Connect with us

Externe

Ţara unde taxele se plătesc doar online. Doar trei lucruri nu se pot face online

Publicat

pe

Estonia este una dintre puţinele din lume unde toate taxele sunt plătite exclusiv online. De fapt, estonienii spun că doar trei lucruri nu se pot face online în ţara lor – nu te poţi căsători, nu poţi divorţa şi nu poţi cumpăra o casă.

Dar asta nu pentru că nu ar fi tehnic posibil, ci pentru că sunt decizii mult prea importante şi e nevoie de un filtru uman, scrie Digi24.ro.

Tot datorită informatizării, Fiscul din mica ţară baltică este unul dintre cele mai eficiente din lume – cheltuie doar 40 de cenţi pentru a colecta 100 de euro.

Spre comparaţie, în Germania, pentru colectarea aceleiaşi sume se cheltuie de patru ori mai mult.

Estonia este, de altfel, prima țară din lume care deschide o e-ambasadă în 2018 la Luxemburg.

“Este prima ambasadă de date din lume”, a menţionat prim-ministrul eston Juri Ratas, a cărui țară de 1,3 milioane de locuitori este poreclită E-stonia datorită apetitului ei pentru noile tehnologii, în condițiile în care majoritatea serviciilor publice din această țară sunt accesibile pe un portal special și încă din 2005 a fost introdus votul electronic.

Totodată, Tallinn găzduiește un centru de apărare cibernetică al NATO, unde experți din Europa de Vest și din America de Nord caută să garanteze securitatea celor 29 de membri ai alianței.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Mărmureanu: Viitorul mare cutremur va fi de adâncime și va avea o magnitudine între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade

Publicat

pe

De către

Viitorul mare cutremur ce se va produce în România va fi de adâncime, asemănător celui din 1802, iar acesta va fi norocul ţării noastre, a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

Mărmureanu a estimat că viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsă între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade.

“Va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului.

El a asemuit imaginea cutremurului cu un con răsturnat, în vârful acestuia fiind cutremurul, iar suprafaţa bazei Europa.

“Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a spus Mărmureanu.

Legat de cutremurul din 1802, Mărmureanu a precizat că acesta s-a simţit la Moscova şi la Cairo, iar la Moscova a deplasat bănci de piatră pe orizontală.

Citește mai departe

Externe

Ministerul rus de externe acuză Marea Britanie că a fost implicată în uciderea lui Rasputin!

Publicat

pe

De către

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a acuzat serviciile secrete britanice de implicare în asasinarea, în 1916, a misteriosului călugăr Grigori Rasputin – un personaj controversat care a avut o influenţă copleşitoare asupra ultimei familii imperiale a Rusiei, relatează vineri presa rusîă citată de Agerpres

Zaharova a declarat că astfel de concluzii se pot trage după citirea cărţii fostului detectiv al Scotland Yard-ului, Richard Cullen, care s-ar baza pe documente de arhivă.

Mai mult, Zaharova a spus că Londra este implicată de asemenea în moartea împăratului rus Pavel I (1801) şi a politicianului din Congo, Patrice Lumumba (1961) – prim-ministrul legal ales al Republicii Congo, după declararea independenţei faţă de Belgia (iunie 1960).

Ea a făcut această declaraţie joi seara într-o conferinţă de presă într-o încercare de a contracara acuzaţiile Londrei privind implicarea Moscovei în asasinate la comandă în străinătate.

În conferinţa sa de presă, reprezentanta diplomaţiei ruse a ţinut să accentueze că toate aceste asasinate au fost înfăptuite la comanda statului.

Maria Zaharova a spus că Marea Britanie este ţara care „deţine recordul mondial la genocid”, indicând faptul că – potrivit estimărilor sale – britanicii au masacrat aborigenii australieni în proporţie de 95% în timpul colonizării, potrivit Radio Svoboda.

Citește mai departe

Externe

Kievul cere de la Constantinopol autocefalie pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina

Publicat

pe

De către

Rada Supremă de la Kiev a susținut joi, 19 aprilie, cu o majoritate covârșitoare, cererea președintelui Petro Poroșenko adresată Arhiepiscopului de Constantinopol, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, de a oferi autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina, scrie presa ucraineana.

„Ucraina, ca stat independent, nu doar că are dreptul, ci pur și simplu este obligată să îşi înfiinţeze biserică. Eu, în calitate de președinte, am decis să apelez la Patriarhul Bartolomeu, solicitând să acorde Tomosul de autocefalie pentru biserica locală ucraineană şi v-aş ruga şi pe dumneavoastră, dragi colegi, ca şi Parlamentul să sprijine este apel şi să facem acest lucru cât mai repede posibil” , a declarat președintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

De la începutul anilor ’90, în Ucraina există Biserica Ortodoxă Ucraineană cu Patriarhia la Moscova (BU-PM), precum și bisericile nerecunoscute – Biserica Ortodoxă a Ucrainei cu Patriarhia la Kiev (BU-PK) și Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală (BUA).

Astfel, autoritățile ucrainene, cât și ierarhii BU-PK si BUA speră că o eventuală decizie pozitivă a Patriarhului Bartolomeu va reda crestinilor ortodocsi din Ucraina drepturle lor istorice. În acest caz, Biserica autocefală unită din Ucraina va asculta direct de Constantinopol, așa cum a fost după crestinarea Rusiei Kievene în 998 și până la 1686, când Mitropolia Kievului a fost alipită la Patriarhia Moscovei.

Principalul obstacol în calea statutului autocefal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în opinia Guvernului de la Kiev, va fi poziția Patriarhiei Moscovei, care a declarat deja că unificarea trebuie începută de la BU-PM, nu de la „părțile sale separatiste“, scrie Paginaderusia.ro.

Citește mai departe