Estonia este una dintre puţinele din lume unde toate taxele sunt plătite exclusiv online. De fapt, estonienii spun că doar trei lucruri nu se pot face online în ţara lor – nu te poţi căsători, nu poţi divorţa şi nu poţi cumpăra o casă.

Dar asta nu pentru că nu ar fi tehnic posibil, ci pentru că sunt decizii mult prea importante şi e nevoie de un filtru uman, scrie Digi24.ro.

Tot datorită informatizării, Fiscul din mica ţară baltică este unul dintre cele mai eficiente din lume – cheltuie doar 40 de cenţi pentru a colecta 100 de euro.

Spre comparaţie, în Germania, pentru colectarea aceleiaşi sume se cheltuie de patru ori mai mult.

Estonia este, de altfel, prima țară din lume care deschide o e-ambasadă în 2018 la Luxemburg.

“Este prima ambasadă de date din lume”, a menţionat prim-ministrul eston Juri Ratas, a cărui țară de 1,3 milioane de locuitori este poreclită E-stonia datorită apetitului ei pentru noile tehnologii, în condițiile în care majoritatea serviciilor publice din această țară sunt accesibile pe un portal special și încă din 2005 a fost introdus votul electronic.

Totodată, Tallinn găzduiește un centru de apărare cibernetică al NATO, unde experți din Europa de Vest și din America de Nord caută să garanteze securitatea celor 29 de membri ai alianței.