Angelina Olaru: Mănăstirile în slujba PCRM?

De Angelina Olaru

Preoţii din R. Moldova nu vor să condamne comunismul. Mai rău, la Mănăstirea Hâncu, bunăoară, unii slujitori desfăşoară o campanie electorală agresivă pro-PCRM, ni se plâng indignaţi cititorii noştri. „Să nu votaţi democraţii. Ei vor să ne ducă în Europa, iar asta înseamnă introducerea stilului nou bisericesc şi îndepărtarea de Biserica noastră Rusă. Nu putem permite înstrăinarea de Patriarhia Rusă” – acesta este mesajul unor preoţi călugări de la Mănăstirea Hâncu către miile de credincioşi, care vin la ei după pâine şi apă duhovnicească.

Aş vrea să-i întreb pe aceşti slujitori: în ce aţi transformat celebrele mănăstiri basarabene, aceste mănăstirile care au dăruit lumii mari duhovnici, condamnaţi în comunismul sovietic la ani grei de puşcărie? În campanii electorale nesfârşite pro-comuniste şi nu in oaze ale spiritualităţii ortodoxe. În hoteluri de lux şi în reşedinţe pentru urmaşii celor murdari de sângele preoţilor martiri după `40 încoace. Acestea sunt „armele” creştinilor şi ale monahismului?
Pentru voi asasinatele celor mai de seamă preoţi din Basarabia, deportările lor şi distrugerea vieţii duhovniceşti, operate de partidul antihrist, nu mai înseamnă nimic? Înainte de a vă continua aceeaşi retorică vicleană, amintiţi-vă de marii părinţi ortodocşi – de Ilarion Argatu, urmărit toată viaţa de securitatea comunistă; de Gheorghe Calciu, cu cei 21 de ani de temniţă pentru mărturisirea despre dărâmarea bisericilor din anii `80, de părintele Arsenie Boca, supranumit încă din timpul vieţii „Sfântul de la Sâmbăta”, mare predicator, închis, caterisit, marginalizat până la sfârşitul vieţii, al cărui mormânt este vizitat şi acum de mii de ortodocşi… Sunt doar câteva nume mari. Nu uitaţi şi de marele duhovnic Damian Potoroacă, care s-a opus comunismului din tinereţe până în 2007, când a fost umilit şi forţat să moară la Mănăstirea Dobruşa…

Dar, mai ales, vă îndemnăm, înainte de a vă determina enoriaşii să voteze partidul teroarei şi al sărăciei, îndreptaţi-vă privirile către polonezi – ei celebrează anul acesta două decenii de la căderea comunismului. În Polonia, anume Biserica Catolică, cu ai săi preoţi temători de Dumnezeu şi curajoşi, în frunte cu Papa Ioan Paul al II-lea, a jucat un rol imens în dispariţia regimului antiuman, inspirând transformările ultimelor două decenii în Europa de Est.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.