Connect with us

Politică

Pe calea santajului

Pe calea santajului

Publicat

pe

Inainte de puciul militaro-comunist de la Moscova, M.S. Gorbaciov a fost in repetate rinduri santajat de elemente reactionare, incepind cu colonelul Alksnis si terminind cu "troika" Krucikov-Iazov-Pugo. Acest procedeu se aplica actualmente pe scara larga de "internationalistii" din Transnistria, care au sustinut lovitura de stat de la Moscova, salutind nunta criminala. Pentru ca o parte din liderii separatismului au fost arestati, cei ramasi in libertate pun la cale actiuni nelegitime cu scopul de a-i salva pe Smirnov, Pologov si compania.

…In centrul Tighinei, un activist de la O.S.T.K. isi rupe vocea, chemind cetatenii sa formeze o coloana si sa mearga la procuratura orasului, pentru a protesta impotriva arestarii lui Gh. Pologov, omul care de un an si jumatate, organizeaza numeroase manifestari anticonstitutionale. Linga insul de la O.S.T.K., se oprisera circa zece femei si citiva barbati in etate. Pe partea opusa a strazii, oamenii isi incetineau pasul, ascultau apelul, zimbeau cu indulgenta si isi cautau de drum. In preajma executivului orasenesc, unde se afla si sediul O.S.T.K., din nou au aparut instalatiile antitanc, montate in mijlocul drumului. Se teme cineva de tancuri, de atacuri? Nu. Se atita spiritele, se baga frica in oameni, insa majoritatea rusilor si ucrainenilor au inteles ca nu are nici un rost sa se ridice in apararea pucistilor. Ba nici nu mai au pe cine sustine. Gh. Pologov e retinut, P, Volcov, presedintele executivului, a dat bir cu fugitii, punind mina si pe o limuizina ce nu-i apartine, iar P. Timai, prim-secretar al Comitetului orasenesc de partid, a ramas somer. Ce-i drept, de pe edificiul comitetului, inca nu e scoasa firma, din unele cabinete se aude tacanitul masinilor de scris.

Am trecut pe la chioscuri, dar n-am gasit nicaieri ziarele instigatoare "Novoe Vremea" si "Pobeda". Nu se vind nici "Dnestrovskaia Pravda", "Trudovoi Tiraspoli". Totusi, pentru cunostinte, se gaseste cite un exemplar de o "Dnestrovskaia Pravda". Am facut si noi rost de numarul din 29 august, semnat de acelasi A, Peciul. El le comunica patetic cititorilor: *"Vipusk gazeti prodoljaetsea". Deci, domnul A. Peciul incalca in mod grosolan legea si este cazul sa-si spuna cuvintul procurorul orasului.

Cu toate ca populatia de limba rusa a Tighinei nu mai are incredere in liderii separatismului, O.S.T.K. face incercari de tensionare a situatiei social-politice. S-a propus ca intreprinderile industriale sa declare o greva de doua ore, dar "ideea" n-a fost sustinuta. S-a anuntat ca ziua de 2 august va fi zi de odihna, in legatura cu aniversarea proclamarii asa-numitei republici sovietice socialiste moldovenesti insa, majoritatea intreprinderilor au functionat. Nu se mai resimte unisonul de alta data.

Acum, cel mai activ la Tighina e V. Cogut, vicepresedintele Executivului orasenesc. El a organizat la depoul de locomotive o adunare, in cadrul careia i-a chemat pe feroviari la greva, la nesupunere autoritatilor Republicii Moldova. Recent, V. Cogut a dat citire, prin intermediul radiodifuziunii locale, un apel atitator al unui grup de femei din Tiraspol, care cheama sa se blocheze calea ferata, sa se organizeze "armata nationala", sa se continue editarea ziarelor interzise, sa se boicoteze emisiunile Radioului National al Moldovei s. a. m. d.

Platforma politica a pucistilor de la Moscova si a celor din Transnistria nu difera. Scopul major consta in mentinerea socialismului de cazarma. In centrul imperiului, democratia a fost atacata de tancuri, in Transnistria, se recurge la santaj. Democratia va invinge si aici! De ce cred ca asa va fi? Iata unul din argumente: in ziarul "Dnestrovskaia Pravda" , un autor (E. Kareaktin) sustine: "Haideti sa ne gindim. Avem noi oare nevoie de organizatii care sustin reactiunea? Liderii O.S.T.K.-ulul ar trebui sa procedeze la desfiintarea acestui organ. Numai in asa mod el s-ar reabilita in fata cetatenilor".

Astfel, incep a intelege si democratii din Transnistria cine impinge populatia la actiuni anticonstitutionale, antinationale.

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Igor Dodon: Am dat asigurări președintelui rus că nicio forță politică nu va reuși să discrediteze relațiile noastre de prietenie

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a declarat astăzi că, în cadrul întrevederii cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, a dat asigurări că nicio forță politică nu va reuși să discrediteze „relațiile de prietenie dintre popoarele noastre, nici în prezent și nici în viitor”. Totodată, șeful statului s-a arătat sigur că cetățenii Republicii Moldova îl vor susține în promovarea unei politici externe echilibrate, iar caracterul antirusesc de la diferite paliere internaționale contravine situației reale din Republica Moldova.

„Sunt sigur că majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova va continua să susțină poziția Președintelui Republicii Moldova de promovare a cursului spre un parteneriat strategic și menținere a relațiilor de prietenie stabilite de-a lungul istoriei cu statul rus, precum și de promovare a unei politici externe echilibrate, deschidere spre cooperare cu Vestul și Estul în baza intereselor naționale ale Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Președintele Dodon a spus că a relevat caracterul cu totul politizat al declarațiilor cu caracter antirusesc care au fost adoptate în ultimele săptămîni la diferite paliere internaționale și au vizat rolul procesului de pacificare în Republica Moldova.

„Declarațiile unilaterale făcute de la înaltele tribune nu corespund stării de lucruri cu privire la operațiunea de pacificare din Moldova și fac parte din lupta politică internă și poziționare în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din Moldova. Am reiterat importanța majoră a tuturor participanților la operațiunea de pacificare și eficacitatea ei pe parcursul multor ani. Rezultatele operațiunii de pacificare au un impact pozitiv asupra reluării dialogului în formatul „5+2” în vederea identificării unui model atotcuprinzător de reglementare politică și de soluționare grabnică a conflictului transnistrean”, a spus șeful statului.

Oficialii au stabilit o nouă întâlnire care va avea loc în toamna anului 2018, atunci când Igor Dodon va efectua o vizită oficială în Rusia.

Citește mai departe

Externe

20 de lucruri pe care le-a făcut noul prim-ministru al Armeniei în două luni de conducere

Publicat

pe

Pe 8 iulie, s-au făcut două luni de când Nikol Pashinyan este prim-ministrul Armeniei. Pashinyan a ajuns în această funcție după ce a avut loc Revoluția de Catifea. Protestele masive în Armenia au început când fostului președinte al Armeniei Serzh Sargsyan (9 aprilie 2008 – 9 aprilie 2018), i s-a terminat mandatul și a fost desemnat prim ministru. Sargsyan a fost președintele Partidului Republican din Armenia, partid care a deținut majoritatea parlamentară.

Enlarge

serzh-sargasyan-1
Serzh Sargsyan a fost președintele Armeniei 10 ani

În continuare, vă prezentăm 20 de lucruri pe care a reușit noul prim ministru al Armeniei să le facă într-un timp foarte scurt.

 1. A obținut, după două luni de confruntare, demisia primarului de Erevan, Taron Margaryan. Fostul primar al Capitalei este un funcționar de lungă durată al partidului de guvernământ.
 2. Pashinyan a înlocuit conducerea Televiziunii Publice a Armeniei și producătorii de programe care au lăudat autoritățile. Prim-ministrul nou a efectuat și un audit financiar care a dus la inițierea unor dosare penale.
 3. Fostul prim-ministru, care este „omul Gazprom”, Karen Karapetyan, a fost forțat să plece în Federația Rusă după ce au fost efectuate arestări în compania asociată „Norfolk Consulting”. Conflictul din interiorul Partidului Republican din Armenia a dus la demiterea sa din funcția de prim-vicepreședinte al fracțiunii.

  Enlarge

  Karen-Karapetyan
  Karen Karapetyan
 4. „A făcut curățenie” printre funcționarii fostei guvernări. Aproape toți primarii și guvernatorii regiunilor au fost concediați.
 5. Pashinyan a organizat un boicot al lanțurilor mari de supermarketuri deținute de oligarhii asociați cu partidul de guvernământ (Partidul Republican din Armenia), obligându-i să scadă prețurile la bunuri.
 6. Au fost efectuate 30 de percheziții în casele unor autorități criminale și ale unor hoți în lege, determinându-i pe jumătate dintre ei să părăsească țara, în special spre Federația Rusă.
 7. Pashinyan a obținut arestarea generalului și fostului ministru adjunct al Apărării, Manvel Grigoryan, arestul soției și fiului lor care a fost primarul orașului Ecimiadzin. Aceștia și-au atribuit ajutorul umanitar destinat armatei. De asemenea, ei au fost arestați pentru posesie ilegală de arme.

  Enlarge

  Manvel-Grigoryan
  Manvel Grigoryan
 8. A fost arestat Sargsyan Ghazaryan, fostul șef al Securității pe lângă președintelui, după ce au fost efectuate percheziții în casa în care locuia. El a fost acuzat pentru deturnare de fonduri publice în valoare de 9 milioane de dolari.
 9. A fost arestat șeful serviciului de securitate al miliardarului și președintelui Partidului „Armenia Prosperă” Gagik Tsarukyan, pentru acte de violență fizică. Miliardarul nu a fost încă atins de organele de drept.
 10. Au avut loc percheziții și arestări în legătură cu fondurile familiei fostului președinte și fostului prim-ministrului Serzh Sargsyan. Ambii frați ai primi-ministrului, nepoții acestuia au fost dați în căutare. Toți au părăsit țara.
 11. Pashinyan a schimbat conducerea Curții de Casație.
 12. A schimbat conducerea Comitetului de Investigații din Armenia.
 13. A fost percheziționată casa fostului ministru al Apărării Mikael Harutyunyan. Acesta a fugit în Federația Rusă și este dat în căutare.

  Enlarge

  default
  Mikael Harutyunyan
 14. Noul prim-ministru a fondat și a făcut o tradiție de a vorbi live pe Facebook cu oamenii în fiecare seară (sau peste una).
 15. A declarat amnistiere tuturor armenilor care au evitat recrutarea în armată și i-a îndemnat să se întoarcă acasă ca să slujească.
 16. A redus prețul energiei electrice cu 10 drami (0,35 MDL) pentru un kilowatt/oră pentru familiile cu venituri mici de către „Grupul Tashir”, deținut de oligarhul Samvel Karapetyan.
 17. A forțat „Gazprom Armenia” să reducă prețul gazelor cu 20% pentru familiile cu venituri mici. Tariful preferențial a fost stabilit pentru un an, până la alegerile anticipate.
 18. A dislocat trupele armate interne spre granițele cu Turcia și Azerbaidjan, înlocuindu-le pe cele rusești ale FSB-ului.
 19. A creat o comisie pentru elaborarea amendamentelor la Codul Electoral în ajunul alegerilor anticipate.
 20. A schimbat toate computerele Apple la care lucra întreaga guvernare pe computerele produse în Armenia „ArmTab”.

Enlarge

psh
Nikol Pashinyan, liderul protestatarilor care a devenit noul prim-ministru al Armeniei. Foto credit: Kacper Kawecki

Lista a fost efectuată de către Iliya Kusa, expert în politică internațională la Institutul Ucrainean pentru Viitor, pe Facebook. Institutul este un think-tank independent, care prevede schimbări și proiecte de scenarii posibile în Ucraina și oferă analiză de specialitate a evoluțiilor în politicile ucrainene externe și interne.

Citește mai departe

Politică

Congresul SUA reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia

Publicat

pe

De către

Congresul SUA a aprobat rezoluția prin care exprimă sprijinul pentru țările Europei de Est și NATO. Statele Unite susțin integritatea teritorială și suveranitatea politică a Moldovei, Ucrainei și Georgiei, precum și reafirmă suportul pentru guvernările alese democratic și oamenii din cele trei țări, încurajând aspirațiile democratice.

Documentul stipulează angajamentul SUA de a susține cele trei state pe parcursul integrării europene, asigurarea securității energetice și intensificarea cooperării comerciale.

Totodată, rezoluția condamnă agresiunea rusă în regiune și cere retragerea trupelor și munițiilor Federației Ruse, ilegal aflate pe teritoriul celor trei state. Documentul cheamă aliații din Europa și ONU să pună presiune în continuare pe Guvernul Federației Ruse pentru ca această să-și respecte angajamentele internaționale.

Rezoluția înregistrată în Congresul SUA face apel către Departamentul de Stat pentru dialog deplin și activ împotriva imixiunii Federației Ruse în procesele democratice ale celor trei națiuni suverane.

 Zilele trecute, și Adunarea Parlamentară a OSCE a reafirmat, în cadrul  sesiunii anuale de la Berlin, necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Au fost votate trei amendamente referitoare la Republica Moldova, și anume soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul suveran al țării și transformarea misiunii de pacificare într-una civilă cu mandat internațional.

Totodată, țările membre NATO, reunite la summitul de la Bruxelles, au solicitat, miercuri, retragerea forțelor militare ruse, staționate pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, fără consimțământul celor 3 țări, în conformitate cu angajamentele internaționale. În precizarea inclusă în premieră în declarația finală a unui summit NATO, este reiterat sprijinul acordat integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute pe plan internațional.

 Cele 3 rezoluții din Congresul SUA, Adunarea Parlamentară OSCE și summitul NATO survin în contextul aprobării de către Adunarea Generală ONU, în luna iunie, a unei rezoluții privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană

Citește mai departe