Connect with us

Politică

Noul ambasador UE Peter Michalko a prezentat scrisorile de acreditare. Ce i-a declarat Igor Dodon

Publicat

pe

Noul şef al Delegaţiei UE Peter Michalko a prezentat astăzi scrisorile de acreditare preşedintelui Igor Dodon. Cu acest prilej, şeful statului i-a urat noului ambasador succes în activitate, exprimându-şi încrederea că relațiile de cooperare, realizate în cadrul mai multor proiecte de interes comun în diverse domenii, vor continua.

Totodată, Igor Dodon i-a comunicat ambasadorului că, cu regret, “moștenirea este foarte grea după 8 ani de așa-zisa integrare europeană sub guvernările care s-au perindat și au speculat subiectul standardelor și calității vieții UE, aici la Chișinău”.

“Consider ca Ambasadorul Peter Michalko nu poate fi surprins si dus in eroare cu fluturarea drapelului UE pe instituții sau automobile, dar nici cu intenții deșarte de a introduce în Constituție obiectivul integrării europene“, a relatat preşedintele pe pagina sa de Facebook.

Oficialului a precizat că Uniunea Europeană este vecinul nostru și unul din cei mai importanți parteneri, iar dinamica relațiilor sper că va fi în creștere.

Am ajuns la înțelegerea că săptămâna viitoare vom avea o întrevedere în cadrul căreia vom discuta în detalii subiecte cu privire la politica internă și externă a țării, cooperarea bilaterală și multilaterală, situația din regiune și alte subiecte de importanță majoră pentru Republica Moldova“,a adăugat preşedintele Dodon.

Peter Michalko a mai activat în RM. El a fost în perioada 2007-2011 consilier politic al reprezentantului special al UE în RM Kalman Mizsei. Anterior, diplomatul european a ocupat funcţia de consilier al Ambasadei Slovaciei în România şi în Grecia.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Pavel Filip a cerut o achetă privind posibila confiscare a tirajului ziarului local din Rezina

Publicat

pe

De către

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne să declanșeze de urgență o anchetă internă în legătură cu cazul semnalat în mass-media privind o posibilă confiscare a unui autoturism în care s-ar fi aflat tirajul unui ziar local din Rezina.

Premierul a cerut, de asemenea, ca opinia publică să fie informată în legătură cu acest caz și cu rezultatul anchetei, iar în cazul în care se va constata că au existat abateri din partea polițiștilor, aceștia să fie sancționați în conformitate cu legea.

Amintim că redactorul-șef al ziarului ”Cuvântul” a declarat astăzi că la indicaţia secţiei poliţiei economice a Inspectoratului de poliţie Rezina, a fost sechestrat tirajul săptămânalului care era transportat de la tipografie la centrul de poştă din Rezina. Tot astăzi ONG-urile de media au cerut Guvernului să intervină pentru a face lumină în acest caz.

Citește mai departe

Politică

Reghina Apostolova, candidata Partidului Șor, ar putea fi exclusă din cursa electorală

Publicat

pe

De către

Reghina Apostolova, candidata Partidului Șor la funcția de primar al capitalei, ar putea fi exclusă din cursa electorală.

Aceasta după ce astăzi Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC) a decis, în cadrul unei ședințe extraordinare, în urma unei sesizări depuse de Partidul Unității Naționale (PUN) să sesizeze instanța de judecată să se pronunţe pe marginea excluderii candidatului vizat, din cursa electorală.

Astfel, Partidul Unității Naționale a prezentat la CECC acte care ar arăta despre încălcări ale candidatei Partidului Șor- finanțarea din bani proveniți din Federația Rusă și susținerea acesteia de către persoane străine.

Potrivit PUN, compania mixtă moldo-rusă Air Klassika Grup ar fi transferat pe contul Air Klassika SRL 200.000 de lei, iar apoi banii au fost transferați, cu titlu de donație, pe contul electoral al Reghinei Apostolova.

O altă abatere, care i se impută candidatului Partidului Șor, este susținerea din partea unor cetățeni străini.

La rândul lor, reprezentanții Partidului Șor au respins acuzațiile și au declarat că este vorba despre un atac asupra formațiunii.

Alegerile locale în Chișinău vor avea loc pe 20 mai. În cursă sunt înregistrați 12 candidați.

Citește mai departe

Politică

Oazu Nantoi îndeamnă chișinăuienii să-l voteze la 20 mai pe Andrei Năstase

Publicat

pe

De către

Analistul politic Oazu Nantoi i-a îndemnat astăzi pe chișinăuienii să-l voteze la alegerile locale din 20 mai pe candidatul Andrei Năstase.

Potrivit lui, actualele alegeri anticipate în municipiul Chișinău constituie “un preludiu” pentru alegerile parlamentare din toamnă, iar cetățenii nu trebuie să se lase manipulați de tandemul Plahotniuc – Dodon, care dorește să slăbească poziția opoziției.

„Politicienii se comportă așa cum le permitem noi, cetățenii R. Moldova, să se comporte. Mă adresez către alegătorii care m-au susținut în 2015, către cei care nu se lasă manipulați și care vor să aducă schimbarea, vă chem să-l votăm pe candidatul Andrei Năstase. Haideți să nu ne lăsăm manipulați de tandemul Plahotniuc – Dodon, care dorește să slăbească poziția opoziției și folosesc pe Ion Ceban și Silvia Radu”, a menționat Oazu Nantoi.

Potrivit lui, ziua de 20 mai va fi un element de concurență politică în perspectiva alegerilor parlamentare, iar alegerile reale pentru funcția de primar vor avea loc peste un an.

Totodată, el a spus că îi vine greu să o perceapă pe Silvia Radu  drept candidat independent, în condițiile în care a văzut în repetate rânduri cum unele canale de televiziune i-au creat imaginea de stăpân eficient al orașului.

De asemenea, Oazu Nantoi a amintit cu fracțiunea Socialiștilor din Consiliul municipal Chișinău, condusă de Ion Ceban, actualul rival al Silviei Radu, a votat cuminte și unanim în CMC mai multe decizii.

De notat că la alegerile locale din 20 mai pentru funcția de primar al capitalei candidează 12 pretendenți.

Citește mai departe