12 mii de lei pentru polița medicală? Adevăr sau sperietoare? Explicăm cât costă polița medicală

La sfârșitul anului trecut, în spațiul public se vorbea despre polița de asigurare medicală care va costa 12.636 de lei. Această noutate s-a răspândit repede prin târg și i-a speriat pe cei care nu sunt asigurați de Guvern și nici angajați în câmpul muncii. Va costa sau nu polița de asigurare medicală atât de mult? 

Ca de obicei, răspunsul este mult mai complex decât doar da sau nu. Ce trebuie să știi este că, dacă vei cumpăra polița până la 31 martie, vei plăti de câteva ori mai puțin. De fapt, sub 3% dintre cetățeni vor plăti acest preț exorbitant. Îți explicăm lucrurile mai detaliat în continuare.

Cum s-a ajuns la 12.636 de lei

Prețul poliței de asigurare medicală este stabilit în fiecare an, în baza formulei de calcul, descrisă de legea adoptată încă în anul 1998

Potrivit formulei, salariul mediu pe economie (11.700 de lei prognozate pentru 2023), se înmulțește cu 12 (luni ale anului) și cu 0,09 (adică 9% – rata pentru polița de asigurare medicală obligatorie din salariu). Astfel, pentru anul 2023 obținem 12.636 de lei. Până în acest moment, suma este corectă – cea răspândită în spațiul public. Anul trecut, prețul stabilit în baza acestei formule era de circa 10.700 de lei pentru poliță.  

Însă, reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) susțin că această atât vor plăti mai puțin de 3% din populația țării. De ce? 

„Această sumă va fi achitată doar de persoanele care nu vor cumpăra polița de asigurare medicală obligatorie până la 31 martie, termenul legal. Asta se face pentru a combate fenomenul de evaziune de la plata poliței de asigurare medicală. Există persoane care își cumpără polița medicală doar dacă au nevoie de o intervenție medicală costisitoare de zeci sau sute de mii de lei. Iar acest lucru nu este corect”, explică Ion Dodon, directorul CNAM. 

Cine și cât va plăti

Sistemul de sănătate al Republicii Moldova se bazează pe banii adunați de la achitarea polițelor de asigurare medicală. De exemplu, în 2022, acumulările au fost de 12,6 miliarde de lei.  

Mărimea poliței variază de la 1014 lei până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana:

  • 1014 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;
  • 1622 de lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
  • 2028 de lei – fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.
  • 4056 de lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Scutite de plata poliței sunt persoanele cu dizabilități, copiii, elevii, studenții, pensionarii, persoanele care primesc ajutor social, dar și șomerii înregistrați la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Guvernul este cel care va plăti polițele celor circa 1,6 milioane de persoane scutite. În acest sens, în anul 2023, din bugetul de stat au fost alocate circa 7 miliarde de lei. 

În același timp, prețul poliței medicale a rămas neschimbat pentru cei care trebuie să o cumpere singuri. 

Cum se achită polița medicală

Polița medicală trebuie achitată în primele trei luni ale anului. Aceasta este valabilă până la sfârșitul fiecărui an. Dacă plata se face până la 31 martie, persoanele beneficiază de o serie de reduceri (facilități). 

Plata pentru poliță poate fi făcută la băncile comerciale, ghișeele oficiilor poștale sau electronic prin MPay. În cazul plăţii prin MPay nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.