România extinde vaccinarea anti-HPV. Care e situația în Republica Moldova

Autoritățile din România au anunțat că fac demersuri pentru ca programul de vaccinare anti-HPV să fie extins pentru fetele de peste 14 ani și pentru băieți. Pentru a populariza vaccinarea, autoritățile au decis să meargă pe promovarea exemplelor. Acum câteva zile, ministra Sănătății Ioana Mihăilă a anunțat că și-a vaccinat fetița împotriva HPV și că speră să ajungă să-și vaccineze și băiețelul în vârstă de 8 ani.

Pe parcursul anilor, în România s-au făcut mai multe tentative de a populariza vaccinarea anti-HPV. Ultima campanie de vaccinare a fost reluată chiar la începutul anului 2020, dar tergiversată de pandemie.

În Republica Moldova, vaccinul anti-HPV a fost introdus în calendarul de imunizare încă în decembrie 2017. Imunizarea cu acest vaccin continuă să fie una opțională.

Ce este HPV 

HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală a tractului genital. Infectarea are loc prin contact direct cu suprafața infectată, prin relații sexuale sau prin atingerea organelor genitale. Însă virusul se poate transmite și de la o persoană la alta și prin contact cu pielea. 

Medicii spun că aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cu HPV cel puțin o dată în viață. De aceea, pentru a depista prezența acestui virus, femeile de peste 21 de ani sunt încurajate să facă testul Papanicolau o dată la 3 ani.

În total, sunt peste 100 de tulpini de HPV, dintre care 15 pot determina apariția cancerului de col uterin. Tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cazurile de îmbolnăvire la nivel internațional. Maladia se manifestă prin multiplicarea necontrolată a celulelor din colul uterin (porțiunea prin care uterul se deschide în vagin). Deși există tratamente pentru negii genitali cauzați de anumite tipuri de virus, aceste tratamente nu sunt eficiente în cazul tulpinilor care duc la apariția cancerului de col uterin.

Cea mai sigură metodă de prevenție a problemelor asociate acestei infecții, precum și a cancerului de col uterin, este vaccinarea anti-HPV. Vaccinurile nu conțin viruși vii, fiind modificate genetic anumite particule. La administrarea acestora, organismul produce anticorpi.

Campania de vaccinare în Republica Moldova

În Republica Moldova, vaccinul anti-HPV a început să fie administrat opțional din 2017, atunci când țara a beneficiat de circa 60 mii doze de vaccin prin Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI). În 2019, autoritățile de la Chișinău au înaintat și un proiect de hotărâre de Guvern privind vaccinarea obligatorie contra HPV. Însă proiectul a trezit discuții aprinse și nu a mai fost aprobat, imunizarea cu acest vaccin fiind în continuare una opțională.

Vaccinarea anti-HPV este recomandată tuturor fetelor cu vârsta de 10 ani. Medicii de familie sunt cei care anunță părinții fetițelor despre oportunitatea vaccinării, iar în cazul aprobării maturilor, minorele sunt vaccinate gratis în centrele de sănătate publică. Serul se administrează în 2 doze la interval de 6 luni. Astfel, în instituțiile medicale de stat, este administrat vaccinul Gardasil, care asigură protecția împotriva a 4 tipuri de HPV: 6, 11, 16 și 18.

Alexei Ceban, medic epidemiolog la ANSP, a precizat pentru Moldova.org că pentru vaccinarea gratuită anti-HPV sunt eligibile fetițele născute în perioada 2007-2011. Potrivit epidemiologului, autoritățile ar putea extinde temporar campania de vaccinare anti-HPV pentru tinerele până la 26 de ani, dar ar putea să fie vaccinați și băiețeii.  „Săptămâna trecută a avut loc o ședință a grupului de lucru privind vaccinarea anti-HPV, unde s-a discutat posibilitatea extinderii acestei vaccinări și pentru tinerele până la 26 de ani. Ar putea fi vaccinați gratuit și băiețeii. Avem în stoc aproximativ 10 mii doze de vaccin”, a spus Alexei Ceban.

Totodată, în instituțiile private de sănătate, contra cost, poate fi administrat vaccinul Cervarix, care asigură protecție de la tipurile 16 și 18 de HPV. Vaccinul poate fi administrat și altor categorii de vârstă, însă este mult mai eficient dacă este administrat înainte de începerea vieții sexuale. Astfel, la centrele private, pot fi vaccinați băiețeii cu vârsta de 9-12 ani, dar și tinerele cu vârsta de 15-26 ani. În ultimul caz, administrarea este recomandată în regim de 3 doze la câte 6 luni diferență. Prețul unei doze de vaccin anti-HPV este 1500 lei. Vaccinarea completă cu două doze va costa 3000 lei, iar pentru trei doze – 4500 de lei.

Statistici triste

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, în țara noastră sunt la evidență 4.182 de paciente afectate de cancer al colului uterin. Anual, sunt înregistrate în jur de 300 cazuri noi. 47 la sută din cazuri sunt depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), pacientele urmând tratament specific. Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de 40-45 de ani și de 50-60 de ani. Cu regret, din cauza acestei maladii, în jur de 160 de femei decedează în fiecare an.

Foto: nfcr.org

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.