Connect with us

Politică

Observatorii Promo-LEX au raportat mai multe probleme la deschiderea secțiilor de votare

Publicat

pe

Cel puțin 1% din observatori nu au avut acces liber în secțiile de votare. Declarația a fost făcută în cadrul primei conferințe de presă a zilei organizată de Promo-LEX.

Cât ține sigilarea urnelor de vot, observatorii Promo-LEX au raportat că în cazul a 1% din secții de votare au fost depistate încălcări. 5% din secțiile de votare au fost deschise după 7:00.

În 7% din secțiile de votare, observatorii au observat prezența unor persoane nejustificate. În mod deosebit, e vorba de secția nr. 9 din Orhei, unde un grup de persoane îndeamnă alegătorii să nu participe la alegeri și îi amenință cu ridicarea cardurilor de reducere la magazinele sociale deschise de Ilan Șor.

În secția de votare 114 din Chișinău, ștampila “RETRAS” a fost pusă în dreptul numelui lui Mihai Ghimpu, și nu a lui Marian Lupu.

Citește mai departe

Politică

Ministrul Tudor Ulianovschi va întreprinde o vizită oficială în Ucraina

Publicat

pe

De către

La invitația omologului său ucrainean, Pavlo Klimkin, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, va efectua, în perioada 3-4 octombrie, o vizită oficială în Ucraina. Agenda de lucru a șefului diplomației moldovenești include și alte întrevederi cu oficiali de rang înalt din conducerea Ucrainei.

La Kiev, Tudor Ulianovschi și Pavlo Klimkin vor semna Planul de consultări între Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru anii 2019-2020, una din temele cărora o constituie dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul integrării europene şi promovării agendei de reforme.

În cadrul întrevederilor vor fi abordate chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor moldo-ucrainene, în particular, privind promovarea dialogului politic, dezvoltarea cooperării în domeniul comercial-economic şi cultural-umanitar, consolidarea securităţii regionale, etc.

Citește mai departe

Politică

Ambasadorul agreat al R.Moldova în Emiratele Arabe Unite Victor Haruța a prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Publicat

pe

De către

Intensificarea dialogului politico-diplomatic, cât și a cooperării economice moldo-emiriene prin stimularea interesului mediului de afaceri din cele două țări, precum şi cooperarea în alte domenii de interes reciproc au constituit subiectele discuţiei ambasadorului agreat al Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, Victor Haruța cu viceministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite, Ahmed Sari Al Mazrouei, în cadrul ceremoniei de prezentare a copiilor scrisorilor de acreditare.

Interlocutorii au discutat despre modalităţile de intensificare a dialogului politico-diplomatic, cât și a cooperării economice moldo-emiriene, prin stimularea interesului mediului de afaceri din cele două țări pentru piața economică.

În cadrul discuţiei, ambasadorul agreat Victor Haruţa a subliniat: „Sunt onorat să fiu primul ambasador rezident al Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite. Intenţia Guvernului Republicii Moldova de a intensifica relaţiile moldo-emiriene a fost materializată prin deschiderea Ambasadei moldoveneşti la Abu Dhabi, acest pas important constituie un nou capitol în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, care considerăm că va avea impact pozitiv în beneficul cetăţenilor ambelor state”.

Viceministrul Ahmed Sari Al Mazrouei a adresat felicitări ambasadorului agreat al Republicii Moldova şi i-a urat succes în misiunea sa, asigurându-l de întreg sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale pentru dezvoltarea cooperării bilaterale.

Citește mai departe

Politică

Biroul Migrație și Azil și Poliția de Frontieră fac precizări privind expulzarea liderului unionist George Simion

Publicat

pe

De către

Biroul Migrație și Azil (BMA) a precizat astăzi că liderul unionist George Simion a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova „în baza solicitării autorității cu competențe în domeniul securității naționale”.

Cetățeanului i-a fost adusă la cunoștință decizia privind declararea drept persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, conform Art. 56 al Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova. Ulterior, persoana a fost îndepărtată sub escortă până la punctul de trecere a frontierei de stat, în conformitate cu prevederile Art. 58 ale aceleiași legi”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Totodată, Biroul Migrație și Azil a declarat că în privința lui Simion George Nicolae nu a fost aplicată forța fizică.

Și Poliția de Frontieră a declarat că procedura de predare a lui George Simion s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, iar în momentul predării lui acesta nu prezenta niciun semn de violență fizică. De asemenea, documentul de predare a ajuns în posesia lui după ce a fost luat în custodie de autoritățile române, nefiind deteriorat sau cu urme de sânge.

Potrivit Poliției de Frontieră, operațiunea de predare s-a făcut în condiții pașnice, fără să fi existat impedimente. De altfel, procedurile operaționale menționează clar ca în astfel de situații nu s-ar fi putut face predarea-primirea dacă ar fi existat urme de violență, în astfel de cazuri se acordă primul ajutor și se iau alte măsuri corespunzătoare. Ceea ce nu a fost cazul în situația menționată.

„Mai mult, până la această oră nu există o plângere oficial formulată de cetățeanul George Simion pe marginea celor pe care le-a semnalat pe rețelele de socializare. Acesta ar fi avut posibilitatea să depună pe loc plângerea, la punctul de trecere a frontierei Republicii Moldova în momentul operațiunii de predare, dacă ar fi constatat anumite încălcări. Din comunicarea cu autoritățile române a rezultat că o astfel de plângere nu a fost depusă nici la punctul de trecere a frontierei române”, se arată în comunicatul instituției.

Totuși, șeful Poliției de Frontieră a dispus efectuarea unei anchete interne pe acest caz.

Președintele Platformei unioniste „Acțiunea 2012″, George Simion, a fost expulzat luni seara din Republica Moldova și declarat persoană indezirabilă pentru o perioadă de CINCI ani.

Potrivit președintelui organizației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, George Simion a fost urcat într-o mașină care s-a îndreptat spre punctul de trecere al frontierei Leușeni – Albița.

Ulterior, George Simion a postat pe Facebook mesajul: „Bătut și interzis 5 ani”.

„Este un nou abuz comis de autorităţile de la Chişinău împotriva unui cetăţean al României, a unui cetăţean european. Cerem Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să intervină cât mai urgent, să ceară explicaţii Chişinăului şi să identifice soluţia legală pentru ridicarea imediată a interdicţiei de călătorie peste Prut, la fraţii noştri. Această măsură este antidemocratică, antieuropeană, dar mai ales antiromânească”, a declarat George Simion.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com