Promo-LEX: Igor Dodon trebuie să abordeze la Moscova problema dreptului la educaţie în regiunea transnistreană

Asociația Promo-LEX solicită președintelui Republicii Moldova Igor Dodon să contribuie la garantarea dreptului la educație în regiunea transnistreană. “Considerăm că această problemă poate și trebuie să fie abordată în cadrul discuțiilor pe care președinte le va avea în cadrul primei sale vizite oficiale la Moscova”, se arată într-un apel lansat vineri,13 ianuarie, de Promo-LEX.

Asociaţia neguvernamentală aminteşte că prin Hotărârea Marii Camere a CtEDO din anul 2012 a fost recunoscută violarea dreptului la educaţie a celor 170 de reclamanți în cauza Catan şi alţii c. Moldova şi Rusia, iar responsabil de aceste încălcări a fost recunoscut Statul Federaţia Rusă.

Promo-LEX a subliniat că unele aspecte foarte importante constatate de Curtea Europeană și care încă urmează a fi executate întru realizarea și garantarea în egală măsură a drepturilor tuturor locuitorilor din regiunea transnistreană a R. Moldova.

Astfel, Curtea a considerat drept abuzivă evacuarea din str. Gagarin, or. Râbniţa a Liceului „Evrica”, edificiului şcolii din str. Kosmodemianskaia, or. Bender a Liceului „Alexandru cel Bun”, precum și evacuării din or. Grigoriopol a Liceului „Ştefan cel Mare” din or. Grigoriopol din 2002.

De asemenea, Curtea a dispus încasarea sumei totale de 1mln 70 mii Euro, în calitate de despăgubiri morale pentru cele 170 victime precum și costuri de reprezentare în fața Curții. Această hotărâre urma să fie executată până la 19.01.2013.

Totodată, Curtea Europeană a constatat că legislaţia locală („rmn”) conține prevederi discriminatorii și incompatibile cu garantarea dreptului la educație tuturor locuitorilor din această regiune a R. Moldova.

Aceste prevederi abuzive restrâng folosirea grafiei latine pentru funcţionarea și predarea limbii române în acest spațiu.

“Cu regret, în decursul celor 3 ani, autoritățile Federației Ruse au ignorat demersurile reprezentanților și ale reclamanților de a executa hotărârea Curții, iar drepturile persoanelor ce doresc să studieze în baza Programului (Curriculei) Educațional al Ministerului Educației de la Chișinău rămân încălcate în continuare.

Rămânem ferm convinși de faptul că executarea hotărârii CtEDO în beneficiul celor 170 de cetățeni ai Republicii Moldova ar putea contribui la respectarea atât a dreptului la educație cât și în general la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”,se arată în apelul Promo-LEX.

În final, Promo-LEX face apel către președintele Republicii Moldova să abordeze în discuțiile sale cu omologul său rus problema drepturilor omului în regiunea transnistreană și să solicite executarea Hotărârii Curții Europene din 19 octombrie 2012, pentru a contribui la apărarea drepturilor și intereselor constituționale ale locuitorilor și cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.