Baby boom rusesc în Argentina. De ce rusoaicele preferă să nască în America de Sud

Argentina a fost întotdeauna o țară cu foarte mulți migranți. Iar în ultimul an, aceasta a devenit și o atracție turistică pentru femeile din Rusia, aflate în ultimele luni ale sarcinii. Fac asta ca atât copiii, cât și ele să obțină cetățenie argentiniană, care să le deschidă ușile către 171 de țări din lumea întreagă. Acest lucru este „îngrijorător și inadmisibil”, spune Florencia Carignano, șefa biroului de migrație din Argentina. La începutul anului, ea a anunțat că au fost pornite mai multe anchete de investigație care să oprească așa numitul „turism al nașterilor” („el turismo de parto”).

14 mii de km pentru a naște?

Circa 22.000 de ruși au intrat în Argentina anul trecut, dintre care 10.500 au fost femei în ultimul trimestru de sarcină. Valul mare de turiști ruși a făcut ca restaurantele din Buenos Aires să traducă meniurile și în limba rusă, iar biserica ortodoxă rusă din centrul Capitalei brusc să prindă viață.

La începutul acestui an, jurnaliștii de la ziarul The Guardian s-au întrebat cu ce America de Sud le atrage pe rusoaicele însărcinate? Asta în pofida faptului că ele sunt nevoite să parcurgă în zbor circa 14 mii de km (pornind din Moscova spre Istanbul, iar de acolo luând zborul spre Buenos Aires). 

Legile permisive de migrație din Argentina, introduse încă în secolul al XIX-lea, pentru a încuraja migrația europeană, rămân valabile și astăzi. Mulți străini, inclusiv ruși, pot intra în țară fără a avea nevoie de o viză și pot să se afle pe teritoriul țării, în calitate de turiști, până la 90 de zile. Mai mult, asistența medicală din Argentina este gratuită, iar copiii născuți pe pământul argentinian primesc automat cetățenia indiferent dacă părinții o au sau nu. Ulterior, cetățenia copiilor le permite și părinților să o primească în mai puțin de doi ani. 

De ce se oferă cetățenia prin naștere

Cetățenia prin naștere nu este dată întâmplător. Acest lucru se face pentru a reduce numărul de apatrizi (persoane fără țara Patrie, n.red.).

Potrivit Convenției „Cu privire la reducerea apatridiei” din 30 august 1961, țările semnatare sunt obligate să dea cetățenia tuturor copiilor născuți pe teritoriul lor.

Dobândirea unei astfel de cetățenii este numită filiație. Printre statele care acordă cetățenia prin drept de naștere este și Canada, SUA, Argentina, Brazilia și Chile. 

Fără viză, fără sancțiuni

Această oportunitate nu le-a scăpat nici rușilor, care peste noapte, după ce Vladimir Putin a anunțat începerea războiului împotriva Ucrainei, s-au trezit cu o serie de sancțiuni și imposibilitatea de a vizita mai multe țări. Deși conceptul de turism de naștere nu este nou, Argentina a devenit țara care să le ofere copiilor ruși privilegiile unei a doua cetățenii. 

Argentina nu s-a grăbit să condamne invazia Ucrainei de către Rusia, cum a făcut-o Europa și SUA. Ca și restul Americii Latine, țara a ales să nu impună sancțiuni Rusiei, declarând că acestea nu ar fi atât de eficiente precum s-ar vrea.

Georgy Polin, șeful departamentului consular al Ambasadei Rusiei în Argentina, le-a spus jurnaliștilor britanici că peste 2.500 de ruși s-au mutat în Argentina în 2022, dintre care multe erau femei însărcinate. „În 2023, numărul ar putea crește până la 10.000”, a estimat acesta.

Cererea a creat și oferta. Astfel, mai mulți cetățeni ruși mutați în Buenos Aires și-au deschis afaceri care organizează turismul de nașteri. Pentru o sumă ce poate ajunge chiar și la 35 de mii de euro, aceștia organizau zborul, cazarea, spitalizarea, nașterea la cele mai bune spitale din Capitală, precum și perfectarea actelor pentru obținerea cetățeniei argentiniene atât a copiilor, cât și a părinților. 

„Buenos Aires este singura destinație cu care lucrăm în prezent. Serviciile noastre sunt extrem de solicitate”, le-a spus jurnaliștilor Eva Pekurova, directoarea unei astfel de agenții. Potrivit ei, unul dintre avantajele de bază ale unui pașaport argentinian este că cetățenii săi pot efectua călătorii pe termen scurt în 171 de țări, fără viză. Până acum un an, agenția Evei Pekurova avea oferte similare în Miami, Florida – popular pentru turismul de naștere. „Dacă înainte era Miami, acum este Buenos Aires”, spune femeia. 

Afacerile născute de curent

Despre asta au scris și jurnaliștii italieni într-un articol intitulat „Argentina este noul Miami al rușilor”. 

Potrivit lor, dacă în urmă cu trei ani, înainte de pandemie și de atacul rusesc asupra Ucrainei, femeile ruse preferau să nască în Miami, ca copilul lor să primească dublă cetățenie, acum, din cauza sancțiunilor americane, traseul lor se îndreaptă mai spre sud. 

Kirill Makoveev, fondatorul unei alte agenții care organizează călătoriile și nașterile în Argentina, le povestea reporterilor că firma lui a ajutat peste 100 de femei timp de un an. Makoveev s-a mutat în Argentina în 2014, lucrând mai întâi ca ghid de călătorii, dar s-a reprofilat repede, când a văzut potențialul pe care îl are țara ca destinație turistică de naștere. „În prezent suntem rezervați până în mai 2023. Există și o listă de așteptare”, a spus Makoveev, adăugând că mai mult de 30 de rusoaice însărcinate aterizează în Capitală în fiecare zi. Agenția lui Makoveev a ajuns în vizorul poliției, care anchetează astfel de afaceri.  

„Consider că putem vorbi despre organizații infracționale, deoarece acestea nu sunt firme de avocatură și nici nu sunt agenții de turism”, a declarat pentru Euronews Christian Rubilar, un avocat care a reprezentat mai multe rusoaice în instanța de judecată, după ce acestea s-au plâns că au dat bani grei pentru a obține cetățenia argentiniană, iar acest lucru nu s-a întâmplat.  

„Securitatea pașaportului argentinian”

Astfel de afaceri au ajuns și în vizorul autorităților din Argentina. În februarie curent, șefa biroului de migrație al Argentinei, Florencia Carignano, a declarat că a fost deschisă o anchetă judiciară în ceea ce ea a descris ca fiind o „afacere profitabilă care promite pașapoarte argentiniene pentru părinții ruși”. Carignano a ieșit cu acest discurs după ce cu o seară înainte, în aeroportul din Buenos Aires a aterizat un avion în care se aflau 33 de femei, toate în trimestrul trei de sarcină. Potrivit ei, aproximativ 7.000 de femei s-au întors acasă după ce au născut, lăsând avocații argentinieni să se ocupe de cererea pentru obținerea cetățeniei atât a copiilor, cât și a lor. 

„Problema este că vin, nasc, își iau cetățenia și pleacă pentru totdeauna din Argentina… Nu le mai putem permite să mintă cu nerușinare că sunt turiști, când nu sunt”, a spus Carignano. Ea a mai anunțat că în ultima perioadă au fost intervievate peste 350 de rusoaice însărcinate. „Oricine dorește să rămână în țara noastră este binevenit. Problema este că multe rusoaice nu stau aici, ci doar își iau pașapoartele și călătoresc în alte țări. Și, apoi, descoperim în Slovenia trei spioni ruși cu pașaport argentinian. Aceasta este marea temere a noastră”, a subliniat șefa biroului de migrație din Argentina.

În acest sens, ea a anunțat că departamentul ei investighează mai mulți cetățeni ruși și anulează vizele de reședință permanentă pentru cei care petrec mult timp în afara Argentinei. „În joc este securitatea pașaportului nostru”, a completat Carignano.

Avocații care reprezintă mai multe rusoaice în procesele de judecată susțin că prevederile Constituției Argentinei protejează pe oricine dorește să trăiască în acest stat, iar schimbarea legii fundamentale ar fi un proces de durată.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.