Ofițeri SIS, detașați în instituțiile statului! Ministru: “Parcă ne întoarcem în anii ’90”. Premierul: ”Nu vă temeţi”

Ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate vor fi detaşaţi în ministere și întreprinderi de stat, unde vor contribui la depistarea cazurilor de corupție, vor supraveghea modul în care sunt repartizate fondurile europene și vor avea grijă de protecția informațiilor secrete. Anunţul a fost făcut de premierul intrerimar Gheorghe Brega şi şeful SIS Mihai Balan, la şedinţa de astăzi a Guvernului.

Mihai Balan a solicitat conducătorilor instituțiilor să determine o funcție pentru ofiţerii SIS. “Nu paznic, dar o funcție ca să aibă acces la contracte, la contabilitate și alte documente care țin de fondurile europene. Sunt sigur că aceste funcții se pot găsi. Sunt instituții care sunt împânzite de corupție, se ocupă cu contrabandă. În aceste instituții s-ar putea și funcția de vicedirector. De exemplu: vicedirector la Serviciul Vamal, vicedirector la Biroul de Migrație și Azil, vicedirector Molovagaz, viceministru al Ministerului Transporturilor”, a declarat Mihai Balan.

Solicitarea şefului SIS a stârnit nemulţumirea ministrului Tehnologiei Informaţiei, Pavel Filip, care a declarat că are  impresia revin anii anii ’90, cand “nicio excursie nu se facea fara KGB”. Am impresia că ne întoarcem în anii ’90, când nicio excursie nu se făcea fără KGB. Eu nu am personal suficient la minister. Am făcut mai multe demersuri să deschid mai multe unități. Cel puțin, nu am o funcție de șofer. Eu nu văd o problemă, căci SIS-ul are acces la toate documentele secrete. Mi se pare că prea dur o luăm noi cu instituirea unei funcții pentru ofițerii SIS”, a spus Filip.

În replică, Mihai Balan a menționat că MTIC nici nu se afla în lista instituțiilor în care urmează să fie detaşat un angajat SIS, însă a precizat că au parvenit deja informații că și în această instituție există mai multe acte de corupție.

Şeful SIS a mai explicat membrilor de Guven că o atare practică există şi în alte state ale lumii. ”Noi folosim al doilea aspect al SIS, care ține de lucrul operativ sub acoperire. Conform legii, vrem ca să fie un ofițer detașat oficial şi să fie cunoscut de colegii săi, care în orice moment pot să se adreseze cu o problemă sau alta. Acești ofițeri o să fie ai voștri, dar și oleacă ai noștri, ai statului”, a menţionat Mihai Balan.

Premierul interimar Gheorghe Brega a îndemnat Guvernul să accepte detașarea ofițerilor SIS. „Nu vă speriați! Dacă nu vreți în mod oficial ca aceștia să fie angajați, atunci ei și așa sunt prezenți. De la 1944, R. Moldova nu a dus lipsă de trădători. S-au terminat timpurile când unele granturi mai mergeau prin fisurile de la barajul Ghidighici”, a punctat premierul Brega.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.