Connect with us

Politică

Peste 87% dintre participanții la referendumul din Chișinău au votat pentru demiterea lui Chirtoacă

Publicat

pe

87,12% dintre alegătorii prezenți la referendumul organizat duminică la Chișinău s-au pronunțat pentru revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă, în timp ce pentru rămânerea acestuia în funcție au pledat 12,88% dintre participanți. Cu toate acestea, referendumul va fi declarat nevalabil din cauza prezenţei joase la urne.

Astfel, la urne s-au prezentat doar 17,5% în condițiile în care era necesară participarea a cel puțin 33,3% din alegătorii înscriși în listele de vot.

Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, după numărarea voturilor, la scrutin s-au prezentat 107.577 alegători.

Dintre aceștia, pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului au votat 93.720 de persoane (87,12%), iar împotrivă au votat 13.857 de alegători (12,88%).

Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul de alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Premierul slovac s-a angajat să ofere susţinerea deplină a Slovaciei pentru parcursul european al Republicii Moldova

Publicat

pe

De către

Vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă a efectuat la 28 mai o vizită la Bratislava, unde sa întâlnit cu premierul slovac, Peter Pellegrini.

În cadrul întrevederii, oficialii au trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale, exprimânduşi încrederea că dialogul politic moldoslovac va avansa în continuare, în contextul Preşedinţiei Slovaciei la OSCE în 2019 şi a Preşedinţiei Grupului Vîşegrad de la 1 iulie curent.

Vicepremierul Leancă a adus mulţumiri părţii slovace pentru suportul acordat ţării noastre în cadrul „Strategiei Republicii Slovace pentru cooperarea pentru dezvoltare cu Republica Moldova pentru perioada 20142018”. Premierul slovac a adus asigurări că Republica Moldova va fi inclusă  în următorul Program de asistenţă 20192023.

 De asemenea, premierul Pellegrini a subliniat intenţia de a intensifica cooperarea comercialeconomică şi a spori creşterea investiţiilor slovace în Republica Moldova, în special în domeniul energetic.

Oficialul a pledat și pentru  continuarea asistenţei în implementarea programului de micro-granturi în domenii-cheie precum construcţia apeductelor şi administrarea apelor, conectarea la sisteme de canalizare, buna guvernare.

 Cu referire la subiectul european, Peter Pellegrini remarcat că prioritatea de bază a Slovaciei este consolidarea rolului activ al ţării sale în cadrul UE. În acest context, premierul slovac s-a angajat să ofere susţinerea deplină a Slovaciei pentru parcursul european al Republicii Moldova, remarcând că Slovacia întotdeauna a fost în favoarea extinderii europene. Slovacia urmează să acorde Republicii Moldova susţinere pe acest traseu inclusiv în cadrul Preşedinţiei V4.

 În final, Iurie Leancă a transmis invitaţia șefului Guvernului slovac să efectueze o vizită în ţara noastră, aceasta fiind acceptată. Premierul Pellegrini a promis să viziteze Republica Moldova însoţit de un grup de oameni de afaceri, în vederea extinderii în continuare a arealului de relaţii comercial-economice.

 Slovacia acordă asistenţă financiară şi tehnică Republicii Moldova, ţara noastră fiind pe lista primelor trei ţări care beneficiază de această asistenţă. Cifra circuitului economic între Republica Moldova şi Slovacia a crescut substanţial în ultimii doi ani.

Citește mai departe

Politică

Liberala Alina Zotea solicită Procuraturii ridicarea imunității deputaților socialiști Grigore Novac și Ghenadi Mitriuc

Publicat

pe

De către

Deputata Partidului Liberal Alina Zotea a solicitat astăzi Procuraturii Generale ridicarea imunității colegilor săi din Parlament, deputaților socialiști Grigore Novac și Ghenadi Mitriuc.

De asemenea, ea a solicitat investigarea faptelor de agresiune asupra lui Ionel Pușcaș, care este ofițer de presă al PL, ce au avut loc astăzi  în jurul orei 11:45, și care ar fi fost săvârșite de către Grigore Novac și Ghenadi Mitriuc.

Alina Zotea a declarat că incidentul s-a produs la intersecția străzilor A. Șciusev cu N. Iorga, „în momentul în care cetățeanul, Ionel Pușcaș a protestat față de blocarea trotuarului pentru pietoni de către un grup de deputați și consilieri municipali ai PSRM”.

Totul a început astăzi dimineața, când deputatul PSRM Vlad Bătrâncea, a susținut o conferință de presă la sediul Partidului Liberal. El a explicat că a ales această locație pentru că sediul liberalilor se află „într-o clădire municipală reparată și restaurată din banii publici ai chișinăuienilor și care se află în posesia PL”.

În acest context, socialistul Bătrâncea a spus că și sediul PPDA se află într-o clădire „monument istoric și arhitectură, acaparată ilegal și abuziv de frații Năstase”.

 „Vrem să spune că s-a produs unirea, S-au unit hoții, acei care au comis mai multe fărădelegi în ultimul timp. S-au unit Năstase, Chirtoacă, Ghimpu, Șalaru, Leancă, PLDM și toți acei care se fac vinovați de fărădelegile din ultimii 10 ani”, a declarat Vlad Bătrâncea.

Totodată, el a spus că președintele PPDA și candidatul la funcția de primar, Andrei Năstase, „s-a unit cu corupții, hoții și slugile lui Plahotniuc.”

De notat că în acest timp în spatele lui Bătrîncea, stăteau deputați și consilieri PSRM care țineau fotografiilor oponenților în mâini.

Pe toată durata conferinței de presă, liberalul Ionel Pușcaș a protestat împotriva acțiunii socialiștilor, scandând la un megafon „Jos socialiștii” și „Socialiștii la pușcărie”. Ulterior, după finalizarea evenimentului, Pușcaș a anunțat că va depune o plângere pentru că deputatul Grigore Novac i-ar fi rupt nasturii de la cămașă, l-a agresat fizic și i-a deteriorat megafonul.

Într-un comentariu către Alina Zotea pe Facebook, socialistul Grigore Novac a negat orice agresiune. El a declarat că chiar ar vrea ca Zotea să meargă „cu acest individ să treacă o expertiză ca să vedem dacă are măcar o vânătaie, nemaivorbind de ceva mai grav”.

Citește mai departe

Justiție

Sinteza: Ce se știe despre cazul tânărului de 30 de ani care ar fi fost omorât de sportivi K1

Publicat

pe

Un tânăr de 30 de ani a murit în spital după ce ar fi fost bătut crunt de către niște sportivi K1.

Totul a început pe 19 mai când cuplul a fost invitat la o petrecere din Capitală. Pentru că era obosită, soția a refuzat, însă soțul, Serghei Bejenari, a decis să onoreze omagiatul cu prezența.

Potrivit spuselor Alisei Ceraniova, soția decedatului, sportivul a hărțuit o fată din local, iar soțul ei și un prieten au încercat să îi ia apărarea. De aici s-a iscat bătaia dintre hărțuitorii fetei și cei care i-au luat apărarea. Cel care a avut de suferit cel mai mult a fost soțul Alisei. „O perioadă el nu putea respira din cauza traumelor și sângelui pe care îl vomita, din cauza a zeci de lovituri cu picioarele în corp și în cap”, a povestit Alisa publicat pe Facebook de către Curaj.TV.

Serghei a fost transportat la Spitalul de Urgență unde a fost operat imediat. „Starea lui era atât de gravă și atât de proastă… S-au format cheaguri de sânge în cap. Era vânăt, umflat de sânge și lovituri, coaste rupte, iar plămânii au refuzat după câteva ore. Țesuturile și oasele faciale – distruse complet de sportivii naționali, care nu au mai lăsat o șansă omului să respire”, povestește femeia.

După operație, victima a intrat în comă pentru o săptămână. Trei zile în urmă, acesta s-a stins. Alisa Ceraniova spune că soțul ei, împreună cu alți doi prieteni, au fost bătuți de către 15 oameni, printre care erau și câțiva sportivi K1. Unul dintre acești sportivi ar fi Aurel Ignat. Iar atât timp cât Serghei Bejenari a fost în comă, organele de poliție nu s-au adresat soției sau medicilor pentru a investiga cazul.

Cine este Aurel Ignat

Campion al Republicii Moldova, Aurel Ignat, a câştigat piramida la Gala KOK World Grand Prix în 2016. Sportivul a primit în decembrie 2016 centura de campion mondial, la categoria de 85 de kg de la Constantin Țuțu, care a renunțat șa ea pentru politică. Potrivit antrenorului sportivului, care a fost și antrenor deputatului Constantin Țuțu, Nicanor Trocin, a declarat pentru Ziarul de Gardă că informațiile apărute în spațiul public sunt niște „aberații”. „Nu pot decât să fac trimitere la legile democratice din țară. Există prezumția nevinovăției. Urmează ca organele competente să stabilească cine și ce a făcut acolo. Să spună cineva că Ignat a lovit și de la asta a survenit moartea este prematur și anormal. Să lăsăm organele competente să-și facă munca. Ele, probabil, vor veni cu un mesaj referitor la incidentul dat”, a declarat antrenorul.

Duminică, 27 mai, sportivul de 22 de ani s-a predat polițiștilor și a fost reținut. Totuși, el pledează a fi nevinovat. Marți, 30 mai, procurorii urmează să ceară mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui.

Un suspect – în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul Nr. 13 din Capitală

Un alt suspect în dosarul morții bărbatului de 30 de ani este Mihai Pârgaru.

Potrivit CrimeMoldova, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au admis în totalitate demersul procurorilor și Mihai a fost plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul Nr. 13 din Capitală.
Astăzi, soția lui Serghei Bejenari, bărbatul de 30 de ani, a publicat un alt mesaj pe Facebook în care se arată indignată de mersul dosarului. „Ignat si prietenii lui nu erau de vină, că ei s-au apărat. Serios? De ce după imediata întâmplare, nu erau niciunul la fața locului?”, se întreabă femeia.

Scrisoarea care nu va ajunge niciodata la destinatar…Pling, apoi iar pling in ore intregi,fiindca realizez faptul ca…

Geplaatst door Alisa Ceraniova op zondag 27 mei 2018

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 15 ani de închisoare.

Citește mai departe