UE, SUA, Ucraina si Rominia sunt dispuse sa ajute Moldova in reglementarea cit mai urgenta a conflictului Transnistrean

Uniunea Europeana, SUA, Ucraina si Rominia sunt dispuse sa acorde Moldovei ajutor in vederea reglementarii cit mai urgente a conflictului transnistrean, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa la Chisinau ministrul Afacerilor Externe al RM Andrei Stratan.

Precum transmite agentia INTERLIC, ministrul a mentionat ca, in cadrul intrevederilor de la Bruxelles a membrilor delegatiei guvernamentale moldovenesti, comisarul UE pentru politica externa si securitate Javier Solana, precum si alti reprezentanti ai UE si-au manifestat interesul fata de reglementarea cit mai urgenta a problemei transnistrene si si-au exprimat disponibilitatea de acorda ajutor si sustinere Republicii Moldova.

Astfel, a fost adoptata decizia de a institui functia de reprezentant special al UE in problema transnistreana. Candidatura la aceasta functie va fi prezentata de Bruxelles in timpul apropiat. Potrivit sefului diplomatiei moldovenesti, se preconizeaza ca reprezentantul special al UE in problema transnistreana va acorda Guvernului Moldovei asistenta in identificarea solutiei pentru conflictul transnistrean.

Andrei Stratan a declarat, de asemenea, ca problema reglementarii transnistrene a fost examinata detaliat in cadrul intrevederilor de la Bruxelles cu membrii delegatiei oficiale a Ucrainei, care si-a anuntat disponibilitatea de a acorda Moldovei ajutorul si sprijinul necesar pentru solutionarea problemei transnistrene. Seful diplomatiei moldovenesti a mentionat, in special, disponibilitatea Ucrainei de a asigura securitatea si controlul eficient al circulatiei marfurilor, transportului si persoanelor pe intreg perimetrul frontierei moldo-ucrainene, inclusiv segmentul ei transnistrean.

Potrivit lui Stratan, aceste chestiuni se vor afla in centrul atentiei in cadrul intrevederii, preconizate in timpul apropiat, dintre presedintii Moldovei si Ucrainei Vladimir Voronin si Victor Iuscenko. Seful MAE al RM a mentionat ca problema mentinerii securitatii la frontierele sale si rezolvarea problemei transnistrene sunt importante pentru Ucraina, care si-a declarat intentia de integrare in UE.

Stratan a mentionat ca, anterior, SUA si-au anuntat oficial disponibilitatea de a participa activ la reglementarea conflictului transnistrean. De asemenea, si Rominia s-a declarat dispusa ca acorde republicii ajutorul si sprijinul necesar. Andrei Stratan a mentionat ca oficialitatile de la Chisinau considera ineficient actualul format pentagonal de negocieri in problema transnistreana, la care participa Rusia, Ucraina, OSCE, precum si reprezentantii Chisinaului si Tiraspolului, si se pronunta pentru semnarea de catre Rusia, Ucraina, Rominia, UE si SUA a Declaratiei de stabilitate si securitate pentru Moldova.

Potrivit sefului diplomatiei moldovenesti, toate partile, cu exceptia Federatiei Ruse, si-au anuntat deja disponibilitatea de a semna acest document. Ministrul Afacerilor Externe al Moldovei si-a exprimat speranta ca Rusia, de asemenea, va semna acest document. Seful MAE al RM a mentionat ca, in cadrul intrevederilor cu partenerii rusi, reprezentantii UE si SUA abordeaza in permanenta aceasta chestiune.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.