Cum să-ți pregătești casa pentru iarna viitoare

Foto: Tatiana Beghiu

Pentru că se apropie vara, vine momentul cel mai potrivit ca să-ți faci sanie. Sau, în contextul crizei energetice, să-ți eficientizezi energetic casa, adică să o încălzești mai bine și să păstrezi căldura mai mult timp. 

Am discutat cu un antreprenor în domeniul proiectării și construcției caselor eficiente energetic și celor pasive, ca să explicăm simplu ce pași trebuie să faci ca să-ți eficientizezi energetic locuința și să micșorezi cifra care apare pe facturi. 

Valentin Begu, pe lângă faptul că proiectează și construiește case eficiente energetic, face un vlog în care povestește și explică într-un mod simplu despre construcții. Canalul său de pe YouTube „Enciclopedia Construcțiilor” are aproape 80 de mii de abonați. 

Eficientizarea energetică a casei înseamnă să reabilitezi/modernizezi tehnic clădirea ca să îmbunătățești menținerea căldurii în interior.  

1. Calculul energetic al casei

Primul pas, potrivit lui Valentin Begu, este să consulți un specialist care să facă un calcul energetic al casei. „Poate fi făcut și un audit energetic major, doar că e mai scump, mai laborios. Dar un calcul energetic sumar al principalelor structuri în care se analizează ce rezistență termică are pereții, fundația, pardoseala, acoperișul este potrivit. Un calcul de acesta costă câteva mii de lei”, explică antreprenorul.  

Dacă ai suficient timp, poți să studiezi de sine-stătător acest subiect și să folosești calculatoare online (un exemplu aici și aici) care să te ajute să determini ce pierderi de căldură are casa ta. În așa mod îți poți da seama unde trebuie să intervii. 

2. Schimbarea tâmplăriei

Valentin Begu spune că schimbarea ferestrelor este foarte importantă. Și anume alegerea unor ferestre care să permită cât mai puțin să treacă căldura prin ele. Expertul spune că o fereastră care se consideră eficientă energetic ar trebui să aibă un coeficient de transfer termic de 0.85 pentru casele pasive sau între 1-1.30 la casele eficiente energetic.  

Apoi, mai contează bagheta ferestrei (elementul dintre foile de sticle) care reprezintă cel mai sensibil loc la o fereastră, locul unde se pierde cea mai mare cantitate de căldură. „Dacă vorbim și de sticle, eu aș recomanda să fie trei și bagheta să fie una termică, nu din aluminiu”, spune Begu. Specialistul mai spune că e nevoie să atragem atenția și la montajul corect al ferestrei. „Montajul corect este ca între cadrul tâmplăriei și ferestrei să nu fie mai mult de 1-2 cm. Să nu rămână vreo 5 cm. Este importantă folosirea benzilor de etanșare în exterior pentru vânt și interior ca o barieră pentru vapori.”

Expertul recomandă schimbarea ferestrelor și apoi termoizolarea casei. „Pentru că termoizolarea fațadei casei se face un pic peste rama ferestrelor.”

3. Termoizolarea casei

Potrivit expertului al treilea pas este termoizolarea pereților, fundației casei, plăcii peste sol, acoperișului și altor structuri. Grosimea termoizolării pereților trebuie să fie de cel puțin 20 cm dacă vrem să avem o casă călduroasă. 

Polistirenul care se folosește cel mai des nu se potrivește tuturor caselor. 

„Casele din lut au pereții mai permeabili la vaporii de apă. Asta presupune că pereții vor fi acoperiți cu materiale de izolare care permit trecerea vaporilor de apă. Cel mai popular și potrivit material în Moldova este vata minerală bazaltică”, explică specialistul.  

În cazul în care avem o casă din piatră sau de exemplu, la fundația de beton, folosim polistiren. „Dacă grosimea izolării nu este aleasă corect, nu se folosește material calitativ sau montajul acesteia este greșit, putem avea cea mai frecventă problemă la casele izolate cu polistiren: mucegaiul.” 

Foto: Tatiana Beghiu

La acoperiș se folosește vata minerală. Dacă e o casă de tip mansardă, termoizolăm acoperișul. Dacă e un pod obișnuit, termoizolarea nu se face pe structura acoperișului, nu sub țigla metalică, ci peste tavan, în pod. 

„Fiecare termoizolare este specifică. Mi-ar lua două zile să vă explic doar despre termoizolarea fațadei. De exemplu, eu pot să folosesc ca material vata bazaltică pentru pereți, dar dacă tencuiala finală nu permite trecerea vaporilor de apă, ea îi va bloca în interior, ceea ce va genera probleme”, explică Begu, sugerând că adresarea la un specialist ar putea fi o idee bună.

4. Sistemul de ventilare

Acest pas poate fi opțional, așa cum spune Valentin Begu, dar necesar. „Noi dacă schimbăm ferestrele care sunt etanșe, izolăm foarte bine casa, ea devine ca un termos. Casele moderne care sunt eficiente energetic duc lipsă de aer proaspăt. Și iată problema asta se rezolvă eficient cu un sistem de ventilare mecanizat. Acesta absoarbe aerul din casă, îl trece printr-un recuperator de căldură și apoi îl eliberează afară. Este absorbit aer de afară, se preîncălzește și intră în casă.” 

Pentru că acest sistem este unul costisitor, pot fi instalate recuperatoare descentralizate de aer. Sunt niște aparate care funcționează după același principiu și poți să le instalezi în câteva camere în care îți petreci cel mai mult timp.  

O metodă mai ieftină pentru ventilare sunt ferestrele care au funcția de aerisire. „Ele un pic se deschid, dar nu până la capăt. Nu pot fi sparte sau deschise de un eventual răufăcător. Sau există diferite grile de ventilare care se pun în partea de sus a geamurilor”, explică Valentin Begu. Această micro-ventilare previne condensarea și elimină umiditatea în exces. 

5. Etanșarea casei

Potrivit antreprenorului, o casă pierde căldură și prin diferite goluri tehnice. Acesta se referă la locurile unde sunt țevile, cablurile, găurile de ventilare, prizele și altele. „Într-o iarnă cu vânt, casa pierde mai multă căldură în comparație cu una fără vânt.” 

„În funcție de casă, există anumite soluții. Nu există soluții standarde sau ideale, concluzionează Valentin Begu.  

Întâi schimbi sistemul de încălzire sau termoizolezi casa? 

Dacă vrei să-ți faci casa mai călduroasă, antreprenorul recomandă mai întâi să termoizolezi casa și abia apoi să schimbi sistemul de încălzire. „Termoizolând casa, sistemul actual de încălzire va lucra mai lejer și va consuma mai puțin. Necesarul de căldură pentru casa ta este deja mai mic. Apoi poți să-ți schimbi sistemul”, spune Begu. 

Ce sistem de încălzire alegi? 

Un studiu făcut de Biroul Național de Statistică anul trecut a arătat că în majoritatea gospodăriilor chestionate soba reprezintă metoda prin care se încălzește casa (64,4%). Cei care sunt conectați la un sistem centralizat reprezintă 18,3% din gospodăriile chestionate și 16,5% au un sistem individual de încălzire. 

Totuși, sobele reprezintă o soluție mai învechită de încălzire, iar cazanele pe gaz ar putea să nu fie o opțiune în viitor, spune Begu.  

Recomandarea specialistului este ca cetățeanul să-și îndrepte atenția spre alte soluții de încălzire. Dacă ține neapărat să se încălzească cu lemne, peleți și cărbune, poate alege o centrală mixtă. Dacă caută o soluție diferită, recomandă pompa de căldură aer-apă. Pompa de căldură extrage din aerul de afară energia cu care încălzește apa din sistemul de încălzire. Pompa poate încălzi și apa menajeră. și chiar la prepararea apei calde menajere. Pe lângă căldură iarna, pompa poate să-ți răcească casa pe timp de vară. „Pompele aer-apă au și dezavantajul că cu cât e mai frig, randamentul lor scade. Dar în condițiile iernilor noastre blânde, pompele acestea sunt foarte potrivite.” 

Foto: Youtube/ Instalator Oradea – Instalații Bihor – Ristea

Există și pompele geotermale, care extrag căldura din sol, dar expertul susține că acestea sunt prea costisitoare. „Dacă îmi izolez casa, de ce să plătesc dublu pe un sistem care îmi oferă aceeași căldură?!”, concluzionează Begu. 


Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.