Connect with us

Externe

Serghei Lavrov: cei care pledează pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria doresc război

Publicat

pe

Moscova crede că, cei care i-au sugerat Republicii Moldova ideea retragerii pacificatorilor ruși din Transnistria, sunt pregătiți pentru război în regiune, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov citat de Ria Novosti.

Nu cred că putem prezice un război. Nimeni nu vrea aceasta, cu excepția celor care i-au condus pe reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova, atunci când au scris nota despre necesitatea retragerii trupelor noaste din Transnistria. Cei care au i-au sugerat guvernului moldovean, doresc un război între noi și Ucraina, între noi și Republica Moldova “, a declarat Lavrov în cadrul unei întâlniri cu studenții MGIMO.

Potrivit lui Lavrov, “aceasta este o linie pentru a reţine Rusia”.

Ministrul rus de externe a precizat că militarii ruși se află în Transnistria în baza “unor acorduri încheiate la scurt timp după ce faza fierbinte a conflictului de la începutul anilor 90 a fost stinsă datorită armatei ruse”.

Precizăm: ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur a reconfirmat pe 28 august intenţia ţării noastre de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a unui subiect suplimentar privind retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Andrei Galbur a subliniat faptul că această iniţiativă nu vizează retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea transnistreană.

Autoritățile Republicii Moldova au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre, pe agenda celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se va desfășura pe 12 septembrie.

Chișinăul a declarat că prezența militarilor ruși “reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, cerând ONU să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

SUA vor consolida capacitățile defensive ale Ucrainei

Publicat

pe

De către

Statele Unite au anunţat vineri că vor întări ajutorul acordat Ucrainei în domeniul apărării, astfel încât Kievul să poată asigura „suveranitatea” teritoriului său, pe fondul tensiunilor americano-ruse legate de conflictul ucrainean, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut la 24 de ore după ce Uniunea Europeană a prelungit, la rândul său, pentru şase luni severele sancţiuni economice împotriva Rusiei pentru presupusa implicare în conflictul care devastează estul Ucrainei de peste trei ani şi jumătate.

„Statele Unite au decis să furnizeze Ucrainei capacităţi defensive consolidate (…) pentru a ajuta Ucraina să îşi clădească apărarea pe termen lung, să îşi apere suveranitatea, integritatea teritorială şi să se protejeze împotriva oricărei agresiuni viitoare”, a scris într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

„Ajutorul american este în întregime defensiv şi, aşa cum spus întotdeauna, Ucraina este un stat suveran” care are „dreptul de a se apăra”, a precizat Heather Nauert, subliniind importanţa acordului de la Minsk, încheiat pentru a instaura un armistiţiu în estul Ucrainei.

La începutul lui decembrie, Statele Unite au atenţionat cu fermitate Rusia că divergenţele lor persistente privind conflictul din Ucraina reprezintă un „obstacol în calea oricărei normalizări” a relaţiilor dintre cele două ţări, aflate la cel mai scăzut punct.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

Externe

Putin şi Erdogan se declară în favoarea creării unui stat palestinian

Publicat

pe

De către

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au reafirmat vineri, în cursul unei convorbiri telefonice, că doresc să lucreze în favoarea creării unui stat palestinian, a anunţat Kremlinul, la o zi de la votul ONU care condamnă recunoaşterea americană a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează AFP, citată de Agerpres și Moldpres.

Preşedinţii rus şi turc au „confirmat voinţa lor comună de a continua eforturile în vederea unei soluţionări a conflictului israeliano-palestinian pe baza normelor dreptului internaţional şi a realizării dreptului poporului palestinian de a crea un stat independent”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Din cele 193 de ţări membre ale ONU, 128 au votat în favoarea unei rezoluţii care condamnă decizia americană de a desemna Oraşul Sfânt drept capitală a statului evreu, ce contravine poziţiei tradiţionale americane şi consensului comunităţii internaţionale.

Aliat al SUA, Turcia face parte dintre opozanţii cei mai virulenţi ai deciziei preşedintelui Donald Trump şi a susţinut această rezoluţie ca şi Rusia.

La începutul lunii decembrie, Putin s-a declarat „profund preocupat” după anunţul făcut de Trump, lansând părţilor implicate în conflictul israeliano-palestinian un apel la „reţinere” şi dialog.

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluţie care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel, notează agenţiile de presă internaţionale. Rezoluţia a fost adoptată cu votul favorabil a 128 de ţări membre, nouă voturi contra şi 35 de abţineri.

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Sursa: Agrespres/Moldopres

Citește mai departe

Externe

Premieră în România. A fost depistat un porc mistreț radioactiv, iar contaminarea este de tipul celei de la Cernobîl

Publicat

pe

De către

Premieră în România. Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a identificat un porc mistreţ radioactiv în judeţ, pe un fond de vânătoare care aparţine Romsilva. Animalul era contaminat cu izotopi de Cesiu. Oficialii Romsilva presupun că provin de la dezastrul nuclear de la Cernobîl.

Autoritatea sanitar veterinară și Direcţia Silvică Suceava recoltează probe de pe suprafaţa solului, din apă şi din aer pentru a identifica sursa de radiaţii.

Porcul mistret a fost găsit pe un fond de vânătoare al Romsilva, aflat la 10 kilometri de granița cu Ucraina.

Documentele oficiale arată că porcul mistreț era contaminat cu izotopi de cesiu.

„Suntem la granița cu Ucraina, iar animalele pot tranzita cu usurinta granița. Se vor verifica probele din aer, apă și din sol pentru a elimina ipoteza de a fi din zona contaminată din România”, afirmă Octavian Anghel, director comercial Romsilva.

Şeful Romsilva a precizat că din cunoştinţele sale este prima dată când silviculturii s-au întâlnit cu o asemenea situaţie.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu a declarat pentru Agerpres că nu există niciun pericol pentru populaţie în urma identificării unui porc mistreţ contaminat radioactiv cu Cesiu-134 şi Cesiu-137.

Acesta a precizat că împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor s-a întocmit un program de supraveghere, iar pentru următorii 100 de porci mistreţi împuşcaţi în zona respectivă, din 10 în 10 porci mistreţi se vor mai efectua analize privind radioactivitatea.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Auto10 ore în urmă

800 de șoferi au fost sancționați pentru geamuri fumurii

Poliția de patrulare a desfășurat operațiunea „Umbriș”, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, pe întreg teritoriul țării. În cadrul...

Auto10 ore în urmă

O mașină a fost cuprinsă de flăcări în centrul Capitalei

O mașină de model Mercedes a luat foc pe strada 31 august 1989, din Chișinău. Pompierii sunt deja la fața...

Economie12 ore în urmă

Noutăți bune! Terenurile agricole pot fi folosite în activități de turism rural

Începând de ieri, proprietarii terenurilor cu destinație agricolă pot amplasa pe aceste terenuri structuri de primire turistică, din categoria pensiunilor...

Important13 ore în urmă

Procedura de intrare pe teritoriul din stânga Nistrului va fi simplificată

Liderul autoproclamatei republici moldovenești nistrene, Vadim Krasnoselski, a semnat un ordin prin care se instituie proceduri simplificate de control la...

Economie13 ore în urmă

Primăria Chișinău a permis construcția magazinelor Kaufland

Autoritățile municipale au permis construcția magazinelor Kaufland în Capitală. Aleșii locali au aprobat în ședința CMC de ieri, 22 decembrie,...

Externe15 ore în urmă

SUA vor consolida capacitățile defensive ale Ucrainei

Statele Unite au anunţat vineri că vor întări ajutorul acordat Ucrainei în domeniul apărării, astfel încât Kievul să poată asigura...

Economie15 ore în urmă

În ajun de sărbători, vânzătorii din piață au ridicat prețurile

La Piața Centrală din capitală, practic la toate produsele prețurile au crescut cu câțiva lei. Un kilogram de carne de...

Advertisement

Opinii