Serghei Lavrov: cei care pledează pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria doresc război

Moscova crede că, cei care i-au sugerat Republicii Moldova ideea retragerii pacificatorilor ruși din Transnistria, sunt pregătiți pentru război în regiune, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov citat de Ria Novosti.

Nu cred că putem prezice un război. Nimeni nu vrea aceasta, cu excepția celor care i-au condus pe reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova, atunci când au scris nota despre necesitatea retragerii trupelor noaste din Transnistria. Cei care au i-au sugerat guvernului moldovean, doresc un război între noi și Ucraina, între noi și Republica Moldova “, a declarat Lavrov în cadrul unei întâlniri cu studenții MGIMO.

Potrivit lui Lavrov, “aceasta este o linie pentru a reţine Rusia”.

Ministrul rus de externe a precizat că militarii ruși se află în Transnistria în baza “unor acorduri încheiate la scurt timp după ce faza fierbinte a conflictului de la începutul anilor 90 a fost stinsă datorită armatei ruse”.

Precizăm: ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur a reconfirmat pe 28 august intenţia ţării noastre de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a unui subiect suplimentar privind retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Andrei Galbur a subliniat faptul că această iniţiativă nu vizează retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea transnistreană.

Autoritățile Republicii Moldova au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre, pe agenda celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se va desfășura pe 12 septembrie.

Chișinăul a declarat că prezența militarilor ruși “reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, cerând ONU să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.