Cum te protejezi de intoxicațiile cu fructe de sezon

Sursă imagini: motionarray.com

Deși acum putem cumpăra harbuz, zemos, ardei, piersici și struguri oricând, anume cele de la sfârșitul verii, în perioada lor naturală de coacere, sunt cele mai gustoase.  

Uneori, acestea vin la pachet cu intoxicații alimentare. Află de la specialiști cum le previi și ce poți face dacă te-ai otrăvit cu fructe sau legume. 

De unde provin compușii toxici în fructe 

Nitrații se găsesc în mod natural în apă și sol într-o formă care nu prezintă pericol și ajută planta să crească. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, limita inofensivă de nitrați pe zi este de 3,7 mg la 1 kg greutate corporală, iar de nitriți – 0,2 mg/kg. Problema apare când există o concentrație prea mare de nitrați chimici, adăugați de agricultori în procesul de creștere a fructelor. Pătrunzând în organism odată cu alimentele contaminate, nitrații intră în reacție cu microflora intestinală și se transformă în nitriți, substanțe mult mai toxice pentru organismul uman. 

Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru o persoană cu o greutate de 70 kg, un consum mai mare de 250 mg de nitrați pe zi poate fi periculos pentru sănătate. Riscul e mai mare pentru copii, fiind suficientă o cantitate de 40-50 mg de nitrați pentru declanșarea intoxicației.

Cum îți dai seama că te-ai intoxicat cu nitrați 

Potrivit Veronicăi Cumpătă, specialistă gastroenterologă, primele semne de intoxicație apar în primele ore de la consumul fructelor cu nitrați. Ele sunt: 

  • învinețirea pielii și mucoaselor – din cauza saturației insuficiente a celulelor cu oxigen, nitriții împiedicând hemoglobina să transporte oxigenul; 
  • slăbiciune generală bruscă, somnolență sau agitație extremă; 
  • amețeli, cefalee, întuneric în ochi; 
  • dificultăți de respirație; 
  • pierderea coordonării mișcărilor; 
  • crampe (cârcei) și dureri musculare; 
  • scăderea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace; 
  • dureri în burtă; 
  • vomă; 
  • diaree și deshidratare severă, în special în cazul copiilor mici; 

În cazurilor intoxicațiilor severe, simptomele pot fi și mai grave: convulsii, pierderea cunoștinței sau comă. Specialiștii ANSP precizează că intoxicațiile pot cauza dereglări care nu sunt vizibile imediat: tulburări grave ale metabolismului, reducerea asimilării vitaminelor, scăderea imunității și formarea nitrozaminelor, compuși chimici cu potențial cancerigen ridicat. 

Ce să faci dacă te-ai intoxicat cu fructe sau legume 

Dacă suspectezi că te-ai intoxicat cu nitrați proveniți din fructe, specialista recomandă să nu te apuci să te tratezi în condiții de casă și să eviți automedicația. Consumul fructelor suspecte trebuie încetat imediat. Nu se administrează cărbune activat sau alte medicamente decât la recomandarea specialistului. Este esențială rehidratarea cu apă sau cu soluții inofensive din farmacie care conțin minerale și se diluează în apă.  

Adresarea la medic este obligatorie, indiferent de gravitatea intoxicației. Dacă suspectezi că tu sau cineva din membrii familiei tale s-a intoxicat, cheamă imediat asistența medicală urgentă la numărul unic 112.

Cum alegi și păstrezi fructele corect 

Ca tu și familia ta să vă bucurați de fructe de sezon fără riscuri pentru sănătate, ANSP recomandă respectarea unor măsuri importante de siguranță a alimentelor:  

  • Alege fructe din spații autorizate, cu certificate de calitate și fructe păstrate corespunzător. În caz de situații neprevăzute, poți demonstra de unde ai procurat produsul și cere despăgubiri; 
  • Dacă ai dubii privind calitatea fructelor, poți solicita certificatul de inofensivitate sau buletinul de încercări, eliberat de un laborator acreditat. 
  • Alege doar fructe proaspete: fructele cu aspect veștejit, cu coajă care și-a pierdut elasticitatea s-ar putea să fi fost păstrate prea mult; 
  • Spală bine coaja fructelor cu apă, eliminând urmele sol: asta reduce cu până la 10% din nitrați; 
  • Păstrează fructele la frigider; 
  • Acoperă bine fructele tăiate, având grijă să nu se atingă de alte alimente, ca să previi contaminarea încrucișată (are loc când bacteriile de pe un tip de alimente trec pe altul). 

Enterologa Veronica Cumpătă recomandă să comunici medicului la care te-ai adresat de unde ai cumpărat fructele. Această informație va fi transmisă specialiștilor în sănătate publică, care vor putea efectua verificări la locul respectiv pentru a depista dacă normele au fost încălcate. 

De ținut minte 

Specialiștii spun că în fructele și legumele puse la murat și marinat conținutul de nitrați se reduce cu până la 50%. În primele zile ale murării, însă, are loc procesul intens de sinteză a nitraților și nitriților și nu se recomandă consumul produsului. 

Citește și Ce superfood găsești la Piața Centrală

Și sucurile din fructe pot conține nitrați. Diluarea sucurilor cu apă fiartă și consumul lor în cantități raționale exclud acumularea nitraților în organism. Specialiștii ANSP mai spun că vitamina C ar fi eficientă în prevenirea trecerii nitratului în nitrit și recomandă adăugarea vitaminei C sub formă de suc de lămâie pentru a neutraliza parțial nitrații. 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare