Trauma și prețul ei pentru umanitate au fost discutate la un eveniment internațional organizat la Chișinău. Participanții din 23 de țări și-au împărtășit experiența din domeniul sănătății mintale

În perioada 12-15 octombrie, Chișinăul a fost gazda evenimentului internațional, intitulat  „Toți împreună pentru sănătatea mintală: trauma și prețul ei pentru umanitate”. Specialiștii de sănătate mintală din 23 de țări ale lumii s-au întrunit într-un eveniment comun pentru a împărtăși experiența, inovațiile și practicile din acest domeniu.

Psihiatrii, psihoterapeuții, cercetătorii, narcologii, psihologii clinicieni, managerii și autoritățile competente în elaborarea politicilor de sănătate au participat la serie largă de conferințe, workshopuri, paneluri de dezbateri și sesiuni plenare. Printre subiectele abordate în cadrul activităților s-au regăsit: efectele traumelor psihologice asupra sănătății mintale, serviciile de sănătate mintală pe timp de război, modele de reformare ale sistemelor naționale de sănătate mintală, dimensiuni de gen în sănătatea mintală și multe altele.

Evenimentul a fost rezultatul colaborării dintre Societatea Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor Clinicieni din Republica Moldova (SPNPPC), Asociația de Sănătate Mintală din Europa de Sud-Est și EUPHA – Secția de Sănătate Mintală Publică, care au făcut posibilă desfășurarea celui mai mare eveniment al anului în domeniul sănătății mintale din Europa de Est:
# a 7-a Conferință Est-Europeană de Sănătate Mintală In and Out of Your Mind;
# a 4-a Conferință internațională de sănătate mintală publică;
# al 3-lea Congres internațional al SPNPPC.

Lucrările întrunirii științifice au avut  loc cu susținerea Guvernului Elveției, prin intermediul proiectului MENSANA  – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției, în cadrul proiectului MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. Conținutul acestui articol nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.