Connect with us

Externe

O carte a fost restituită unei biblioteci din Valencia la jumătate de secol după ce a fost împrumutată

Publicat

pe

O persoană anonimă a restituit unei biblioteci publice din Spania o carte pe care centrul o dăduse dispărută de peste jumătate de secol. Aceasta nu a putut să fie recuperată, având în vedere că pe vremea aceea nu exista un registru informatic asemeni celui actual, relatează EFE.

Este vorba de romanul “HMS Ulysses” al lui Alistair MacLean, publicată de editura Destino, care a dispărut de la biblioteca centrală din localitatea Gandia (Valencia) şi care a fost depozitată în urmă cu câteva zile în cutia de restituire a biblioteci care funcţionează 24 de ore din 24.

Alături de exemplarul din 1962, persoana anonimă a restituit şi cartea pentru copii “The Ghost Next Door” fără să lase vreo notă care să arate identitatea sau motivele care au stat la baza acestui gest.

Exemplarul din “HMS Ulysses” al lui Alistair MacLean are încă parafa veche a biblioteci.

Cartea menţine inscripţia din acea epocă că exemplarul trebuie “îngrijit, învelit şi restituit fără pete” şi avertismentul că orice zi de întârziere se penalizează cu 2 pesetas. La schimbul actual, cel care a împrumutat exemplarul datorează 219 de euro, a glumit o angajată a bibliotecii.

În faţa curiozităţi suscitate de acest gest în rândul cetăţenilor oraşului şi clienţilor bibliotecii, responsabilii centrului preconizează să expună exemplarul la standul de la intrare cu inscripţia: “Bun venit din nou acasă”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Șofer, amendat pentru că a circulat cu… 696 de km/h. Ce a făcut când a primit amenda

Publicat

pe

De către

Un șofer din Belgia a fost prins în timp ce circula cu 696 de kilometri pe oră cu un autoturism Opel Astra, într-o zonă în care limita era de 50 de km/h. Amenda este evident o eroare, iar bărbatul a trimis-o înapoi poliției pentru a fi corectată.

Presa belgiană relatează că șoferul a fost amendat în orașul Hensies, în apropiere de granița cu Franța, pe un drum care avea limita de viteză impusă la 50 de kilometri pe oră.

Ulterior, în căsuța poștală, omul a primit o amendă care arăta că a atins 696 de kilometri pe oră, iar, după ”o revizuire”, pe amendă a fost notată viteza de 654 de km/h.

Tânărul șofer arată că el călătorea doar cu 10 kilometri peste limita legală, ceea ce, conform legii belgiene, înseamnă o amendă de 50 de euro.

Amenda a fost trimisă înapoi la autorități pentru a fi corectată, dar între timp a ajuns și pe Facebook, unde a fost distribuită de mai mult de 3,000 de ori.

Sursa : Libertatea

Citește mai departe

Externe

Statul american California a devenit cea de-a cincea economie a lumii. Economia statului a depășit-o pe cea a Marii Britanii

Publicat

pe

De către

Economia statului american California a depășit-o pe cea a Marii Britanii, devenind a cincea cea mai mare din lume, arată datele federale publicate vineri.

Deși are o populație de doar 40 de milioane de oameni, spre deosebire de Marea Britanie, unde trăiesc 65 de milioane, PIB-ul Califroniei este de 2.700 miliarde de dolari, depășindu-l pe cel britanic care, este de 2.600 miliarde, scrie The Guardian.

PIB-ul statului supranumit Golden State a avansat cu 127 de miliarde de dolari între 2016 și 2017, iar cel al britanicilor, exprimat în dolari, a scăzut ușor, parțial, din cauza fluctuațiilor valutare.

Economia Californiei este depășită doar de PIB-ul total al SUA, de China, Japonia și Germania.

Ultima oară când California a fost a cincea forță economică a lumii a fost în 2002. În 2012 a ajuns pe locul 10, mai ales din cauza crizei.

California acoperă 14% din economia americană, deși în interiorul statului trăiește 12% din populația totală.

Sursa: Libertatea.ro

Citește mai departe

Externe

Seimul Letoniei pregătește un proiect radical, care va limita propaganda Kremlinului

Publicat

pe

De către

Comisiile permanente ale Seimului (Parlamentul) Letoniei examinează un proiect de modificare a legislației auodiovizualului, care prevede că 90 la sută din conținutul televizinilor locale să fie în limbile din uniunea europeană.

În acest fel, deputații letoni doresc «limitarea propagandei Kremlinului» în această țară.

Proiectul a fst propus de mai ulți deputați din diferite fracțiuni parlamentare. «Este vital să elaborăm norme legale care să limiteze propaganda Kremlinului în țara noastră», adeclarat președintele Comisiei pentru securitatea statului, Inese Libinya – Egnere, citată de agenția DELPHI.

Citește mai departe