Ce este un happening și un art performance. Explicăm 

Am asistat recent la „protestul artistic” al Valeriei Barbas în care a instalat niște puști într-o subterană din Chișinău, pentru a ilustra agresiunea militară a Rusiei față de Ucraina. Ca să putem înțelege mai bine evenimentele artistice de acest fel, vom publica o serie de articole în care îți vom explica noțiuni din artă. De data aceasta începem cu ce este un happening și un art performance”. 

HAPPENING 

Potrivit enciclopediei Britannica, happeningul este un eveniment combinat cu elemente de pictură, poezie, muzică, dans și teatru și este transpus în scenă ca o acțiune live.   

A fost o nouă formă de artă care a apărut în anii 1950 și 1960. Pentru prima dată, această denumire a fost folosită de artistul american Allan Kaprow care a făcut o lucrare din 18 happeninguri în anul 1959 la New York.

Spre deosebire de teatru, unde publicul este un observator detașat, în happening, artistul îi cere spectatorului să participe activ. În plus, scenele se întâmplă, de cele mai multe ori, în medii ale vieții de zi cu zi (pe stradă, în clădiri publice etc.). Iar asta generează elemente întâmplătoare, ce nu puteau fi prevăzute în scenariu. Astfel, un happening nu va fi niciodată la fel ca data trecută. Spre deosebire de operele de artă care, prin definiție, înainte erau considerate doar cele statice, happeningurile pot evolua și oferi o întâlnire unică pentru fiecare om care a participat în ele. 

Happeningurile – efemere

Respectiv, happeningurile au un caracter efemer. Asta deoarece spectacolul este o experiență temporară și nu poate fi expus într-un muzeu, în sensul tradițional. Singurele artefacte rămase din happeningurile originale sunt fotografiile și istoriile orale. Aceasta a fost, de-a lungul timpului, o provocare la adresa artei, care până atunci, fusese definită de obiectul de artă. Acum considerăm artă și acțiunea, activitatea, ocazia și/sau experiența care a constituit happeningul, care este trecător și imaterial.


Allan Kaprow (1927 – 2006) este unul dintre cei mai influenți artiști din a doua jumătate a secolului XX. El a inventat termenul „happening”. Însă propria sa operă a fost în mare parte uitată din cauza faptului că practica sa artistică nu producea un obiect.  

De exemplu, proiectul „Fluids” a fost creat pentru prima dată în 1967 în diferite locații publice din California. Cu ajutorul voluntarilor, Kaprow a construit mai multe structuri de aproximativ 9 m lungime, 3 m lățime și 2,4 înălțime. Acesta a folosit blocuri de gheață ca material.  

Odată așezate, aceste structuri de gheață au fost pur și simplu lăsate să se topească. Ceea ce a fost calificat drept „o provocare pentru înțelegerea tradițională a artei în spațiul public”, potrivit Metalocus, revistă internațională de arhitectură, artă și știință. 


Happeningul conține o întâmplare. Orice se poate întâmpla în orice moment și fiecare spectacol este unic față de cele de dinainte. În timp ce performance-ul are un caracter mai teatral și repetabil, happeningurile puteau avea loc oriunde. Uneori erau puse în scenă, altele erau reprezentate în teatru. Altele au fost pe stradă, la o fermă sau chiar într-o peșteră, potrivit The Art Story, organizație non-profit educațională care și-a propus „demistificarea artei moderne”.

Potrivit enciclopediei Britannica, din happeninguri, la sfârșitul anilor 1960, au început să apară alte categorii specifice, cum ar fi body art sau performance art. 

PERFORMANCE ART


Performance art, numit
și simplu „performance”, potrivit Cooperativei în artă, este un mod de expresie artistică ce ar fi apărut la începutul anilor 1960. Această formă de artă constă în faptul că artistul își folosește propriul corp sau de corpurile mai multor persoane pentru a se exprima. 

Poate avea sau nu un scenariu, poate fi orchestrat spontan sau planificat atent. Poate necesita sau nu participarea audienței. El poate fi prezentat live sau prin intermediul mass-media. Iar performerul poate fi prezent sau absent. Actul artistic este constituit de acțiunile unei persoane sau ale unui grup, care au loc într-un anumit spațiu și timp.

Această formă se bazează pe arte precum actoria, poezia, muzica, dansul și pictura. Este mai degrabă un eveniment decât un artefact, deși este adesea înregistrat pe video sau fotografiat.

Noi sensuri

Potrivit enciclopediei Brittanica, performance-ul este folosit ca termen general pentru o multitudine de activități, inclusiv pentru happeninguri, body art, evenimente sau teatru de gherilă. Totuși, această sursă prezintă originile performance-ului la începutul secolului 20. Este strâns identificată cu progresul avangardei, începând cu Futurismul. Încercarea futuriștilor de a revoluționa cultura a inclus spectacole de poezie, muzică cântată pe instrumente nou inventate și o formă de prezentare dramatică eșită din orice tipare. Sursa face trimitere la festivalul Burning Man care se desfășoară anual în deșertul Black Rock, în Nevada. Acesta este considerat unul dintre locurile unde se întâmplă cele mai populare manifestări ale genului, cum ar fi cele ale grupului Blue Man.

Totuși, de-a lungul timpului, performance-ul a căpătat noi sensuri. Termenul a fost folosit pentru a descrie și operele de artă de film, video, fotografii. Dar și instalații prin care erau transmise acțiunile artiștilor sau ale publicului.   

Care sunt caracteristicile performance-ului? 

  • Este live. 
  • Nu are reguli sau linii directoare. Este artă pentru că artistul spune că este artă. Este experimental. 
  • Nu este de vânzare. Cu toate acestea, poate vinde bilete de intrare și drepturi de film. 
  • Poate fi compus din pictură, sculptură, dialog, poezie, muzică, dans, operă, filmări, televizoare pornite, lumini laser, animale vii și foc. Sau toate cele de mai sus. Sunt tot atâtea variabile câți artiști sunt. 
  • Face parte din arta conceptuală.  
  • Poate fi distractiv, amuzant, șocant sau înfiorător. Indiferent de adjectivul care se aplică, acesta este menit să fie memorabil. 

 „Artistul este prezent”

Marina Abromovic este o celebră artistă de origine sârbă, cunoscută pe scară largă pentru munca ei. Un exemplu este „The Artist is Present”. În acest performance, tot ce a făcut ea a fost să stea la o masă și să facă contact vizual cu oameni care stăteau vizavi de ea. Dogwoof, o companie de distribuție de filme din Marea Britanie, a creat un film despre performance-ul Marinei, iar descrierea filmului a fost în acest fel:  

„Seducătoare, neînfricată și revoltătoare, Marina Abramović a redefinit ceea ce este arta de aproape 40 de ani. Folosindu-și propriul corp ca vehicul, împingându-se dincolo de limitele ei și uneori riscându-și viața în acest proces. Ea creează spectacole care ne provoacă, ne șochează și ne mișcă. Filmul „Marina Abromavic – Artistul este prezent” o arată pe artistă în timp ce se pregătește pentru ceea ce poate fi cel mai important moment din viața ei: o nouă retrospectivă majoră a operei sale, care are loc la Muzeul de Artă Modernă din Marea Britanie. Pentru Marina a fost o șansă de a reduce la tăcere întrebarea pe care a auzit-o timp de patru decenii «De ce aceasta este artă?».”  

 Imaginea principală:  MoMa / Marina Abramovic  „The Artist is present”

 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.