Connect with us

Reportaje

Toamna în care s-au numărat democrații

Publicat

pe

Alegerile locale sunt un fenomen obișnuit pentru localitățile din Republica Moldova. Campaniile electorale nu se diferențiază nici ele prea mult – aceleași promisiune de bunăstare, de schimbări pozitive în viitor și aceleași modalități de promovare ale candidaților, cu mici excepții doar.

În această toamnă, la mijloc de noiembrie, au avut loc alegeri locale în zece localități din țară: orașul Sângera din municipiul Chișinău, comuna Berlinți, comuna Zârnești, comuna Plopi, comuna Ștefănești, satul Fundurii Noi, comuna Lăpușna, comuna Sărăteni, satul Căpriana și comuna Ghiliceni. Pentru funcția de primar în aceste comune, s-au înscris în cursă 26 de concurenți electorali. Pentru a vedea cum a decurs campania electorală și cum s-au desfășurat alegerile din acest an, am vizitat una dintre acestea – orașul Sângera.

Citește reportajul integral pe reportaje.moldova.org

Citește mai departe
Advertisement

Reportaje

Maia Țaran: „Odată m-a bătut atât de tare, încât nu era loc viu pe mine”

Publicat

pe

De către

„Taci. De ce taci? Înseamnă că ești vinovată.”

„Vorbești. De ce vorbești? Iar o s-o primești.”

„De multe ori aud: „Ești bună și tu! Dacă ești femeie, trebuie să rabzi!”. Eu nu înțeleg, dacă stai acasă, cu copiii, ai făcut totul – şi mâncare, și ordine, și tot, de ce să fii bătută și maltratată?”

Maia Țaran s-a căsătorit cu fostul său soț în 1997. În același an, s-a născut și prima lor fiică. Ea lucra la comisariatul militar, în Căușeni. El era militar. Ea aveam 19 ani, iar el – 21.

Prima lovitură a venit după nașterea primei fetițe. „Până atunci, mai ridica vocea, dar nu mă lovise niciodată. De multe ori o făcea fiind în stare de ebrietate. Când venea acasă, eu trebuia să-i curăț încălțămintea și pantalonii de glod. O dată, când am adus asta în discuție, m-a bătut atât de tare că nu a rămas loc viu pe fața mea. Am atâtea semne pe corp, încât uneori mi-e rușine. Unii mă întreabă dacă așa m-am născut. Iar eu ce pot să le răspund? Că doar nu m-am născut cu nasul strâmb și cu cicatrici pe față… ”, povesteşte Maia.

Citește continuarea reportajului pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe

Politică

Fact Check: Se implică sau nu biserica în politică?

Publicat

pe

De către

Mitropolitul Vladimir a declarat, într-un interviu pentru PRIME, spune că preoții nu trebuie să facă politică, deși chiar el a făcut acest lucru de mai multe ori.
„Adeseori, noi suntem și criticați. Criticați, mai ales, de cei care stau la cârma statului că se implică biserica. Adeseori, noi vorbim cum ar trebui să arate acest om, care să fie calitățile lui și nu vorbim de fiecare persoană în parte. (…) Dar clar că cel mai bine ar fi să nu ne implicăm”, spune clericul.

Mitropolitul Vladimir l-a susținut pe Igor Dodon în campania electorală (2016). În campania electorală pentru postul de primar al Chișinăului l-a susținut pe Serafim Urechean (2015).
Mitropolitul Vladimir a fost sau este apropiat și de alți lideri politici, precum Vladimir Voronin, Vlad Filat și Vlad Plahotniuc.
Amintim că, potrivit Constituției Republicii Moldova, Art. 31 p. 4, „cultele religioase sunt autonome, separate de stat”.

Citește mai departe

Reportaje

Simion Lungu, bărbatul care brodează ii tradiționale de mai bine de 30 de ani

Publicat

pe

De către

Simion Lungu, artist popular din satul Vădeni, raionul Soroca, a început anul 2018 cu lucrul la o nouă cămașă tradițională. Pe ultima a vândut-o unui moldovean care pleca peste hotare, cu puțin timp înainte ca să-și încheie socotelile cu 2017.

Nu e prima dată când lucrările ieșite din mâinile lui merg dincolo de granițele țării. „Acolo unde sunt moldoveni de ai noștri, suntem solicitați, ne găsesc pe Internet. Avem și în Statele Unite, și în Germania, și în Franța”, spune mândru.

Vedeți interviul integral pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social2 ore în urmă

Petițiile mamelor care acuza probleme la naștere, din cauza sistemului medical, analizate de CNA

Cele 98 de petiții transmise de un grup de mame care au semnalat condiții inadecvate ale sistemului medical din Moldova...

Externe3 ore în urmă

Rusia a rămas fără reprezentant permanent la NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a eliberat pe Aleksandr Gruşko din postul de reprezentant permanent al Rusiei la NATO, un decret...

Externe3 ore în urmă

Trei români au golit de peşte un lac din Italia. Au pescuit peste 3 tone și jumătate de pește

Braconierii români au făcut măcel pe un lac din Italia. Trei bărbați de origine română au fost reținuți după ce...

Economie5 ore în urmă

Ministrul Economiei Chiril Gaburici a avut o discuție telefonică cu omologul său ucrainean Stepan Kubiv

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o discuție telefonică cu prim-viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului din...

Social5 ore în urmă

Apă-Canal Chișinău a semnat un contract cu o companie franceză. Vor fi reabilitate 55 km de rețele de apeduct

Apă-Canal Chișinău  a semnat un pachet de reabilitare a rețelelor de apeduct, care prevede modernizarea a circa 55 km de...

Politică6 ore în urmă

Traian Băsescu a contestat decizia Judecătoriei Chișinău

Fostul președinte Traian Băsescu a contestat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău prin care i s-a respins cererea privind anularea decretului lui...

Diaspora6 ore în urmă

A fost creat Consiliul Național al Diasporei din Canada

Asociațiile obștești ale diasporei Republicii Moldova au decis crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada (CNDC). Decizia de constituire a...

Advertisement

Opinii