Originar din Moldova, “buldozerul” Avigdor Lieberman a preluat șefia Ministerului Apărării din Israel

Fostul ministru israelian de externe Avigdor Lieberman, politician născut în Moldova, a preluat miercuri portofoliul Apărării din Israel. Fiind supranumit „buldozerul”, este cunoscut pentru ceea ce criticii numesc declarații extremiste, dar pe care susținătorii le califică drept corect orientate.

Lieberman susține politici dure de dreapta pe diferite subiecte, exprimându-și în special opoziția la convorbirile de pace cu palestinienii și susținerea pentru coloniști în teritoriile disputate.

Lieberman a fost acuzat de rasism, ducând în trecut o campanie de alegeri care a scos în evidență cetățeni arabi din Israel și ceea ce a numit radicalizarea în rândul lor.

De asemenea, el a cerut introducerea pedepsei cu moartea în Israel pentru cazuri de terorism şi înlăturarea de la putere a mişcării Hamas, care conduce Guvernul din teritoriul palestinian Fâşia Gaza.

Avigdor Liberman s-a născut la  5 iunie 1958 în orașul Chișinău. A studiat la Institutul de agronomie din Chișinău, apoi Avigdor Liberman a lucrat un timp în cadrul Televiziunii din orașul Baku (Azerbaidjan) și a emigrat în Israel în anul 1978, împreună cu familia, la vârsta de 21 ani.

În Israel și-a îndeplinit stagiul militar obligatoriu, obținând gradul de caporal. A obținut apoi o licență în relații internaționale și științe politice la Universitatea Ebraică din Ierusalim. La începutul șederii în Israel și în vremea studenției, s-a întreținut din munci ocazionale ca de pildă pe aeroportul Ben Gurion și ca paznic la un club de noapte.

La 15 iulie 2008, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a decorat pe Avigdor Liberman cu „Ordinul de Onoare”, distincție conferită în semn de apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea relațiilor de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Statul Israel.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.