Cum să previi cancerul de col uterin. Istoria Anei Maria

Se încheie concediul de îngrijire a copilului și Ana Maria, o tânără de 28 de ani, decide să se angajeze. Noul loc de muncă îi cere un certificat medical, mai degrabă o formalitate, și nu ar trebui să fie vreo problemă, pentru că este perfect sănătoasă.  

Medicul de familie care urma să-i facă certificatul a observat că în cartela medicală a Anei Maria* nu este menționat niciun screening la colul uterin sau vreun test citologic, chiar dacă avea deja 28 ani. Ca s-o determine pe tânără să facă unul din aceste teste, medicul îi înaintează acest lucru ca pe o condiție de a obține certificatul. Prima reacție – o ușoară revoltă, însă, după rezultatele aflate, Ana Maria înțelege că această condiție i-a salvat viața. 

Pre-cancer 

Este cea mai tristă noutate din viața ei. Ana Maria este într-un stadiu avansat de pre-cancer și nu are timp de așteptat. Medicii i-au explicat: „până la cancer mai este un stadiu, un pas”. 

I se pare că nu va mai vedea lumea zilei, nu va mai vedea următorul anotimp. Noaptea, în timp ce soțul și copilul dorm, Ana Maria citește despre cancerul de col uterin și devine tot mai înspăimântată. Îi este frică să nu moară.  

Dar nu se dă bătută și face pașii următori: se adresează la Centru de Referință în Colposcopie pentru mai multe investigații. Cu susținerea și explicațiile Dianei Valuța, șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, tânăra decide să facă intervenția chirurgicală. „Aceasta este unica posibilitate de înlăturare a acestor leziuni la nivelul colului uterin și de tratare a femeilor care se află în stadiul de pre-cancer, chiar și cancer”, explică tânăra. După operație, Ana Maria urmează cu strictețe toate indicațiile medicilor.  

O altă frică a tinerei era să nu mai poată concepe copii. „Timpul este nemilos cu noi. Fiecare zi, fiecare lună și an trece în defavoarea noastră și foarte ușor trecem dintr-un stadiu în altul. Categoric greșit dacă stăm acasă până să apară durerile. Pentru că atunci când doare, este foarte târziu”, adaugă Ana Maria. 

Final fericit 

Peste doi ani de la operație, în 2021, tânăra nu mai are niciun fel de leziune pre-canceroasă și se simte perfect sănătoasă. Mai mult decât atât, o altă noutate bună pentru ea este faptul că așteaptă un bebeluș. „Nici cel mai scump job din lume nu merită să amâni testul PAP – test care ne salvează viețile. E bine pentru femeile care depistează în stadii incipiente problema”, îndeamnă Ana Maria. 

Am discutat cu Diana Valuța, șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, cea care i-a explicat în detaliu ce înseamnă leziunile precanceroase ale colului uterin, ce înseamnă cancer de col uterin, de ce este nevoie de operație și alte detalii. 

„Cancerul de col uterin este singura formă de cancer care poate fi prevenită. Nicio femeie nu trebuie să se îmbolnăvească de cancer de col uterin. Știți de ce?”, ne întreabă specialista cu o experiență în domeniu de 25 de ani. „Pentru că perioada de evoluție spre cancer se petrece într-un timp îndelungat: de la 3-5 ani până la 7-10 ani. Respectiv, în perioada de evoluție, femeia nu are niciun simptom. Ea trebuie să meargă la screening sau să facă testul citologic o dată la trei ani”, explică doctora. Această testare va permite medicilor să vadă dacă există niște schimbări microscopice, invizibile ale celulelor. Specialista în screening de col uterin confirmă că „atunci când apar simptome, este deja târziu”. 

Dar ca să nu fie prea târziu, te poți adresa la medicul tău de familie pentru un test citologic. Procedura este simplă: cu o periuță de silicon, foarte moale, se recoltează celule de la nivelul colului uterin. Celulele se aplică pe o sticluță și se transmit la laborator pentru examinare. Dacă rezultatul este bun, femeia continuă să facă același test gratuit o dată la trei ani. Dacă rezultatul prezintă anumite schimbări, femeia este îndreptată la următoarea investigație: colposcopia. „Nu trebuie să ne temem. Asta nu înseamnă cancer, asta este exact perioada de 3-7 ani în care s-au început niște schimbări microscopice ce pot fi tratate”, explică Diana Valuța. Colposcopia presupune o investigație medicală în care medicul ginecolog cu certificare în colposcopie examinează colul uterin cu un microscop. 

„Dacă se confirmă schimbările, atunci se face tăierea, care e practic cosmetică. Se ia un țesut mic, nu se înlătură organul. Uterul rămâne pe loc. Se păstrează funcția reproductivă”, explică Diana. 

4.100 de femei au cancer de col uterin în Republica Moldova 

peste 370 de femei sunt diagnosticate cu această maladie, anual 

peste 160 mor din cauza că s-au adresat târziu la medic, anual 

40-45 de ani și 50-60 de ani sunt vârstele femeilor la
care cancerul de col uterin este depistat cel mai des
 

Sursa: Ministerul Sănătății 

Vaccinul, soluția 

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin (99%) sunt legate de infecția cu papilomavirusuri umane (HPV), un virus extrem de comun transmis prin contact sexual, potrivit OMS. Dar pentru virus și infecție există vaccin. „Vaccinul anti HPV nu este un vaccin viu, ci unul sintetic”, spune Diana Valuța. Nu poate avea reacții adverse, în afară de niște reacțiile alergice care pot fi individuale. 

Se recomandă administrarea adolescenților până la începerea vieții sexuală. În Republica Moldova, deocamdată, sunt vaccinate doar fetele și tinerele de la 12 până la 28 de ani. Această limită de vârstă se explică prin faptul că vaccinul, deși poate preveni infecția cu virusul, funcționează numai dacă este administrat înainte ca persoanele să fie expuse la acest virus, adică înainte de a începe viața sexuală. În cadrul programului național de vaccinare s-a propus să le fie administrat și băieților, tinerilor. „Ei tot contactează virusul HPV. Se transmite de la om la om. Nu alege sexul. Nu doar pe cale vaginală. Transmiterea virusului se întâmplă prin contact piele la piele, mucoasă la mucoasă, mucoasă la piele etc.”, explică specialista în screeningul colului uterin. Mai rar, dar bărbații pot dezvolta cancer anorectal, cancer al cavității bucale și cancer la penis în urma contractării virusului. Totuși, aceștia sunt și transmițătorii virusului la care sunt mai susceptibile femeile.  

Australia prezintă rezultatele vaccinării anti HPV 

În 2007, programul de vaccinare anti HPV era destinat doar populației feminine. Pentru că bărbații, la fel, se pot infecta cu acest virus, programul a fost extins în 2013 și pentru populația masculină. Cel mai important argument al guvernului australian a fost atunci incidența crescută a cancerului orofaringian asociat cu HPV la bărbați.  

Prin urmare, Australia a scăzut rata infectării cu HPV la persoanele de până la 24 de ani de la 22% până la 1%. De asemenea, s-a stabilit că în urma programului de vaccinare anti HPV, s-a redus semnificativ verucile genitale (o infecție cu transmitere sexuală cauzată de anumite tulpini ale virusului HPV), scrie Medsana. 

*La solicitarea eroinei principale am schimbat prenumele.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.