Ce faci dacă ai fost implicat într-un accident rutier, iar vinovatul a fugit de la fața locului? Explicăm

În fiecare an în Republica Moldova se produc peste 2500 de accidente rutiere în care suferă mii de persoane. În țara noastră există un Fond de Protecție a Victimelor Străzii, în special pentru cazurile în care vinovații nu pot fi găsiți sau circulă pe străzile naționale fără a deține polițe de asigurare obligatorie (RCA). 

La Moldova.org lucrăm concomitent la mai multe materiale despre situația tot mai alarmantă a traficului din Moldova, dar între timp vrem să-ți aducem informație utilă. Află în continuare cum poți obține despăgubiri de până la 1 milion de lei de la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, în cazurile descrise mai sus. 

Fondul de Protecție a Victimelor Străzii

Fondul de Protecție a Victimelor Străzii a fost creat în 2009. Scopul acestuia e de a proteja persoanele care au suferit în urma accidentului rutier produs de șoferi care nu dețin asigurare obligatorie RCA sau care au fugit de la fața locului. Resursele acestui fond constituie 2% din primele de asigurare obligatorie RCA achitate anual de proprietarii autovehiculelor. 

Mijloacele financiare acumulate în Fond se acordă pentru despăgubirea daunelor materiale, corporale, dar și a deceselor. Suma maximă oferită drept despăgubire este de 1 milion de lei. Pentru obținerea despăgubirii e nevoie să depui o cerere la sediul Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), care se ocupă de gestionarea acestui Fond. Examinarea cererii durează până la trei luni.  

Cererea către BNAA trebuie să conțină:

  • Cererea completată, pe care o găsești pe pagina Biroului
  • Copiile documentelor eliberate de poliție, care indică toate circumstanțele producerii accidentului și cine se face vinovat.
  • În cazul în care este accidentat mijlocul de transport, anexează la dosar rezultatele evaluării unui expert independent care stabilește cât ar costa reparația automobilului.
  • În cazul vătămărilor corporale, trebuie probate toate cheltuielile suportate de victime pentru tratament, care nu pot fi oferite în baza poliței medicale. Se anexează cecurile de la instituțiile medicale, farmacii etc. 
  • În cazul decesului victimei, Fondul acoperă toate cheltuielile suportate de familie pentru înmormântare. Legislația națională nu prevede achitarea unor ajutoare materiale pentru rudele decedatului. 

Important! Fondul nu acordă sprijin financiar pentru mașinile găsite avariate în parcare și nici persoanelor care au urcat în automobil, cunoscând că șoferul nu are polița RCA sau a obținut automobilul în mod ilicit. 

Potrivit ultimului raport publicat de BNAA, în Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, în anul 2019, au ajuns circa 380 de milioane de lei de la companiile de asigurări. Tot pe parcursul acelui an au fost înregistrate 13 mii de cazuri în care s-au cerut despăgubiri, pentru care s-au cheltuit circa 206 milioane de lei. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.