Bun-venit, Europa, la noi acasă! LIVE TEXT: La Bulboaca are loc Summitul Comunității Politice Europene

Astăzi, Republica Moldova a devenit centrul Europei pentru o zi. Circa 50 de șefi de state și înalți oficiali europeni participă la Summitul Comunității Politice Europene ce are loc la Castelul Mimi. Problemele principale de pe agendă sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

UPDATE. 20:00. Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că subiectul Karabahului de Nord discutat dintre azeri și armeni va fi analizat în continuare la summitul care va avea loc în toamnă, în Spania, chiar dacă toată lumea aștepta să fie încheiată pacea.

UPDATE. 18:40. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat: „Noi vrem să se întâmple fără arme, fără bombe, fără moarte pe pământul vostru. Noi vom face tot ce ne stă în puteri și mereu vă vom susține, aveți încredere în mine.
Nu e o fantezie. Vă dau un exemplu. Se spunea că «sistemul Patriot nu va ajunge niciodată în Ucraina», că «europenii nu se vor uni». Dar noi vedem rezultatul, noi am făcut-o! Noi am unit Europa și nu doar Europa. De aceea nu sper, sunt sigur că după ce vom câștiga, și eu sunt sigur că vom câștiga, veți avea o țară reunită, fără rachete și fără Rusia.”

UPDATE. 18:00. Președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat la summit o declarație comună prin care România susține aderarea Ucrainei la NATO. Potrivit declarației, România va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar. Va continua să ofere susținere multidimensională pentru Ucraina și să solicite consolidarea susținerii și asistenței internaționale pentru Ucraina.

UPDATE. 17:56. Premierul spaniol, Pedro Sanchez Perez-Castejon, a declarat că „Moldova demonstrează speranța întregului continent. Salutăm eforturile pe care le face pentru a deveni membra a UE și vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Într-un context informal, flexibil am făcut un schimb de păreri pentru a găsi soluții comune pentru a identifica bune practici pentru a apropia societățile noastre, pentru a crea pace și stabilitate în Europa”.

Discuțiile pe care le-a avut cu alți oficiali europeni s-au referit la întărirea colectivității, la securitatea cibernetică și altele. „Ne-am concentrat pe mai multe linii de lucru: întărirea colectivității – trebuie să promovăm inițiative care îi apropie pe cetățenii europeni unii de alții, să promovăm cooperarea între tineri, apoi s-a luat această măsură de ridicare treptată a taxelor de roaming cu Moldova. Am discutat despre coridorul care va fi dezvoltat de Spania, Portugalia, Franța sau extinderea coridorului mediteraneean spre Ucraina, îmbunătățirea infrastructurii spre Europa de est. Securitatea – ne-am concentrat pe amenințările hibride pe securitate și l-am avut printre noi pe președintele Zelenski căruia am putut să exprimăm din nou sprijinul pentru obținerea păcii și securității în Ucraina”.

UPDATE. 17:55. Întrebată despre regiunea transnistreană, Maia Sandu a declarat: „Nu renunțăm la regiunea transnistreană. Lucrăm pe ambele dimensiuni: și la îndeplinirea condițiilor formulate de către Comisia Europeană, realizarea programelor de reforme, și la soluționarea conflictului transnistrean. Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu atât mai mult vom crește standardele de viață ale cetățenilor. Cu cât mai multă siguranță va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului pentru reintregirea țării”.

UPDATE. 17:50. La conferința susținută împreună cu Maia Sandu, premierul Cehiei, Fiala Petr a declarat: „Admir cum Moldova face față Rusiei și cum face față efectelor atacului barbar al Rusiei împotriva Ucraina. Astăzi transmitem un mesaj puternic: de sprijin pentru Moldova și Ucraina. Mă bucur că această comunitate politică își arată fructele. Astăzi vedem clar că această comunitate este un forum important pentru toate țările europene. Membrii comunității vor să coopereze pașnic, vor o ordine internațională bazată pe reguli. La această reuniune demonstrăm că suntem puternici și uniți, că vom apăra pacea, cooperarea și securitatea în UE. Principala noastră prioritate este aceasta.”

„Astăzi am discutat despre securitate, energie și conectivitate. Mesele rotunde au fost foarte bine pregătite, am avut o discuție deschisă, directă. Am avut o masă rotundă privind securitatea, a fost foarte util să facem schimb de experiență în ceea ce privește amenințările hibride informațiile false și manipularea informațiilor, campanii de dezinformare care urmăresc să destabilizeze și să divizeze societățile noastre. De aceea, e așa de important acest summit, nu doar ca să discutăm teme și să facem schimb de experiență, ci este important și din punct de vedere simbolic că putem să demonstrăm cetățenilor noștri că parteneriatul european este puternic, suntem uniți pentru a lupta împotriva acestor provocări”.

UPDATE 17:35. Maia Sandu a declarat la conferința de presă generală a summitului că, la 20 km de hotarul cu Ucraina, Republica Moldova a reunit  întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră fermă de a readuce pacea în Europa. „Stabilitatea continentului este în pericol. Am arătat că suntem uniți în fața celei mai mari agresiuni militare. I-am spus președintelui Volodimir Zelenski că vom sta alături de Ucraina atât cât va fi nevoie”, a declarat Maia Sandu.

Pentru Moldova, summitul a avut mai multe rezultate concrete:

  • Tarifele la roaming în UE vor fi eliminate treptat pentru moldoveni. „Mulțumesc tuturor țărilor și companiilor care a făcut acest lucru posibil.”
  • „Partenerii noștri au luat măsuri decisive pentru a ne ajută să ne ferim de amenințări hibride. Sancțiunile impuse de UE ne vor ajuta să-i oprim pe oligarhii care încearcă să destabilizeze situația din Moldova”;
  • „Noua misiune de parteneriat UE-Republica Moldova ne va ajuta să ne protejăm stabilitatea.”
  • „Finanțarea norvegiană ne va ajuta să ne construim reziliența energetică și stabilitatea economică.”
  • „România a jucat un rol unic și special în susținerea Republicii Moldova”.

„Summitul a arătat că suntem o familie unită”, a declarat Maia Sandu.

UPDATE. 17:25. Deși anterior se vehicula că cei doi lideri (premierul armean și președintele azer) ar putea semna un acord prin care nu mai au pretenții teritoriale și își doresc încheierea conflictului, sursele noastre din cadrul Summitului spun că cel mai probabil acesta nu va fi semnat.

UPDATE. 17:20. Premierul armean Nikol Pachinian și președintele azer Ilham Aliev poartă discuții în cadrul Summitului, sub egida președintelui francez Emmanuel Marcon, a cancelarului german Olaf Scholz și a președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Președintele Franței și premierul Armeniei discută pe „coridoarele” Summitului

UPDATE. 17:10. Într-o scurtă declarație de presă cu președinta Maia Sandu, primul ministru al Norvegiei, Gahr Store Jonas, funcționarul a declarat că Norvegia s-a angajat să susțină dezvoltarea democratică în această parte a Uniunii Europene. „Și să susțină alegerea făcută de cetățenii Moldovei să meargă pe calea europeană, a reformei. Politic, noi susținem această cale a Moldovei”. De asemenea, primul ministru a declarat despre oferirea unei asistențe de 50 de milioane de euro pentru „eforturile Moldovei”.

„Noi suntem din ce în ce mai interesați să îmbogățim cooperarea noastră și să vedem ce alte posibilități de a coopera, în special în sectorul energetic”, a declarat Maia Sandu.

UPDATE. 17:00. Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a declarat că Parlamentul European este prima instituție care a spus fără ezitare că Republica Moldova trebuie să adere în UE. „Am spus-o personal că locul Republicii Moldova este în Europa. Am întreprins pași. Bineînțeles o să începem negocierile anul acesta”, a spus spus Metsola.  

UPDATE 15:47. Întrebat despre perspectiva de aderare a Republicii Moldova la UE până în 2030, Klaus Iohannis a declarat: „Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri sunt foarte complexe și „câteodată ai impresia că nu se mai termină”. „Eu îmi amintesc cum a fost procedura când România a solicitat să devină stat -membru și cât de complicate au fost negocierile”,  a spus Iohannis. Totodată, președintele român a spus că își dorește ca negocierile de aderare a Republicii Moldova să înceapă într-un an. „Dar eu sunt optimist. Când se termină procesul de aderare este greu de estimat, dar, din experiența noastră, știm că durează ani de zile”, a adăugat oficialul. 

UPDATE 15:35. Președintele României Klaus Iohannis: „Republica Moldova nu este singură. România îi este alături. Sunt convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru Republica Moldova, Ucraina și pentru regiune.” Președintele român a precizat că următorul Summit va fi în Spania la toamnă,  „Privim cu încredere spre viitor, către summitul comunității pe care Spania îl va găzdui în toamnă, să vedem cum evoluează procesele declanșate aici”, a declarat președintele României.

UPDATE 15:15. Ministra de Interne Ana Revenco a declarat presei că la această oră, tabloul de securitate este în regim de normalitate. „Nu înregistrăm accidente sau incidente ieșite din comun. Absolut toate agențiile din domeniul securității și apărării lucrează coordonat, sincronizat. Monitorizăm situația, acționăm în mod anticipat. Așa vom continua în următoarele ore și zile”, a spus ministra. Ana Revenco a mai spus că toată lumea pune umărul pentru a asigura că acest Summit se desgfășoară în condiții de maximă securitate și siguranță.„ În egală măsură ne concentrăm pentru a asigura liniștea și în comunități, și la frontieră”, a adăugat ea.

Ana Revenco a mai relatat că au fost mici grupuri care au încercat să-și demonstreze în spațiu public opinia lor referitor la ce se întâmplă la Bulboaca, referitor la Summit, la obiectivul pe care și l-a propus toată țara – de a arăta că toată Republica Moldova merită pe bună dreptate să fie parte a familiei europene, că deja a căpătat statutul de țară furnizor de securitate.

UPDATE 13:41. Mai devreme, cât președinta Maia Sandu întâmpina oaspeții, cei veniți așteptau la umbră.

Foto: EPC Summit

UPDATE 13:30. Oficialii au făcut fotografia de grup. Urmează discuțiile despre securitate, energie și conectivitate.

UPDATE 13:15. La începutul sesiunii plenare din cadrul Summitului CPE,  președinta Maia Sandu a declarat că organizarea acestui summit în Republica Moldova este o expresie clară a solidarității cu Ucraina și cu poporul ucrainean. „Ucrainenii luptă pentru libertate, pentru valori europene și pentru viitorul continentului. Moldovenii, la fel ca și ceilalți europeni, au dat dovadă de solidaritate cu refugiații, dar trebuie să facem mai mult”, a spus Maia Sandu. Președinta a declarat că acest summit asigură platforma pentru identificarea unor soluțiii pentru a readuce pacea pe continentul european. „La acest summit dorim să avem o dezbatere strategică cu privire la cum putem consolida securitatea. Va trebui să găsim soluții  pentru crizele din energie și climă. Trebuie să ne îndreptăm spre un sistem energetic paneuropean mai sigur”, a spus Maia Sandu. 

UPDATE 13:13. Președintele Ucraine Volodimir Zelenski a îndemnat participanții la summit „să ia decizii pentru binele popoarelor.” Rusia va profita de orice îndoială.  „Nu putem să avem îndoieli în legătură cu unitatea noastră”, a spus președintele ucrainean.  Volodimir Zelenski a mai spus că nu demult rușiii erau convinși că după ce a atacat Ucraina, va ataca și Moldova.  „Acum nimeni nu are îndoială care ar fi soluțiile pentru Europa – o apărare completă împotriva terorii ruse”, a mai spus președintele Zelenski. Potrivit lui, fFiecare pas în apărare este un pas un pas important, iar viteza cu care se creează coalițiile accelerează obținerea păcii.

UPDATE 13:11. Președintele României, Klaus Iohannis a făcut o declarație în cadrul discuțiilor. „Este o plăcere enormă de a participa la al doilea Summit, mai ales că ne aflăm în Republica Moldova. Asta spune multe despre vocația europeană și seriozitatea eforturilor pentru reformele necesare pentru aderarea la UE”.

Klaus Iohannis salută prezența președintelui Ucrainei la Summit. „Suntem uniți în solidaritate și ne arătăm sprijinul ferm pentru Ucraina, pentru că încă sunt pradă Rusiei. Este datoria noastră, a comunității statelor europene democratice să răspundem la acest apel istoric și să-i sprijinim pe cei mai vulnerabili.

Președintele României a adus un omagiu leadershipului de la Chișinău care se confruntă, potrivit opiniei acestuia, cu două provocări. „Reformele pentru integrarea europeană și amenințările Rusiei. Consolidarea Republicii Moldova înseamnă consolidarea strategică a Europei”, a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE 12:58. „Moldova poate deveni membră UE indiferent de problema transnistreană. Cipru a devenit membră UE având o problemă teritorială. Și Moldova o poate face”, a declarat mai devreme Josep Borrell, înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

UPDATE 12:56. Au început discuțiile despre securitate, energie și conectivitate. Între timp, pe canalele oficiale ale Summitului, autoritățile au publicat un video de mulțumire Franței pentru ajutorul în organizarea evenimentului istoric.

UPDATE 12:46. Au sosit ultimii oaspeți din Italia, Polonia și Spania.

UPDATE 12:05. La summit au sosit președintele Consiliului European Charles Michel, președintele Azerbaidjanului llham Aliyev, președintele Franței Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE 11:15. Varadkar Leo, Taoiseach (premierul) Republicii Irlanda: Cred că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană. „Sunt aici pentru prima oară, dar e foarte frumoasă, din câte am văzut. E o țară care poate beneficia enorm de pe urma aderării la UE. Să nu uităm că este o țară săracă, conform standardelor europene, cu o populație mai mică decât cea a Irlandei, dar a luat mai mulți refugiați decât noi. Să ținem minte solidaritatea pe care au arătat-o. Aș vrea să văd Moldova în rândul membrilor UE cât mai curând posibil”.

UPDATE 10:45. La Bulboaca au sosit înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta elenă Ekaterini Sakellaropoulou, premierul Macedoniei de Nord Dimitar Kovačevski, cancelarul austriac Karl Nehammer.

UPDATE 10:05. Maia Sandu și Volodimir Zelenski fac declarații după întrevederea bilaterală.

„Ucraina ne protejează și noi suntem foarte recunoscători pentru asta. Ucraina și Moldova au ales democrația. Noi avem nevoie de tot suportul pentru a apăra această democrație”, a declarat președinta Maia Sandu.

Vladimir Zelenski a spus că este fericit să se afle aici, dar că nu este ușor să ajungi acum în R. Moldova. „Viitorul nostru este foarte important și este în UE. Ucraina este gata de UE și de NATO”, a spus Zelenski. Președintele ucrainean a mai spus că Ucraina are nevoie de garanții de securitate nu doar pentru ea, dar și pentru Moldova.

UPDATE 9:40. Primul la Bulboaca a sosit președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

UPDATE 9:30. La summit a sosit președinta Maia Sandu. Șefa statului așteaptă delegațiile oficiale.

UPDATE 8:40. La reuniune au început să sosească membrii delegațiilor oficiale. Printre primii la Bulboaca a sosit Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene.

UPDATE 08:34: La evenimentul de la Bulboaca au fost înregistrați aproximativ 700 de jurnaliști care urmează să relateze de la fața locului.

De la reuniune va lipsi președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, deși anterior se anunțase participarea lui.    

Summitul Comunității Politice Europene va începe la ora 10:30, cu ceremonia de întâmpinare a delegațiilor oficiale. Președinta Maia Sandu va întâmpina delegațiile, iar lideri europeni vor face declarații pentru jurnaliștii prezenți la Bulboaca. 

Ceremonia oficială de deschidere va avea loc la ora 12:00. La ora 12:30, liderii vor face o fotografie de grup și apoi, vor avea loc mese rotunde. 

O conferința de presă, susținută de președinta Maia Sandu, împreună cu liderii europeni, este programată să aibă loc la ora 17:00.  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.