13 organizații neguvernamentale cer demisia judecătorului constituțional Veaceslav Zaporojan

PE SCURT

13 organizații neguvernamentale au lansat astăzi un apel către judecătorul constituțional Veaceslav Zaporojan, în care îi cer să demisioneze din funcție. Organizațiile și-au exprimat regretul față de performanța acestuia, în legătură cu hotărârile adoptate de Curtea Constituțională, ce au aruncat în mod deliberat Moldova într-o criză constituțională.

Potrivit ONG-urilor, Zaporojan nu a formulat nicio o opinie separată la hotărârile problematice. „El a trădat încrederea acordară de mai mulți reprezentanți ai societății civile în procesul de selecție pentru funcția de judecător constituțional”, au arătat semnatarii apelului.

PE LUNG

ONG-urile amintesc că în 2014, când o funcție de judecător la Curtea Constituțională a devenit vacantă, din cei șapte candidați la această funcție Veaceslav Zaporojan a cumulat cel mai mare punctaj la proba scrisă și la interviu. Atunci, mai multe organizații ale societății civile au solicitat Guvernului numirea lui Zaporojan la funcția de judecător la Curtea Constituțională.

„Cu regret, modul în care a acționat Curtea Constituțională pe 7, 8 și 9 iunie 2019, adoptând mai multe decizii arbitrare, a șocat societatea. Modul în care hotărârile respective au fost revizuite pe 15 iunie 2019, a subminat total rolul Curții Constituționale de garant al Constituției. Aceste decizii au fost luate în unanimitate, iar dl Zaporojan a participat la adoptarea tuturor acestor hotărâri”, se arată în apel.

La 9 iunie 2019, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a îndemnat judecătorii constituționali să-și dea demisia în scopul restabilirii încrederii în Curtea Constituțională și stabilizarea situației din țară. Până astăzi niciun judecător constituțional nu și-a dat demisia.

„Având în vedere creditul deosebit de încredere pe care mai multe organizații ale societății civile l-a acordat lui Zaporojan în 2016, îl îndemnăm insistent pe Veaceslav Zaporojan să-și prezinte imediat demisia, pentru a permite cel puțin un început de restabilire a încrederii în Curtea Constituțională”, se mai spune în apel.

Printre semnatarii apelului figurează Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația Presei Independente (API), Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ), Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Comunitatea WatchDog.MD, CPR Moldova, Fundația Est-Europeană, Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Institutul de Politici Publice (IPP), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Transparency International-Moldova (TI-Moldova).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.