10 idei pentru calmarea traficului și reducerea accidentelor rutiere

Săptămânal auzim despre accidente rutiere care au cauzat leziuni severe sau chiar decese. Vinovați în mare parte sunt prezentați șoferii sau pietonii. Dar oare este mereu așa? În unul dintre interviuri, Ilie Bricicaru, specialist în siguranța rutieră, ne spunea că „infrastructura rutieră bună iartă erorile umane, iar cei care construiesc și amenajează aceste drumuri pot dicta comportamentul ulterior al participanților la traficul rutier”.

Iată câteva idei simple, împrumutate de peste hotare, pentru a calma traficul și a-l face mai sigur. 

Zebre înălțate

Cele mai sigure pentru pietoni sunt zebrele înălțate până la nivelul trotuarului. Acestea nu pot fi ocolite, iar șoferii sunt nevoiți să reducă viteza. De asemenea, astfel de zebre sunt mult mai rezistente, dar și accesibile pentru persoanele cu dizabilități, persoanele în etate, și pentru părinții cu cărucioare. 

Șicane

O altă metodă de a reduce viteza de deplasare a automobilelor este instalarea șicanelor. Acestea reprezintă niște obstacole de forme diferite instalate pe drum drept, pentru a impune un parcurs în zigzag. Ceea ce îl va face pe șofer să conducă încet și cu prudență. 

Insule de siguranță

Insulele de siguranță pentru pietoni sunt utile în special pe drumurile late și încărcate. Cu această recomandare vin anual și reprezentanții Poliției către autoritățile locale și centrale, când prezintă rapoartele cu privire la accidentele rutiere cu implicarea pietonilor. 

Iluminare

Un element important care contribuie la calmarea traficului, dar și la siguranța rutieră sunt semafoarele și trecerile de pietoni bine iluminate. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Mercatorum din Roma, trecerile de pietoni bine iluminate reduc de cinci ori accidentarea pietonilor, în special pe timp de noapte, iar viteza medie a mașinilor scade cu 19,3%. 

Limitatoare de viteză

De asemenea, susțin specialiștii internaționali în infrastructura drumurilor, este necesară amenajarea mai multor porțiuni de drum unde viteza maximă să fie de 30 km/oră. Experiența Marii Britanii arată că după ce în 1996 orașele mari au dublat zonele în care limita de viteză era de 30 km/oră, accidentele soldate cu vătămări s-au redus cu 60%. Mai mult, conform unui studiu realizat de Federația Europeană a Victimelor Traficului Rutier, dacă pietonul este lovit cu 50 km/oră, există un risc de 70% ca accidentul să fie fatal, însă dacă viteza de impact este redusă la 30 km/oră riscul de deces este redus la 10%. 

Cercuri de circulație

La calmarea traficului ajută și cercurile de circulație. Acestea sunt niște insule mici în formă de cerc, instalate în special în intersecțiile nesemnalizate. Astfel, acestea sunt un fel de mici sensuri giratorii care ajută la crearea unui flux constant de trafic, dar și la reducerea vitezei de circulație. Aceste cercuri impun șoferilor să încetinească și să acorde atenție împrejurimilor pentru a manevra în jurul lor. 

Fâșii de protecție

Un alt lucru extrem de important este ca pietonul și ciclistul să fie separați de transportul auto prin fâșie de protecție, zonă verde sau prin instalarea gardului de protecție. 

Bariere diagonale

Barierele plasate în diagonală în intersecții cu patru sensuri, ajută la blocarea traficului de mașini pe unele drumuri, dar lasă spațiu suficient pentru trecerea pietonilor și a bicicliștilor. Această măsură reduce viteza de circulație și îi forțează pe șoferi să vireze, fără a le permite să taie calea altor automobile și să se ciocnească. Cu toate acestea, este important ca aceste bariere să fie bine semnalizate din timp, pentru a pregăti șoferul. 

Îngustări

Îngustarea carosabilului în unele zone cu risc sporit de accidente poate face infrastructura rutieră mult mai sigură. Aceste îngustări i-ar forța pe șoferi să reducă viteza și uneori chiar so oprească, pentru a oferi prioritate altor automobile sau participanți la trafic. 

Denivelări

O altă soluție de calmare a traficului rutier ar fi denivelările artificiale de-a lungul întregii străzi, pentru a nu le permite șoferilor să le ocolească pe contrasens. Acestea îi vor face să reducă viteza și să fie mai precauți. 

Dar nu uitați: fiți atenți la drum și responsabili pentru siguranța personală și a celor din jur, indiferent dacă sunteți la volanul unui automobil sau mergeți pe jos!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.