Moldovenii care vor traversa frontiera în perioada de după sărbătorile de Paști vor fi informați despre votarea peste hotarele țării

Cetățenii Republicii Moldova care traversează punctele de trecere a frontierei în perioada de după Sărbătorile de Paști vor fi informați despre modalitatea de votare peste hotarele țării la următoarele alegeri parlamentare.

Acțiunea este organizată de către Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, la toate punctele de frontieră, angajații de poliției de frontieră vor oferi cetățenilor, care vin și pleacă din țară, pliante informative privind noul sistem electoral mixt, procedura de înregistrare prealabilă și alte proceduri electorale.

De asemenea, urmează a fi deschise puncte de informare la ambasadele și misiunile diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare, unde cetățenii moldoveni vor putea să se informeze pentru a merge la vot conștient și pregătiți.

Totodată, reprezentanții CEC și CICDE vor merge la Aeroportul Internațional Chișinău, pentru a comunica direct cu cetățenii despre noul sistem electoral.

În incinta clădirii aeroportului vor fi difuzate spoturi video informative/motivaționale și vor fi plasate postere informative.   Distribuția materialelor informative la punctele de trecere a frontierei va dura pe parcursul lunii aprilie 2018.

“Am ales perioada Sărbătorilor de Paști pentru această acțiune, deoarece este una activă din punct de vedere a traversării frontierei.”, a declarat Alina Russu, președinta CEC.

Aceasta a spus că CEC dorește să vadă în cetățeni parteneri în buna organizare și desfășurarea alegerilor, care pe lângă participarea la vot, să devină funcționari electorali, să se implice activ în procesul de identificarea localităților pentru deschiderea secțiilor de votare peste hotare, observarea alegerilor, îmbunătățirea calității listelor electorale.

Campania de informare a alegătorilor se desfășoară în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.