Connect with us

Externe

Ţara unde taxele se plătesc doar online. Doar trei lucruri nu se pot face online

Estonia este una dintre puţinele din lume unde toate taxele sunt plătite exclusiv online. De fapt, estonienii spun că doar trei lucruri nu se pot face online în ţara lor – nu te poţi căsători, nu poţi divorţa şi nu poţi cumpăra o casă.

Dar asta nu pentru că nu ar fi tehnic posibil, ci pentru că sunt decizii mult prea importante şi e nevoie de un filtru uman, scrie Digi24.ro.

Tot datorită informatizării, Fiscul din mica ţară baltică este unul dintre cele mai eficiente din lume – cheltuie doar 40 de cenţi pentru a colecta 100 de euro.

Spre comparaţie, în Germania, pentru colectarea aceleiaşi sume se cheltuie de patru ori mai mult.

Estonia este, de altfel, prima țară din lume care deschide o e-ambasadă în 2018 la Luxemburg.

“Este prima ambasadă de date din lume”, a menţionat prim-ministrul eston Juri Ratas, a cărui țară de 1,3 milioane de locuitori este poreclită E-stonia datorită apetitului ei pentru noile tehnologii, în condițiile în care majoritatea serviciilor publice din această țară sunt accesibile pe un portal special și încă din 2005 a fost introdus votul electronic.

Totodată, Tallinn găzduiește un centru de apărare cibernetică al NATO, unde experți din Europa de Vest și din America de Nord caută să garanteze securitatea celor 29 de membri ai alianței.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Daily Mail: Șapte mii de cetăţeni moldoveni s-au strecurat în Marea Britanie pe uşa din spate, în ultimii doi ani

Șapte mii de cetăţeni moldoveni s-au strecurat în Marea Britanie pe uşa din spate, în ultimii doi ani, profitând de o lacună a legislaţiei europene, scrie Daily Mail.

Se remarcă faptul că cetățenii moldoveni au paşaport românesc şi că Ministerul de Interne nu-i poate opri să intre în ţară şi să muncească, întrucât România este membră a Uniunii Europene.

Moldovenii pot aplica pentru paşapoarte româneşti datorită legăturilor istorice strânse dintre cele două ţări.

Potrivit Daily Mail, jumătate de milion de cetăţeni moldoveni ar fi obţinut, în 2015, paşaport românesc, iar media lunară ar fi acum de 10 mii de paşapoarte româneşti.

“Moldova nu este membră a UE și fostul stat sovietic este considerat țara cea mai săracă din Europa.Salariul mediu lunar este de numai 197 euro”, mai scrie publicaţia.

Cifrele de la Biroul Național de Statistică arată de asemenea că 28.000 de indieni din Goa au intrat în Marea Britanie în ultimii șase ani folosind o altă lacună uimitoare – de data aceasta obținând pașapoarte portugheze.

Citește mai departe

Externe

Când a apărut umbrela. Cum a evoluat de-a lungul timpului

Umbrela a fost folosită la început pentru a proteja de soare, şi nu de ploaie, fiind confecționată din mătase. Astfel, cuvântul „umbrelă” provine din latinescul „umbros”, care înseamnă „umbră”.

Umbrela a fost folosită se pare prima dată acum 4.000 de ani, în China antică, pentru a proteja de soare. Pe vremea aceea umbrela era fixă și confecționată din mătase.

Ulterior, au apărut și umbrelele cu articulații (între anii 45-30 înainte de Hristos), tot în China, fiind folosită atunci la carul ceremonial al împăratului. Umbrelele mai erau confecționate și din hârtie. Care, ulterior, tot în China, a fost ceruită și lăcuită pentru a deveni impermeabilă.

În Europa umbrela era un accesoriu purtat numai de femei. Dar, în secolul al XVIII-lea filantropul englez Jonas Hanway, mare iubitor de călătorii, a adoptat acest accesoriu util, fiind primul bărbat care a avut curajul să poarte o umbrelă în public, pe străzile Londrei.

Fiind un înfocat călător acesta a avut ocazia să observe în alte locuri ale lumii bărbați care purtau umbrele. A adoptat acest obicei, în ciuda batjocurii la care a fost supus de către conaționalii săi, și timp de 30 de ani a purtat umbrelă. În cele din urmă purtarea umbrelei de către bărbați a devenit deja firesc atât la Londra, cât și în lume.

Primul magazin de umbrele a fost deschis la Londra în anul 1830. Acesta există și astăzi și se numește Smith&Sons.

Abia în 1852 apare prima umbrelă cu spițe din metal, subțiri, elastice, din oțel inventatorul ei fiind Samuel Fox.

Prima umbrelă pliantă a apărut în 1969, fiind inventată de Bradford Philips. Astăzi există umbrele de 15 cm care se pot purta în geantă.

În zilele noastre materialul din care sunt confecționate umbrelele este teflonul, care le face impermeabile.

Cel mai mare muzeu dedicat umbrelelor se află în Italia, în localitatea Gignese. Aici poți vedea umbrele cu dantelă și pictate, care au aparținut unor capete încoronate ale Italiei cât și instrumente vechi folosite pentru fabricarea umbrelelor, dar și invenții din zilele noastre.

Cea mai mare umbrelă din lume a fost fabricată în China și are 23 de metri în diametru, când este deschisă. De altfel China, țara în care a fost inventată umbrela, a rămas cel mai mare producător din această industrie, și nimeni nu îi poate contesta supremația.

Astfel, cele mai multe umbrele sunt produse în China, în oraşul Songxia, cu 110.000 de locuitori. Localitatea produce 350 de milioane de umbrele pe an. Fiecare muncitor trebuie să coasă 40 de umbrele pe oră.

Sursa: Libertatea.ro

Citește mai departe

Externe

30 documente de identitate românești false depistate în octombrie la Albiţa şi Sculeni

30 documente de identitate românești false au fost depistate în octombrie de poliţiştii de frontieră români de la Albiţa şi Sculeni. Cărțile de identitate românești false urmau să fie folosite de către cetățeni din R. Moldova pentru a ocupa locuri de muncă în străinătate.

Documentele false au fost depistate asupra unor cetățeni din Republica Moldova, dar au fost înregistrate și cazuri în care au fost implicate persoane cu cetățenie română, cu vârste cuprinse între 19 și 52 de ani.

Ca “modus operandi” persoanele depistate la controlul de frontieră cu astfel de documente false au declarat că le-au achiziționat de pe teritoriul Republicii Moldova, plătind sume cuprinse între 50 și 500 euro. După achiziționarea cărților de identitate false, cetățenii intenționau să ajungă în state din Uniunea Europeană cu scopul de a-și găsi locuri de muncă.

Pentru a nu fi depistate la controlul de frontieră, persoanele în cauză se legitimau cu documentele personale, valabile, iar cele false erau ascunse în borsete, portofele, în buzunarele hainelor cu care erau îmbrăcate, dar și lipite pe corp, în încălțăminte, în husa unui telefon mobil și a unei tablete prinsă în plafon și folosită pentru a viziona filme pe timpul călătoriei.

În momentul depistării persoanelor care au recurs la astfel de metode, polițiștii de frontieră le-au întocmit acte premergătoare pentru săvârșirea infracțiunilor comise: fals material în înscrisuri oficiale sau complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni etc.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe9 ore în urmă

Daily Mail: Șapte mii de cetăţeni moldoveni s-au strecurat în Marea Britanie pe uşa din spate, în ultimii doi ani

Șapte mii de cetăţeni moldoveni s-au strecurat în Marea Britanie pe uşa din spate, în ultimii doi ani, profitând de...

Externe11 ore în urmă

Când a apărut umbrela. Cum a evoluat de-a lungul timpului

Umbrela a fost folosită la început pentru a proteja de soare, şi nu de ploaie, fiind confecționată din mătase. Astfel,...

Externe11 ore în urmă

30 documente de identitate românești false depistate în octombrie la Albiţa şi Sculeni

30 documente de identitate românești false au fost depistate în octombrie de poliţiştii de frontieră români de la Albiţa şi...

Politică14 ore în urmă

PL a calculat ce se poate face în Chişinău cu cele 9 milioane de lei alocate pentru referendumul anti-Chirtoacă

PL a calculat ce s-ar fi putut realiza cu 9 milioane de lei, care vor fi cheltuiți pentru referendumul socialiștilor.

Social15 ore în urmă

Locuitorii satului Slobozia-Dușca au sărbătorit Hramul în Casa de cultură, renovată cu bani UE

Voia bună a dominat sâmbătă la Slobozia-Dușca, când localnicii au sărbătorit Hramul Satului, alături de oaspeți de peste Nistru. Sărbătoarea...

Social20 de ore în urmă

Atenție, șoferi! A demarat operațiunea „Umbriș”

Angajații Inspectoratului Național de Patrulare desfășoară, începând cu vineri, 27 octombrie, operațiunea „Umbriș” pe întreg teritoriul țării. Operațiunea are scop...

Externe1 zi în urmă

Cutremur de 4,1 în Vrancea

Un cutremur de 4,1 s-a înregistrat în această după-amiază în zona Vrancea. Potrivit Institutului pentru Fizica Pământului, seismul a avut...

Advertisement

Opinii