Socialiştii au contestat la Curtea Constituţională decretul cu privire la acordarea cetăţeniei RM lui Traian Băsescu

Deputaţii Partidului Socialiştilor au depus vineri, 26 august, la Curtea Constituţională o sesizare prin care contestă decretul preşedintelui ţării, Nicolae Timofti cu privire la acordarea cetăţeniei moldoveneşti ex-preşedintelui României, Traian Băsescu.

“Motivele sunt clare pentru întreaga populaţie a ţării, care doreşte să trăiască într-un stat suveran şi independent, în timp ce persoana în cauză a declarat în repetate rînduri că nu recunoaşte nici independenţa, nici suveranitatea Republicii Moldova. Calificăm acest gest drept o umilinţă adusă statului şi poporului nostru, de aceea am contestat acest decret, solicitând recunoaşterea ca fiind neconstituţional acest act şi anularea lui,” a explicat deputatul din partea Partidului Socialiştilor, Vladimir Ţurcan.

La rîndul său, deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a menţionat că sesizarea depusă la Curtea Constituţională a fost semnată de patru deputaţi socialişti.

Băsescu şi-a permis mai multe declaraţii împotriva statalităţii Republicii Moldova. Cetăţenia moldovenească i-a fost acordată într-un mod anticonstituţional, anume de aceea cerem recunoaşterea caracterului anticonstituţional al acestui decret. Băsescu nu are ce căuta în RM,” a subliniat el.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, și soția sa Maria au primit cetățenia Republicii Moldova pe 9 iulie 2016. Aceasta după ce președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret în acest sens.

Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au solicitat cetăţenia Republicii Moldova şi au depus la 8 martie o cerere în acest sens la preşedinţia de la Chişinău.

De asemenea, în aprilie 2015 fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost decorat de preşedintele Nicolae Timofti cu Ordinul „Ştefan cel Mare”, decoraţia militară supremă a R. Moldova.

Distincţia i-a fost acordată „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.