Forumul Pacienților 2023: Implicarea pacienților poate îmbunătăți calitatea serviciilor de sănătate

Pacienții pot aduce o contribuție semnificativă la monitorizarea și îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate prin raportarea experienței lor, expunerea părerilor cu privire la îngrijirea pe care au primit-o și identificarea eventualelor deficiențe. Iar implicarea pacienților poate duce la o îmbunătățire a calității asistenței medicale și poate contribui la dezvoltarea unui sistem de sănătate echitabil. Conceptul de responsabilizare socială, rolul și importanța participării pacientului în procesele decizionale din sănătate, dar și practicile naționale și internaționale în domeniu au fost principalele subiecte de discuții din cadrul Forumului Pacienților, care s-a desfășurat pe 28 septembrie la Chișinău.

Ion Prisăcaru, Secretar de stat, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova: „Pentru prima dată siguranța pacienților este discutată la un așa nivel. Noi trebuie să facem tot posibilul ca în procesul de modernizare, reformare a sistemului de sănătate să luăm în considerare siguranța pacientului, care presupune mai multe aspecte, cum ar fi siguranța actului medical, partea emoțională a pacientului, inclusiv partea de protecție a datelor cu caracter personal. Fiind un prim forum de acest fel, el va fi unul introductiv și ne va ajuta să aflăm acele direcții la care trebuie să atragem mai multă atenție, să ne aprofundăm și să avem mai multe discuții.”

În cadrul evenimentului au fost prezentate practici locale și internaționale de lucru cu comunitățile de pacienți, dar și exemple de implicare a acestora în îmbunătățirea și gestionarea serviciilor de sănătate. Invitații au abordat aspecte care include înțelegerea rolului pe care îl au pacienții în sistemul de sănătate, a conceptului de participare conștientă la luarea deciziilor în sănătate și au oferit sugestii care să sporească implicarea pacienților la orice nivel.

Guido Beltrani, director, Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova: „Elveția susține sectorul sănătății în Republica Moldova prin programele de cooperare cu aceasta. Promovarea calității serviciilor de sănătate implică o abordare complexă, care presupune elaborarea de politici și promovarea unor legi și regulamente. Asta implică și o dezvoltare continuă în domeniu, astfel încât sistemul de sănătate să devină accesibil pentru toți cetățenii. Mai mult decât atât, implică și o creștere a conștientizării cetățenilor cu privire la responsabilitatea lor în ceea ce privește sănătatea proprie. Niște pacienți responsabili vor cere mai multe, și acest lucru este foarte normal, iar obiectivul nostru este promovarea responsabilizării sociale în sectorul sănătății.”

La Forum au participat peste 100 de persoane printre care reprezentanți ai asociațiilor și grupurilor de pacienți, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai ONG-urilor și autorităților naționale în sănătate, precum și experți naționali și internaționali.

În cadrul evenimentului toți cei prezenți au cunoscut și experiențe internaționale de integrare a comunităților de pacienți în procesele decizionale din domeniu, împreună cu modele funcționale de mobilizare a pacienților utilizate în Marea Britanie, Belgia, România, și Republica Cehă.

 

Viorel Gorceag, reprezentant de țară, Crucea Roșie din Elveția în Republica Moldova: „Cinci ani în urmă, când am început implementarea proiectului, erau regiuni în Moldova unde nici nu existau grupuri de pacienți. Astăzi, însă, numărul grupurilor este în creștere și sperăm că această mișcare să ia amploare. Grupurile de pacienți au posibilitatea să-și exprime opiniile, provocările, gândurile, ca să avem un dialog constructiv, iar în final să avem un sistem de sănătate mai echitabil și centrat pe nevoile fiecărui pacient. Este foarte important ca pacienții să-și execute drepturile și responsabilitățile. Vreau să menționez și platforma www.tratatbine.md, care are menirea să răspundă la întrebarea ce înseamnă să fii tratat bine, cum să știm dacă suntem tratați bine și cum să procedăm în cazul când drepturile pacientului au fost încălcate.”

Participanții au identificat o serie de provocări care afectează implicarea pacientului în procesul decizional în sănătate. Gradul scăzut de informare și educare a cetățenilor cu privire la drepturile și responsabilitățile de pacient, promovarea insuficientă a instrumentelor de feedback în rândul pacienților, dar și frica de a-și exprima opiniile în raport cu serviciile de sănătate s-au numărat printre cele mai frecvente bariere expuse. Totodată, în discuțiile de grup s-au schițat recomandări pentru a stimula participarea pacientului, printre care organizarea campaniilor de informare și sensibilizare, implicarea pacienților în activități comune cu instituțiile medicale, crearea și fortificarea grupurilor și a asociațiilor de pacienți ș.a. Recomandările și concluziile Forumului urmează a fi sumarizate și împărtășite public cu comunitatea și actorii cheie din sănătate pentru consultare.

Forumul Pacienților este organizat în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu AO

„CASMED” și AO „HOMECARE”, parte a programului „Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate”, desfășurat în comun cu Banca Mondială, cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.