Ziua mondială a sănătății mintale. În Moldova sunt înregistrate peste 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală și comportament

Astăzi, 10 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Celebrată în fiecare an de Organizația Mondială a Sănătății, această zi își propune să reamintească obligațiunea fiecărui stat de a facilita accesul populației la un spectru larg de servicii mintale în comunitate.

În Republica Moldova, traseul de îngrijiri în sănătatea mintală cuprinde trei nivele de ajutor. Primul nivel este instituția medicilor de familii care au menirea să depisteze la faza incipientă stările de depresie sau de anxietate a pacienților. Urmează Centrele Comunitare de Sănătate Mintală care sunt instituțiile cheie pentru tratament și recuperare psiho-socială. Pentru situații grave și care au nevoie de intervenții specializate, funcționează trei spitale de psihiatrie la Chișinău, Orhei și Bălți. 

 „Traseul de îngrijiri în sănătatea mintală a fost elaborat în cadrul reformei serviciilor de sănătate mintală, cu scopul de a ne asigura că persoana cu probleme de sănătate mintală găsește ajutor calificat în orice situație” declară Victoria Condrat, manageră locală a proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”*.

Multiple cercetări confirmă faptul că persoanele cu probleme de sănătate mintală fac parte dintr-una din cele mai marginalizate categorii sociale. Acestea sunt deseori nedreptățite și discriminate atunci când își revendică drepturile în familie, pentru a-și continua studiile, la angajare sau în alte contexte sociale. 

De asemenea, un studiu de evaluare a sănătății mintale a populației în condițiile stării de urgență, realizat în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA, a depistat o relație dintre condițiile socio-economice în care trăiește o persoană și sănătatea sa mintală. Astfel, în Republica Moldova, simptomele de depresie și anxietate sunt mai răspândite printre persoanele cu venituri joase (sub 3 000 de lei pe lună), iar riscurile cresc pentru persoanele de vârstă înaintată (peste 56 de ani). 

„De multe ori, pacienții îmi spun că se simt frustrați, triști, nedreptățiți în societatea noastră, iar asta nu ajută deloc în procesul de recuperare. Doar viziunea multidisciplinară ne oferă o șansă pentru a înregistra progrese viabile pentru respectarea sănătății mintale ca drept fundamental al omului”, menționează dr. Jana Chihai, șefa catedrei sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie, USMF „N. Testemițanu”.

În toate raioanele și municipiile din Republica Moldova își desfășoară activitatea 40 de centre comunitare de sănătate mintală. Centrele oferă asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea pentru toate persoanele cu simptome de tulburări mintale și de comportament. Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte dintr-o echipă completă a unui centru. 

La Centrele Comunitare de Sănătate Mintală se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament. Ajutorul este gratuit și confidențial. Datele de contact și detalii despre rețeaua de centre comunitare de sănătate mintală sunt disponibile pe platforma www.sanatate-mintala.md.

Conform datelor Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, în anul 2022 au fost înregistrate 241 834 de adresări la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală. Mai multe adresări au fost efectuate în mediul rural (127 022 de vizite), comparativ cu 114 812 vizite în mediul urban. De asemenea, aproape 60 % din numărul de adresă au parvenit din partea bărbaților (144 900), comparativ cu 96 934  – femei.

Pentru asigurarea unei comunicări directe cu beneficiarii serviciilor comunitare de sănătate mintală și a colectării informației despre calitatea serviciilor prestate sau a unor eventuale încălcări ale drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală, pe platforma www.sanatate-mintala.md este disponibil un chestionar unde orice beneficiar al serviciilor poate relata experiența de comunicare cu specialiștii centrelor comunitare de sănătate mintală. Completarea chestionarului ocupă puțin timp, este absolut confidențială și permite îmbunătățirea serviciilor prestate. 

Combaterea discriminării și stigmatizării în rândul persoanelor cu probleme de sănătate mintală rămâne o provocare complexă. Chiar dacă sistemul de sănătate mintală a făcut progrese semnificative, este necesară implicarea instituțiilor din diverse domenii, precum cel sociale, educațional și juridice, pentru a obține rezultate durabile în respectarea drepturilor acestor persoane.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022 erau înregistrate 71 001 persoane cu probleme de sănătate mintală și comportament. 

În Republica Moldova, reforma serviciilor de sănătate mintală se desfășoară începând cu anul 2014, în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală din Moldova”, conform necesităților de reformare stabilite de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției, în cadrul proiectului MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. Conținutul acestui articol nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.