Relatiile UE cu Rusia nu trebuie sa fie bune, sustine europarlamentarul Bronislaw Geremek

„Uniunea Europeana trebuie sa priveasca Rusia ca pe un jucator important in Europa, dar cu o conditie – aceasta sa respecte regulile jocului (…) UE nu trebuie sa fie de acord ca Rusia sa utilizeze resursele energetice drept parghii de presiune politica asupra vecinilor”, considera europarlamentarul Bronislaw Geremek, fostul ministru de Externe al Poloniei.

Intr-un amplu articol dedicat relatiilor dintre UE si Rusia, publicate de The Wall Street Journal, Geremek afirma ca Uniunea Europeana trebuie sa renunte la declararea mentinerii unor bune relatiilor cu Rusia drept prioritate a politicii europene externe. “Relatiile cu Rusia trebuie sa fi bune in limita posibilitatilor in situatia de fata, interesele reciproce ale celor doua parti sunt respectate oricum, cel putin in ceea ce priveste economia”, sustine oficialul european. Potrivit lui, stadiul actual al relatiilor dintre UE si Rusia trebuie examinat cu anumita doza de umor. “Preocuparea Rusiei pentru modernizare a condus la faptul ca Rusia si-a ales drept etalon de dezvoltare SUA si nu Europa. America este vazuta in Rusia drept un exemplu al succesului economic si tehnologic, pe cand Europa este vazuta nici mai mult nici mai putin ca o ruda saraca a Americii. Europa este singurul teritoriu, unde Rusia inca pretinde asupra rolului de supra putere. Supunerea Rusiei fata de orice stapan al Casei Albe parca este echilibrata de comportamentului ei arogant, iar uneori chiar agresiv fata de UE”, sustine Bronislaw Geremek.

Mentionand ca relatiile dintre Rusia si UE sunt foarte importante atat in plan economic, cat si politic, oficialul european afirma ca, in timp ce interesele economice ale Rusei si UE converg, interesele politice, din contra, diverg. Potrivit lui Geremek, divergentele sunt legate, in special de securitate, iar conflictele aparute dupa prabusirea Uniunii Sovietice nu au avut sorti de izbanda. In context, oficialul european mentioneaza conflictele din Georgia si Republica Moldova, unde stationeaza ramasitele armatei a 14-a sovietice. “Este firesc sa-ti pui intrebarea: ce alimenteaza aceste conflicte? Nu sunt ele oare utilizate ca instrumente ale politicii imperiale?”, noteaza Geremek. Fostul ministrul polonez de externe afirma ca UE nu poate sa ignore aceste conflicte, precum si nici responsabilitatea asupra lor ce-i revine Rusiei. “In afara de aceasta, UE nu trebuie sa incurajeze actiunile bazate pe teza ca toate teritoriile ex-sovietice constituie singura sfera de influenta imperiala a Rusiei. Nu trebuie sa uitam revolutia rozelor din Georgia si cea portocalie din Ucraina”, sustine Geremek.

In concluzie, europarlamentarul sustine ca pozitiile unor state europene, care tind sa aiba relatii bune cu Rusia, ar poate doar slabi Uniunea Europeana. “Este timpul de a renunta la strategiile particulare in relatiile cu Rusia. Scurta si rusinoasa istorie a axei Paris-Berlin-Moscova constituie un exemplu elocvent cum nu trebuie procedat”, sustine Bronislaw Geremek. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.