Ce știm despre racheta care a lovit blocul rezidențial din Dnipro

Atacul Rusiei asupra unui bloc civil din Dnipro s-a soldat cu zeci de morți și răniți. În ultimele zile au existat diferite speculații și suspiciuni referitoare la originea atacului și rachetei, inclusiv declarații controversate ale consilierului prezidențial Oleksii Arestovich. În urma acestora Arestovich și-a depus demisia astăzi, 17 ianuarie. 

Am adunat toate informațiile disponibile cu privire la originea atacului.

„Cadoul” Rusiei

În ziua de sâmbătă, când mulți sărbătoreau Anul Nou pe vechi, Rusia a trimis o ploaie de rachete asupra Ucrainei. Multe dintre ele au fost arme incendiare (interzise în apropierea localităților, fiind extrem de periculoase pentru civili), dar și rachete care nici nu au fost observate de radare. O astfel de rachetă a lovit un bloc rezidențial cu 9 etaje din Dnipro. În urma loviturii, întreaga fațadă a clădirii, în care locuiau circa 1.700 de persoane, s-a prăbușit. 

Potrivit primarului orașului Dnipro, Boris Filatov, până în acest moment, au fost găsite 44 de cadavre, iar 79 de persoane au fost rănite. Căutările de sub blocul ruinat continuă. În prezent, peste 30 de persoane sunt declarate dispărute. 

La 14 ianuarie, Rusia a efectuat trei raiduri aeriene asupra Ucrainei. 57 de atacuri fiind cu rachete balistice și 69 de atacuri cu sisteme de rachete de mare capacitate de distrugere, anunță Statul Major Ucrainean. 

Reprezentanții Forțelor Armate Ucrainene au declarat că, probabil, blocul a fost lovit de o rachetă cu rază lungă de acțiune Kh-22. Kremlinul a negat orice atac al forţelor ruse asupra imobilului rezidenţial din oraşul Dnipro. „Moscova nu vizează decât ţinte militare”, a declarat Peskov. 

Primarul orașului Dnipro susține că cel mai probabil rușii au țintit spre termocentrala de peste râu, care se află în apropierea blocului. 

Ce este Kh-22

Kh-22 este o rachetă antinavă veche. Aceasta a fost proiectată încă în anii 1960, fiind numită de către sovietici Kh-22 Burya (trad: furtună). Experții NATO o mai numesc și AS-4 Kitchen (trad: bucătărie). 

Racheta era folosită pentru distrugerea navelor. Deși este puternică, aceasta nu a fost niciodată de înaltă precizie. De fapt, Kh-22 funcționează pe principiul – când ajunge în zona țintei, racheta își deschide radarul și se îndreaptă spre primul punct care îi „iese” în cale. În mod normal, pe apă, aceasta ar fi nava. Însă, pe uscat, aceasta se îndreaptă spre punctul care iese cel mai mult în evidență prin volum sau înălțime, explică centrul de analiză militar ucrainean Defence Express, relatează The Kyiv Independent

Diverse estimări arată că racheta poate atinge viteza de 4.000 de kilometri pe oră. Deși are aripi, funcționarea sa este mult mai apropiată de cea a unei rachete balistice, potrivit Defense Express. Când atacă, Kh-22 urcă la o altitudine mare, apoi se arcuiește și se îndreaptă pe țintă, făcând-o greu de oprit. Racheta poate cântări 6 tone. Aceasta are o lungime de peste 11 m și lățime de 3 m. Kh-22 folosește un combustibil lichid și poate zbura liber până la o distanță de 600 km.

Racheta folosită împotriva civililor

Din 2010, acest tip de rachetă nu mai este utilizat și păstrat doar în depozite de rezervă rusești. Cu toate acestea, nu este prima dată când Rusia folosește armele antinavă asupra civililor. De la începutul invaziei, Rusia a lansat Kh-22 asupra unui centru comercial, a unui bloc de locuit și asupra unui centru de sănătate. 

Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, în prezent, țara nu are nicio modalitate de a intercepta acest tip de armă. Anume de aceea, când racheta se îndrepta spre blocul cu 9 etaje, sirenele au rămas tăcute, iar oamenii stăteau liniștiți în casele lor. 

Potrivit estimărilor Ucrainei, Rusia are circa 162 de astfel de rachete. Statele Unite ale Americii au promis că Ucraina va primi sisteme de interceptare a acestor arme în primul trimestru al anului. 

De la începutul războiului, peste 7 mii de civili au fost uciși în Ucraina. Declarația a fost făcută de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). „Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost ucise de utilizarea armelor explozive cu efecte pe arii extinse, inclusiv bombardamente cu artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă, rachete și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat al OHCHR.

Biroul ONU pentru drepturile omului a precizat că a confirmat 7 031 de victime civile, dar crede că numărul real al victimelor este „considerabil mai mare”, având în vedere că multe dintre cazuri nu au fost încă confirmate și că zonele în care au loc lupte intense sunt inaccesibile.

Sursa foto: AP

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.