Connect with us

Politică

Ministrul de Externe pleacă la Geneva pentru a vorbi despre priorităţile R.Moldova în protecţia drepturilor omului

Publicat

pe

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, va efectua în perioada 28 februarie – 1 martie, o vizită de lucru la Geneva, Confederaţia Elveţiană, pentru a participa la Segmentul de nivel înalt al celei de-a 37-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO) şi la lucrările Forumului Regional privind Dezvoltarea Durabilă în regiunea statelor membre ale Comisiei Economice ONU pentru Europa (UNECE).

În cadrul reuniunii CDO, şeful diplomaţiei de la Chişinău urmează să prezinte un discurs privind priorităţile Republicii Moldova în promovarea şi protecţia drepturilor omului, reformele realizate la nivel naţional şi progresele înregistrate în domeniul de referinţă.

De asemenea, în marja participării sale la lucrările Segmentului de nivel înalt al Forumului Regional privind Dezvoltarea Durabilă în regiunea statelor membre ale UNECE, ministrul de externe va interveni cu un discurs privind priorităţile Strategiei de Dezvoltare a Republicii Moldova „Moldova 2020”, punerea în aplicare a Agendei 2030, precum şi analiza cuprinzătoare a angajamentelor asumate de către ţara noastră în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Ministrul AEIE, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului pentru Comerţ si Dezvoltare al Naţiunilor Unite (UNCTAD) urmează să prezideze lucrările Grupului Consultativ UNCTAD cu privire la mecanismele interguvernamentale.

Totodată, agenda vizitei include o serie de întrevederi bilaterale cu omologii şi oficialii ONU printre care: Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Secretarul General Adjunct UNCTAD, Directorul General al Oficiului ONU la Geneva, Directorul General al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Directorul General al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi va inaugura Ambasada Republicii Moldova în EAU

Publicat

pe

De către

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 8 – 10 mai, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU), în cadrul căreia va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova în această țară. Ceremonia de inaugurare a misiunii diplomatice este programată pentru data de 10 mai, ora 19.30, în capitala Adu Dhabi.

Agenda de lucru a Ministrului Ulianovschi, pe lângă ceremonia de inaugurare, include un șir de întrevederi bilaterale cu membrii Guvernului EAU, oficiali de diferit rang din emiratele Dubai și Abu Dhabi, participarea la Forumul economic moldo-emirian, precum și o reuniune cu conaționalii stabiliți în acestă țară.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate aspectele extinderii dialogului politic între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, intensificarea relațiilor comercial-economice, culturale, juridice, etc.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 21 decembrie 1995, fiind semnate în prezent 7 tratate bilaterale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017 volumul exporturilor moldoveneşti în Emiratele Arabe Unite a însumat 2,47 mln dolari (comparativ cu  788,22 mii dolari în anul 2016), iar volumul importurilor a constituit 1,89 mln dolari (comparativ cu 1,08 mln dolari în anul 2016).

Citește mai departe

Politică

Ion Ceban și Silvia Radu ar ajunge în turul II, obținând aproape același număr de voturi// SONDAJ

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban și candidata independentă Silvia Radu ar ajunge în turul doi la alegerile locale noi din 20 mai, obținând aproape același număr de voturi. Cel puțin aceasta arată datele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, ar vota 27,6% dintre chișinăuieni, iar pentru Silvia Radu – 27,1%. Cei doi ar fi urmați de candidatul comun al PAS, PLDM și Platforma DA, Andrei Năstase, care ar acuma 13,2% din voturi.

Candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu ar acumula 3,8%, iar candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu cu 2,0%.

De notat că 13,3% dintre locuitorii capitalei au declarat că nu știu pentru cine ar vota la alegerile locale, iar 8,3% dintre respondenți au menționat că nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 aprilie – 2 mai, pe un eșantion de 1182 de respondenți din Chișinău.

Citește mai departe

Politică

Politiciana care face slalom printre amenințări și intimidări

Publicat

pe

„Sunt de-o vârstă cu Republica Moldova și independentă de la naștere”, așa răspunde Victoria Butuc când este întrebată câți ani are. De mai mult de șase ani este implicată în politica moldovenească și a depășit deja perioada „luatului peste picior” că ar fi tânără, femeie și că locul ei ar fi acasă.

Victoria Butuc este consilieră locală în satul Dănceni, consilieră raională Ialoveni și asistenta unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Să te impui în fața seniorilor este foarte greu. Să demonstrezi că meriți să ai un loc de frunte în lista candidaților pentru consilieri, la fel, este complicat”, povestește tânăra.

Interviul integral îl găsiți pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe