o ordonanță de refuz, dacă nu s-a contestat în termen, atunci există riscul ca agresorul să fie nepedepsit și victima să nu primească un remediu, deoarece a fost epuizat acest termen”, afirmă Arina Țurcan- Donțu. 

Specialiștii le recomandă femeilor să-și învingă frica și să semnaleze cazurile de abuz prin care trec. 

„Nu ezitați să solicitați ajutorul pentru ca victimele să fie protejate, să aibă un remediu efectiv din partea justiției, dar și agresorii să fie descurajați. Doar atunci când vor fi raportate cazurile, agresorii vor fi pedepsiți”, declară avocata. 

Vadim Vieru spune că indiferent de procedura aplicată, civilă sau penală, este important ca victima să fie protejată împotriva victimizării sau alte influențe din partea agresorului sau a altor persoane. 

„Trebuie să fie măsuri de prevenire a victimizării. Persoana să nu fie pedepsită pentru faptul că s-a plâns, să existe anumite măsuri de protecție”, afirmă avocatul. 

Datele statistice arată că, actualmente, fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă, iar 4 din 100 se confruntă cu forme grave de hărțuire. Totodată, circa 20% dintre femei s-au confruntat cu amenințări sau solicitări de a întreține relații sexuale la locul de studii. În pofida incidenței mari a cazurilor de hărțuire sexuală, doar 15% dintre femei au anunțat despre asemenea situații. 

Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei „Împreună spunem NU hărțuirii sexuale”, organizată cu prilejul Lunii de Conștientizare a Hărțuirii Sexuale. Redacția moldova.org este una din organizațiile-partenere ale campaniei, alături de Centrul de Parteneriat pentru Dezvoltare și Coaliția Națională „Viață fără Violență”.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.