Când poate fi dizolvat Parlamentul? Decizia Curții Constituționale

PE SCURT

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de Igor Dodon prin care acesta a cerut interpretarea unor articole din Constituție pentru stabilirea datei de la care se calculează termenul de trei luni de inactivitate a Parlamentului în vederea dizolvării acestuia.

Magistrații Curții consideră că răspunsul la întrebarea ridicată de acesta în sesizare rezultă din interpretarea anterioară oferită de către Curte articolelor invocate și chiar din textul Constituției.

PE LUNG

Astfel, Curtea Constituțională a constatat că data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou executiv. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care parlamentul nou ales trebuie să formeze guvernul curge de la data validării alegerilor.

„Curtea a reținut că termenul de trei luni este un termen general de formare a Guvernului, începe să curgă de la data apariției circumstanțelor care au determinat necesitatea formării unui nou Guvern, curge indiferent de declanșarea procedurilor de formare a noului Guvern sau/și de efectuarea procedurilor prevăzute de alineatul (2) al articolului 85 din Constituție, include perioadele de consultare a fracțiunilor parlamentare și a altor proceduri legale şi constituie termenul limită pentru formarea noului Guvern”, se arată în decizia CC.

Curtea Constituțională a validat la data de 9 martie curent alegerile parlamentare din 24 februarie. Tot atunci, magistraţii au validat mandatele deputaților aleși. Astfel, în condițiile în care Curtea a stabilit ca termenul de 3 luni este de 90 de zile, din aceasta ar rezulta ca data limita de formare a Guvernului expiră astăzi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.