Cei șocați de câștigul Marinei Tauber n-au fost demult sau niciodată la Bălți

Ieri, aproape jumătate din bălțenii care au participat la alegerile locale au votat pentru Marina Tauber din Partidul Șor. Mai exact, 15.918 de cetățeni. Tauber va merge în turul 2 cu candidatul independent Nicolai Grigorișin, fost membru al Partidului Nostru. Cei pentru care această victorie este o surpriză n-au fost niciodată la piața Baidukova să probeze blugi turcești, nu și-au stabilit niciodată întâlnire la tancul din centru, n-au dus mașina la vulcanizare la Vitalic, n-au fost la machiaj la Aliona, care să-ți spună „если хочешь быть шикарной, доверься мне” (trad.: dacă vrei să fii superbă, ai încredere în mine), ca apoi să vină acasă, să se uite în oglindă, să izbucnească în plâns și să se spele pe față. Iar dacă n-ai făcut toate aceste lucruri – n-ai cum să înțelegi bălțenii. 

Eu m-am născut la 20 de kilometri de Bălți, într-un sat în care actualul primar e din Partidul Nostru. Bălțiul este singurul loc în care cineva mi-a spus „говори на нормальном языке” (trad.: vorbește în limba normală, adică în rusă), „capitala” drogurilor și a câinilor vagabonzi, schilodiți, gata să te sfâșie dacă te prind pe la gara de nord mai târziu de opt seara. Iar mulți dintre bălțeni, dacă n-au ocupat pe undeva vreun post călduț, sunt sărăciți și își câștigă existența cu greu. Și atunci când sunt sărăciți, umiliți, porniți unii împotriva altora pe criterii de limbă și etnie, oamenii se înrăiesc, iar viața lor devine o luptă în care „каждый за себя” (trad.: fiecare luptă pentru sine). Cine ajunge în vârf e erou și model și, în astfel de circumstanțe, rareori contează dacă a ajuns acolo prin minciună, corupție sau violență.

Bălțiul, capitala nordului și al doilea oraș ca dimensiune din țară, a fost uitat de autoritățile centrale de la Chișinău mult timp. Pentru că-s ruși, pentru că e o problemă prea mare, pentru că uneori pare o altă planetă, greu de pătruns și înțeles. Și acum, în momentul în care au avut o șansă să-l revendice, cele mai mari partide din țară, PAS și PSRM, au venit cu candidați slabi și invizibili. Poate dacă ar fi existat oameni care ar fi vorbit mai mult și ar fi luptat mai tare pentru bălțeni, rezultatele ar fi fost diferite. 

Cei care se miră de victoria Marinei Tauber nu știu despre religiozitatea cu care oamenii de la nord l-au urmat și votat pe Renato Usatîi în ultimii ani. Oamenii l-au iubit nu în pofida faptului că Renato are alură de bandit, nu în pofida videourilor în care apare cu arme în saună, ci datorită acestor lucruri. Pentru că a obținut putere și influență și a promis că le va pune la bătaie în folosul lor. Bălțenii l-au iubit pe Renato Ustaîi pentru că s-a declarat mereu antisistem, pentru că vorbea pe înțelesul lor, pentru că e băiatul simplu, din popor, care a absolvit Universitatea „Alecu Russo” și acum are Rolls-Royce și multe apartamente, indiferent cum le-a obținut.   

Cred că pentru unii bălțeni demisia lui Usatîi a fost o durere adevărată. Mulți vorbesc în continuare despre el nu ca despre un primar, ci ca despre un cumătru sau un prieten. „Noi suntem cu Renato”, îmi spuneau ei de fiecare dată când îi trăgeam de limbă despre politică. Aceștia „erau” cu primul om care a ajuns în lumina reflectoarelor și a luat și bălțenii cu el acolo. 

Pentru că au fost condamnați la sărăcie și neputință, pentru mulți bălțeni să pari bogat și puternic este important. Tocmai de aceea l-au ales pe Renato și au votat-o și pe Marina Tauber. O femeie bogată, care vorbește mult și este mereu preocupată de aparențe. Pentru bălțenii care au votat-o puțin contează că numele ei apare în raportul Kroll, nici dacă Marina Tauber personal ar fi scos miliardul din țară, bucșit în gențile ei de firmă. Pentru ei contează că Marina Tauber este o persoană de succes, mereu machiată, îngrijită și pe tocuri, care strigă că o să-i scoată din sărăcie. Și această persoană și-a întins brațele spre ei.

Sursa foto: https://www.facebook.com/marina.tauber.3

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.